Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Problem z uruchomieniem

DobryPomocnik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie, mam problem z tym...
Otoz, normalnie wlaczam komputer... wszystko na poczatku ok, ale do czasu..

Po tym ''wstepnym'' obrazku zamiast ladowania sie, jest czarny ekran, a w lewym rogu u gory miga to _

jak to naprawic? o.O
w biosie juz dalem domyslne ust. i nic.. nie wiem juz co robic..

Opublikowano

Na moje reinsall windowsa, jak nie pomoże to na moje dysk mógł paść/windows się zwalił.

Zrób to na windows 7:

I przeinstaluj windowsa, powinno pomóc lub wypnij dysk i wepnij jeszcze raz jak potrafisz.

Jeśli poczekasz dłużej pokazuje Ci się jakiś napis?

Mi pokazywał się jakiś Reboot coś tam coś tam czy jakoś tak.

Opublikowano

Witajcie, mam problem z tym...

Otoz, normalnie wlaczam komputer... wszystko na poczatku ok, ale do czasu..

Po tym ''wstepnym'' obrazku zamiast ladowania sie, jest czarny ekran, a w lewym rogu u gory miga to _

jak to naprawic? o.O

w biosie juz dalem domyslne ust. i nic.. nie wiem juz co robic..

Podałbyś chociażby uproszczoną specyfikację urządzenia (chodzi mi o dysk(i), zasilacz, płyta główna)

Podejrzewałbym, że co co pisali koledzy powyżej raczej nie zadziała z tego powodu że możesz mieć zwalone BOOTOWANIE w biosie.

O ile się nie mylę wystarczy je tylko przestawić, a jeżeli nie ma tam twojego dysku oznacza tylko 1 albo padł albo go nie czyta. Spróbuj pozmieniać wtyki do dysku i obudowy i do zasilacza jeżeli to samo to pożycz od kogoś dysk (byle jaki oby tylko na ten sam interfejs (wejście)).

A i żeby nie było nie nastawiaj się, ale przygotuj jak będziesz ewentualnie wymieniał, albo na chwile podpinał inny, że jeżeli masz przepięcia na zasilaczu to ten dysk (nawet nowy) może ulec uszkodzeniu, nie mówię że ma się tak stać ale może, nie wiem co tam dolega w twojej MASZYNCE :)

Więc najpierw panie kolego tak:

uruchamiasz komputer i z chwilą naciśnięcia przycisku start na obudowie kładziesz "palec" na klawiszu DEL (DELETE) i kiedy pojawi się 1 ekran rozruchowy od razu klikasz nawet spamujesz nim do czasu kiedy nie zobaczysz białego jaśniejszego od innych napisu Preparing to  Setup czy coś w tym rodzaju na samym dole ekranu po lewej stronie.

AAA i niektóre płyty mają inny bios to znaczy inny klawisz przypisany za BOOTOWANIE czasami to F12 a czasami inny jak nie jesteś pewny a DELETE nie działa na samym dole masz rozpiske klawiszową. znajdź klawisz który odpowiada za "Preparing to Setup" lub coś podobnego co dotyczy BIOSU czasami sam napis BIOS.

Kiedy wreszcie wejdziesz wyskoczy ci ramka menu biosu na niebieskim tle. Tam wybierasz kolejno strzałkami góra doł lewo prawo i enter i szukasz tam:

"Adwanced BIOS Features"

Kiedy tam wejdziesz szukasz opcji:

First boot device:

Second boot device

Third boot device

(może być ich więcej zależy od biosu ale standardowo to są te 3)

Wybierasz na nich następująco:

First boot Device: CD ROM (dzięki temu w 1 kolejności komputer sprawdza czy jest tam płyta bootująca np z systemem, nie bd rozpisywał ale to bardzo ważna i przydatna opcja jak chcesz wiedzieć więcej to napisz posta to wyjaśnię :) )

Second boot device: wybierasz HARD DRIVE

Third boot device: jeżeli nie masz nic żadnej dodatkowej nagrywarki i dysku pozostaw tam NONE jak masz drugi dysk to wstaw tu HARD DRIVE a jak drugą nagrywarke to wróc się do second boot device i tam wstaw jeszcze raz CD ROM, a w tym punkcie HARD DRIVE.

Kiedy ustawisz wychodzisz klawiszem "ESC" aż do głównego menu i wybierasz "SAVE AND EXIT"

– Czas wykazać się męstwem!

– No nie ... znowu?

image.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...