Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

R9 280/R9 280X vs GTX 760 (Gigabyte/MSI/Palit)

Husanks

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, mam dylemat którą kartę wybrać do mojego nowego zestawu :) Zależy mi na jakości, i żeby klatki wynosiły 40+ w np. FarCry 4, jeszcze na temperaturze, głośność byle nie chodził jak traktor, to będzie dobrze :) Dzięki.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Reszta sprzętu? Jeśli zależy ci na cichej pracy i temperaturach to na pewno nie Gigabyte.

Proponowane zestawy komputerowe na bieżący miesiąc:

KLIK!

Pomogłem? Daj lajka! Potrzebujesz mojej pomocy? Oznacz proszę mój nick w poście @Nitex

:)

Opublikowano

No dobra, ale dlaczego? Podobno GTX'y wyglądają lepiej w grach. Nie wiem czy to prawda ale taka odpowiedź bez wytłumaczenia też mi wiele nie daje.

Pozdrawiam.

Opublikowano

No dobra, ale dlaczego? Podobno GTX'y wyglądają lepiej w grach. Nie wiem czy to prawda ale taka odpowiedź bez wytłumaczenia też mi wiele nie daje.

Zależy. W jednej grze 760 będzie lepsza, w drugiej 280. Ale 280x to jest wydajnościowo sporo lepsza od 760.

KLIK!

Pomogłem? Daj lajka! Potrzebujesz mojej pomocy? Oznacz proszę mój nick w poście @Nitex

Opublikowano

Nie, głośność nie jest najistotniejsza. Najistotniejsza jest Jakość. 

Intel Core i5 3,2 ghz

8000 GB Ram 1600 MHz

550w Corsair VS Series VS550 (80PLUS)

Ogólnie to takie coś sobie wymyśliłem : 2wlwroz.jpg

Najlepiej to r9 280/gtx 760, 280x musiałbym troche pozbierać, bo budżet na komputer to 2600zł.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Ramy wole te, bo będę mógł sobie w lutym/marcu dokupić kolejne 8GB i mieć w sumie 16 GB.

No chyba że jest jakiś powód dla którego warto kupić Crucialy :)

Pozdrawiam.

Opublikowano

Ramy wole te, bo będę mógł sobie w lutym/marcu dokupić kolejne 8GB i mieć w sumie 16 GB.

No chyba że jest jakiś powód dla którego warto kupić Crucialy :)

Tak, jest powód. Są tańsze, są cl9. Nie wiem po co Ci 16gb ramu, nie wykorzystasz ich. Ba, nawet 8 w pełni nie wykorzystasz.

KLIK!

Opublikowano

Dobra, powróćmy do tematu. 280 czy gtx 760 czy w ostateczności zbierać na 280x? I od jakiej firmy.

280 i 760 są na tym samym poziomie praktycznie. Bierz od Asusa albo Msi.

KLIK!

Opublikowano

Co do tematu planuje ten sam zakup i nie wiem czy kupić tego gtx z msi gigabyte asus i czy jeszcze na ebayu będzie taniej :)
Co do radeonów mają w cholere wysokie temp.

1RkW7od.png

Opublikowano

Co do tematu planuje ten sam zakup i nie wiem czy kupić tego gtx z msi gigabyte asus i czy jeszcze na ebayu będzie taniej :)

Co do radeonów mają w cholere wysokie temp.

podobno asus ma najlepsze chłodzenie, więc wybierz asusa, później msi.

195721405447585377468.jpg

by  @czarnaaa

Jeśli pomogłem, daj lajka :)

Opublikowano

Może wogóle kupię GTX 660 i zainwestuję w I7 ;0 w sumie różni się 220 zł od 760, oraz szyną danych - 192 bit vs 256

Pozdrawiam.

Opublikowano

Może wogóle kupię GTX 660 i zainwestuję w I7 ;0 w sumie różni się 220 zł od 760, oraz szyną danych - 192 bit vs 256

A po co Ci i7? Profesjonalnie renderujesz? Zajmujesz się grafiką? Do gier to totalny bezsens, lepiej zainwestować w lepszą kartę, bo między i5 a i7 podczas grania różnicy nie odczujesz, a między 660 a 760 - odczujesz sporą.

KLIK!

Opublikowano

A co do chłodzenia to na GTX 760 najlepsze ma MSI Twin Frozr (Przynajmniej tak jest na benchmarkach :) ) i chyba sam kupię tą kartę, zamiast radeona. Głównie z tego że radeony ,,podobno'' mają spadki fps'ów i gorszą jakość grafiki w grach. Jeszcze w dodatku NVIDIA ma świetne sterowniki, sam się przekonałem grając na GT 610 w BF 3 medium 1024x768, jedynym plusem dla Radeonów jest większa ilość klatek w grach, a czasami nawet mniejsza od nvidii. Kupuję GTX'a 760 MSI Twin Frozr. Jak chcesz zestaw pełny na morele, mogę ci wysłać.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Spadki wydajności? Pierdoły. Wyczytane pewnie na czymś pokroju pclaba.

Gorsza jakość? Wcale nie gorsza tylko brak PhysX, którego zalety widać praktycznie tylko w filmikach porównawczych. Do tego mało gier to obsługuje.

Sterowniki? Nie wiem jak było wcześniej (wtedy też nie miałem problemów) ale teraz podobno ludzie problemów nie mają.

Skoro tyle wiesz to po co ten temat w gruncie rzeczy :D

Te karty są praktycznie identyczne. Praktycznie

CPU Intel Core i7 3770K GPU SLI EVGA GTX 780 ACX SC RAM 4x4GB Corsair Dominator Platinum 16GB MOBO Asus Sabertooth Z77 COOLER CPU NZXT Kraken X60 @ Akasa Apache 140mm x2 SSD Plextor M5S 128GB + Curcial M550 128GB HDD WD Green 2x2TB PSU Seasonic Platinum 860W CASE NZXT H630

Kopsnij PLUSIKA :)

Opublikowano

Cześć, mam dylemat którą kartę wybrać do mojego nowego zestawu :) Zależy mi na jakości, i żeby klatki wynosiły 40+ w np. FarCry 4, jeszcze na temperaturze, głośność byle nie chodził jak traktor, to będzie dobrze :) Dzięki.

Nie ważne jaka karta; bierz od Asusa. Najcichsze chłodzenie i jakość :v

#teams4bal

Opublikowano

Heh planuje taki sam 100 w 100% wszystko takie same zakup zestawu komputerowego i wybrałem r9 280 bo po prostu w grach lepiej wypada. To że jest troszkę głośniejsza i bardziej energozerna nie ma dla mnie roznicy.

Opublikowano

Nie ważne jaka karta; bierz od Asusa. Najcichsze chłodzenie i jakość :v

Troszkę się z Toba nie zgadzam, asusy raz są głośniejsze a raz cieplejsze :)

Co do gtx 760 , kolega mam 770 i sprawdza sięznakomicie z i5 4690k wszystkie gry idą na full detalah oczywiście full hd

1RkW7od.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...