Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Padła płyta ?

Hidan95

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam pytanie jakiś czas temu miałem komputer w stanie hibernacji - przerwa w dostawie prądu, po ponownym włączeniu, hmm komputer tak jakby z niego nie wyszedł ?

Ciągle monitor przechodzi mi w "tryb oszczędny" - nie pisze brak sygnału czy coś tylko tryb oszczędny, a więc udałem się do serwisu powiedzieli, że to karta, faktycznie sprawdziłem później wentylator w karcie jeden nie działał, ale drugi działał, zastanawiało mnie to, no ale cóż, wymieniłem kartę, ale niestety problem się nie rozwiązał, ram też przekładany itp, wentylatory się odpalają świeci wszystko, tylko... Monitor ciągle przechodzi w stan "oszczędności" i nie łapie usb, tzn. nie odpalają się tak mi się wydaję, myszką się nie podświetla, klawa też nie.

Zastanawia mnie czy padła płyta główna, bo szczerze mówiąc nie mam pojęcia co by to mogło być innego, wyciągnąłem baterie z płyty, w nadziei, że go to jakoś zresetuje może, ale też nie pomogło, czekam na rady.

Pozdrawiam.

+ Dodam, że testowany komputer na 2 różnych monitorach

2d0ns76.jpg

A ci, którzy tańczyli, zostali uznani za szalonych przez tych, którzy nie słyszeli muzyki.

— Friedrich Nietzsche

Opublikowano

Jak kupiłem nowiutką grafe za grube hajsy, i nic to nie dało, jeszcze im zapłaciłem w tym serwisie za to, że powiedzieli, że to karta a nic się nie dzieje jak ją wymieniłem ciągle to samo. Zasilacz 700 mam

2d0ns76.jpg

A ci, którzy tańczyli, zostali uznani za szalonych przez tych, którzy nie słyszeli muzyki.

— Friedrich Nietzsche

Opublikowano

Jak wyłączy się obraz to naciskaj na klawiaturze NumLock i obserwuj kontrolkę. Jeżeli gaśnie i zaświeca się to ja bym był prawie pewien, że karta. Jeżeli NumLock nie reaguje to komputer wisi (jest zawieszony). Tutaj może być to płyta jak i tak samo grafika.

nieregulaminowa sygnatura

Opublikowano

Obraz od samego włączenia przechodzi na tryb oszczędny, nie pokazuje się nic kompletnie.

Klawa pozostaje nie podświetlona jakby wyłączona - tak jak pisałem.

2d0ns76.jpg

— Friedrich Nietzsche

Opublikowano

Chyba coś, źle wyjaśniłem - Mam nową kartę graficzną i jest ten sam problem co na starej, klawiatura jak i mycha się nie świeci i nie działa po włączeniu. Bios nie wydaje żadnych dźwięków, że jest coś źle podłączone itp.

2d0ns76.jpg

— Friedrich Nietzsche

Opublikowano

Jaki masz zasilacz (model dokładny)? Jesteś pewien, że jest on sprawny?

Mi to wygląda na uszkodzoną płytę, no ale może też płyta nie dostawać prądu z zasilacza.

Opublikowano

i tec ps700w = zasilacz, ale nie jestem pewny czy jest sprawny, w tym celu oddałem do serwisu komputer i mi powiedzieli, że to karta graficzna, którą wymieniłem a dalej jest to samo.

Edit Zasilacz mam podłączony do tej nowej grafy itp, wentylator działa więc nie wiem czy to nie oznaka tego, że jest sprawny.

2d0ns76.jpg

— Friedrich Nietzsche

Opublikowano

Jeżeli to ma jakieś znaczenie to dodam, że podczas naciskania resetu, komputer się wyłącza i jakby odpala po paru sekundach.

+ Dodam, że bios piszczy jak ram jest wyciągnięty.

2d0ns76.jpg

— Friedrich Nietzsche

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...