Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak zainstalować windowsa 8.1 obok windowsa 10

Senderki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, obecnie posiadam win 10 TP, wszystko było dobrze, do przedostatniej aktualizacji, system zaczą się zawieszać przy włączaniu i wyłączaniu, poza tym część programów przestała działać i pojawiły sie kłopoty z direktx (choć z tym miałem od początku drobne kłopoty), w związku z tym postanowiłem zainstalować win 8.1 enterprise. 

Mam 3 partycje, C na której jest 10, D z plikami (zdjęcia itp.) i E sformatowana, win 8 chcę instalować z dysku zewnętrznego, ale nie pojawia się okienko wyboru partycji, przez co dymyślnie zainstluje się na C wywalając 10.

Tak więc pytanie czy to w ogóle możliwe, a jeśli tak to jak to zrobić? 

Opublikowano

Co masz na myśli, że chcesz zainstalować z dysku zewnętrznego?

Coś w stylu bootowalnego pendrive?

I czy odpalasz instalkę z poziomu pulpitu, czy po starcie komputera?

Ja jak kiedyś przypadkowo zainstalowałem 2 windowsy (obydwa 7) obok siebie, to podczas startu miałem opcję wyboru (nawet przyjemny interfejs) systemu, który ma zostać odpalony, ofc można użyć do tego innych menadżerów etc. ale to raczej zbędne.

Zgraj winde na bootowalnego pendrive i odpal go podczas startu komputera, przy instalacji wybierz dysk E i po problemie.

436951440626370320491.png

Opublikowano

Zgraj winde na bootowalnego pendrive i odpal go podczas startu komputera, przy instalacji wybierz dysk E i po problemie.

Zrobiłem to, ale tak samo jak w przypadku odpalenia obrazu płyty po włączeniu komutera nie ma okna wyboru dysku, jedynie przycisk instaluj. Nie chciałbym ponownie przez przypadek wywalić jednego windowsa i zastąpić go innym tak jak ostatnio przy próbie instalacji 10.

Opublikowano

jak widać masz tylko problem nacisnąć instaluj i wybrać potem dysk na którym się zainstaluje nowy system

żadna instalka jakiegokolwiek Windows nigdy nie kasuje poprzedniej wersji jeśli jest na dysku !

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

jak widać masz tylko problem nacisnąć instaluj i wybrać potem dysk na którym się zainstaluje nowy system

żadna instalka jakiegokolwiek Windows nigdy nie kasuje poprzedniej wersji jeśli jest na dysku !

A jednak instalując win 10 wywaliło mi 8, może coś źle zrobiłem.

W każdym bądź razie wszystko działa, dzięki za pomoc ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...