Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie]Jak dobierać podzespoły komputera?

James1919

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak dobierać podzespoły komputera, mam na myśli żeby wszystko ze sobą współgrało (zasilać, karta graficzna, procesor itp)

czym się kierować dobierając podzespoły? Płytą główna i pod nią wszystko kupować czy wszystko jedno? 

Czy np. gdy wybiorę płytę główną to po czym mam wiedzieć jaki będzie mi potrzebny zasilać itp.

Cześć...

Opublikowano

Nie no nie chcę byście pisali mi co do czego, tylko przede wszystkim czy do podzespołów muszę szukać dobranego zasilacza czy jakikolwiek byle im mocniejszy? 

Cześć...

Opublikowano

Składać PC zaczynasz raczej od wyboru CPU, Intel albo AMD, a później konkretny model (żebyś wiedział, jaką podstawkę musi mieć płyta główna).

Po CPU wybierasz M/B, a kolejność doboru całej reszty jest bez znaczenia.

Co do zasilacza, to spoglądasz głównie na specyfikacje CPU i GPU, tam znajdziesz informację o tym, ile prądu pobierają twoje podzespoły. Sumujesz te moce, dodajesz jakieś 100-200 W i prawie tyle.

Nie no nie chcę byście pisali mi co do czego, tylko przede wszystkim czy do podzespołów muszę szukać dobranego zasilacza czy jakikolwiek byle im mocniejszy?

Nigdy nie bierz "jakiegokolwiek" zasilacza, bo to może się źle skończyć. Jak będziesz stał przed wyborem PSU, to wpisz w Googlach "czarna lista zasilaczy" - i tych nie kupuj.

ㅈㅈ.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...