Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

OPIS:

Witam.

Mam problem z Przegrzewającym się Mostkiem Północnym.

Od kiedy wymieniłem grafikę na mocniejszą, dołożyłem 2 wiatraki (wymieniłem na większe ale tym razem oba podpiąłem pod złącza na płycie, nie zasilacz) i dodatkowy dysk.

Zaczęły się problemy z Najpierw procesorem który dochodził do 65C (zabezpieczenie BIOS nie powalało mu dalej i resetowało komputer) a potem po obniżeniu taktowań karty graficznej (Nikt normalny nie obniża no ale nie miałem wyjścia ;/).

Proszę o pomoc w wyjaśnieniu co muszę zrobić aby mostek przestał się przegrzewać.

SPECYFIKACJA KOMPUTERA:

- Płyta Główna: MSI 790FX-GD70 (KLIK)

- Procesor: AMD Phenom II X4 925 2.8GHz (KLIK)

- Karta Graficzna: GIGABYTE RADEON HD 7970 OC (KLIK)

- Zasilacz: SILENTIUMPC DEUS G1 600W BRONZE (KLIK)

- Pamięć RAM: GoodRAM DDR3 1600MHz 4GB RADIATOR / 2x

- System Windows 8.1 Enterprise Build 9600

- Chłodzenie: 3 wydajne wentylatory 2x 120mm / 1x 96mm / 1x 80mm (z przodu obudowy ma tylko zakres chlodzenia 2 dysków) / + Zasilacz

DODATKOWE INFORMACJE:

- Płyta z kanałem odprowadzającym ciepło która w miarę dobrze je odprowadza do radiatora (który również jest gorący)

- Wszelkie próby schłodzenia okazały się bezużyteczne, ponieważ po 10h odłączenia komputera od sieci i jego 100% wystygnięcie i jego ponowny rozruch do BIOSU kończy się tym, że z chwilą włączenia przycisku mostek się rozgrzewa w ciągu góra 1min do stałej temp 48-53C podczas zwyczajnej pracy komputera.

- Z przegladaniem stron WWW oglądaniem filmów słuchaniem muzyki nie ma problemu. Ale jak się chce w coś zagrać... to bywa różnie. Czasem zrestartuje się po 30min czasami po chwili a czasami po 3-4h. (mówię o minimalnych ust graficznych.)

-Zamierzam wyrzucić ten syf amd i zmienić na INTELA i5 4690k wraz z porządną płytą aby wyciągnąć max z karty graf... bo jestem tego świadom że w tej konfiguracji tylko marnuje się ten RADEON no ale to rozwiązanie tymczasowe na góra 2 miesiące...

-Temperatura testowana w programie SPEED FAN, BIOSie i bodajże Everest każdy program to samo wykazał dotykałem radiatora i na oko programy nie kłamią dość gorący (ZA GORĄCY).

-Reszta temp jak procesora karty graf dysków pamięci itp. NIE PODCHODZI NAWET Do 45C!!! NAJCZĘŚCIEJ NAWET DO 40C... Czy to mozliwe aby płyta padła ???

- komputer restartuje się w 2 sposoby. Albo czarne tło i jedynie reset przywraca go do życia albo rozmazany bluescreen którego też wyłącze resetem. Napisów BLUESCREENA nie potrafię przeczytać bo to bardziej poziome kreski niż napisy.

HEEELPPP!!

x

– Czas wykazać się męstwem!

– No nie ... znowu?

image.jpg

Opublikowano

Próbowałem to robić ale to jest z 2 powodów bez sensu. Po 1 mostek południowy jak zauważyłeś na mojej płycie jest dosłownie obok slotu PCIE i jeżeli zamontuje tam wiatrak to kartę graficzną bd musiał opuścić mocno w dół i najprawdopodobniej przy wyższych wymogach mogę ją zadusić.

A po 2 mostek jak napisałem rozgrzewa się na start w mniej niż 1min. TO musiało by być chłodzenie wodne prosto na ten mostek aby dało rade.

Ewentualnie z montażem chłodzenia to mogę wiatrak dać tam gdzie jest radiator od chłodzenia Mostka ale wątpie czy to coś zmieni. Prosiłbym o sposób obniżający obciążenie mostka niż o jego wychłodzenie.

– No nie ... znowu?

image.jpg

Opublikowano

A przewiw w obudowie jest? Zmieniłeś tam paste?

Przecież napisałem na górze o chłodzeniu.

Przewiew i wszystko jest, pastę miałem zmieniać ale do tego muszę rozbebeszać komputer czego mi się nie chce z 2 powodów:

1. Ciepło jest dobrze przekazywane

2. mostek zaczął się grzać Od kiedy wymieniłem grafikę na mocniejszą, dołożyłem 2 wiatraki (wymieniłem na większe ale tym razem oba podpiąłem pod złącza na płycie, nie zasilacz) i dołożyłem dodatkowy dysk.

Dlatego nie jest potrzebna zmiana pasty.

– No nie ... znowu?

image.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...