Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Instalowanie systemu

D4n100

Pytanie

Opublikowano

Siema. Robię w domu porządki, więc postanowiłem posprzątać też kompa. Odkurzyłem go trochę, wymieniłem kabel zasilania na nowy, jakieś skany antywirami, ccleaner i takie duperele. Coś mnie wzięło na aktualizację biosu. No to wchodzę na stronę http://pl.msi.com/product/mb/B85G43.html#hero-overview pobieram te stery, a tam coś o flashu i live update czy jakoś tak. No to pobieram tego live update, skanuję i program wykrywa stery. Zaznaczam wszystko, program to ładnie pobiera i zaczyna instalować. Podczas instalacj (chyba jako zabezpieczenie) nie dało się nic zrobić. Koniec instalacji - na 3 sekundy wszystko wraca do normy i komunikat o restarcie. Komputer się wyłącza, ale już nie włącza, błąd systemu. No to format... Again... Wkładam płytke windowsa, formatuję dysk do 0, instaluję. 12% instalacji, dalej nie idzie. Po ok. godzinie wywala taki błąd:

996251418423459991869.jpg

Jak nie pomożecie, to będę zmuszony oddać kompa do serwisu. Przepraszam za brak ładu, muszę pisać z telefonu...

I <3 MSI

Z powodu licznych hejtów w moją stronę, nie będę korzystał więcej z tego konta (prawdopodobnie z forum też). Haters gonna hate...

21 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie mogę nic wyjmować/przekładać ze środka bo mi się gwarancja skończy :( dysk na 100% jest częściowo niesprawny, pół roku temu były 2 bad sectory, od tego czasu nie sprawdzany.

Z powodu licznych hejtów w moją stronę, nie będę korzystał więcej z tego konta (prawdopodobnie z forum też). Haters gonna hate...

Opublikowano

Dobra, zrobiłem inaczej. Programem win2flash skopiowałem windowsa na usb, instaluję :) zaraz dam wynik hd tune ^^

Opublikowano

Spróbuj tego nagrania płyty z małą prędkością, jak nie zadziała to dysk rzeczywiście może być uszkodzony. Wypal też płytkę Hiren's BootCD, uruchom na niej Mini Windows XP i poszukaj narzędzia HDTune. Sprawdź czy rzeczywiście dysk ma błędy.

Napisałem, ale nie dokończyłem rozwiązywania problemu? Napisz do mnie PW z linkiem do tematu.

Opublikowano

Start nie masz HBCD Menu?

Napisałem, ale nie dokończyłem rozwiązywania problemu? Napisz do mnie PW z linkiem do tematu.

Opublikowano

Może być to problem z pamięcią RAM. Jeżeli posiadasz dwie kostki, wyjmij jedną z nich i zainstaluj system ponownie. Płytę z systemem nagraj także wybierając jak najmniejszą prędkość (w programie do wypalania płyt jest opcja Szybkość Nagrywania lub coś podobnego).

Opublikowano

Może być nawet instalacja przez USB :)

Opublikowano

Nie.

Opublikowano

Dobra, uruchomiłem na swoim kompie mini xp, ale nwm co dalej. Nie ma przeglądarki internetu, a pendrive na którym jest hd tune nie jest wykrywany.

@ EDIT

menadżer urządzeń wykrywa pendrive, ale jest czarny wykrzyknik w żółtym kółku.

Opublikowano

No to odpal Check Diska. Na pewno uruchomiłeś Mini XP z Hiren's CD?

Opublikowano

HDTune nie masz wgrywać na pendrive, ponieważ jest on wbudowany w Hirensa.

Pulpit Mini Windows XP -> HBCD MENU -> Programs -> Hard Disk / Storage -> HDTune.

Opublikowano

Hbcd menu to zwykły start w lewym dolnym rogu? Jeśli tak to w zakładce programs jest tylko devices, startup, chech disk, disk management, shiw usb-hidden drivers after plugging.

Opublikowano

W chceck disk nie wykrywa dysku. A na co innego ci to wygląda? :P

Opublikowano

1. Wyjmij dysk twardy i pomachaj, i czy słyszysz jakiś szelest (nie? Dysk sprawny)
2. Płytka może być uszkodzona :>

Opublikowano

1. 

433221418489119991869.png

2. 0 błędów

Opublikowano

Z której zakładki dać ss?

Opublikowano

Nie rozumiem. Zbootuj Hiren's Boot CD w komputerze, uruchom Mini Windows XP, po włączeniu na pulpicie jest ikona do HBCD Menu i tam masz wybrać ProgramsDrive / Storage HDTune.

Opublikowano

Health i Error Scan.

Opublikowano

W jaki sposób mam uruchomić tą małą prędkość? To jest gdzieś w biosie? I jak mam wypalić tą płytke? Teraz mam dostęp tylko do kompa mamy, który za dobry nie jest.

Opublikowano

Nagraj Windowsa na płytę i w programie do wypalania ISO ustaw jak najmniejszą prędkość nagrywania.

Opublikowano

Dodany obrazek

Że niby jaka ikonka?

Opublikowano

Zamiast męczyć się w testowanie dysku, nagraj płytę z Windowsem jeszcze raz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...