Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak uruchomić Clienta w terminalu Debian'a?

MrFkkm

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam pytanie jak można uruchomić teamspeak3 klienta w terminalu debiana, gdzie można przez komendy zmieniać ustawienia i połączyć się z serwerami. Chodzi mi debian bez GUI.

Proszę o pomoc lub wskazówki.

Opublikowano

Skradzione z roo*boxa

Aplikacja serwera oraz klienta TeamSpeak3 dostępne są na stronie pod adresem:

http://www.teamspeak.net

Na powyższej stronie dostępne są dwa mirrory umożliwiające pobranie aplikacji serwera TeamSpeak3. Poniżej skorzystamy z jednego z nich. Pobieramy oprogramowanie a następnie rozpakowujemy:

wget http://dl.4players.de/ts/releases/3.0.10.3/teamspeak3-server_linux-amd64-3.0.10.3.tar.gztar -zxvf teamspeak3-server_linux-amd64-3.0.10.3.tar.gz

wchodzimy do katalogu z rozpakowanym serwerem TeamSpeak3:

cd teamspeak3-server_linux-amd64

Następnie musimy nadać uprawnienia do uruchamiania skryptu startowego. Wykonujemy poniższe polecenie:

chmod +x ts3server_startscript.sh

Teraz możemy już uruchomić serwer TeamSpeak3 poleceniem:

./ts3server_startscript.sh start

Podczas pierwszego uruchomienia w konsoli pojawi się token, który będzie potrzebny do podania w kliencie. Dzięki niemu z poziomu klienta będziemy mieli dostęp do opcji administracyjnych serwera TeamSpeak3. Należy do zrobić za od razu, ponieważ przy kolejnych uruchomieniach serwera token nie pojawi się ponownie.

Serwer już działa i możemy się do niego podłączyć klientem. 

Aby zalogować się do serwera pobieramy klienta TeamSpeak3, który również dostępny jest pod adresem podanym na początku artykułu:

http://dl.4players.de/ts/releases/3.0.14/TeamSpeak3-Client-win64-3.0.14.exe

Po pobraniu instalujemy aplikacje. Po pierwszym starcie przechodzimy przez kreator w którym m.in. podajmy nick jakim będziemy się posługiwać. Po zakończeniu kreatora pojawi się główne okno aplikacji. Przechodzimy do menu Connections a następnie wybieramy opcje Connect i podajemy dane logowania do naszego serwera.

Zatwierdzamy dane klikając Connect. Jeśli jest to pierwsze połączenie zostaniemy zapytani o Privilige Key. Jest to token, który pojawił się po pierwszym uruchomieniu serwera. Podajemy go w okienku i zatwierdzamy przyciskiem OK. Powinniśmy zobaczyć potwierdzenie oraz mieć możliwość zarządzania serwerem z poziomu klienta.

Poniżej okno aplikacji z uprawnieniami administracyjnym. Od teraz możemy w pełni zarządzać naszym serwerem.

Jeśli jest konieczność używania serwera TeamSpeak3 we własnej domenie, należy dodać do DNS poniższe rekordy SRV, zmieniając nazwę domeny domena.com na swoją.

_ts3._udp.domena.com. 86400 IN SRV 0 5 9987 domena.com._tsdns._tcp.domena.com. 86400 IN SRV 0 5 41144 domena.com.

Serwer TeamSpeak3 został skonfigurowany!

¯\_(ツ)_/¯

WROCISZZLAKIEM.gif

HISTORIA SPRZETU

eHealth e-cigarette -> ego ce3 -> ego ce4 -> ego ce5 ->Provog Yago ->Evod MT3 ->KangerTech Protank3 -> Glassomizer BVC -> Glassomizer BVC [2x] -> KangerTech T3S -> ASPIRE CE5 BVC -> Vision Spinner I -> Vision Spinner II -> Mild Master -> Eleaf iStick 20w -> GS Air -> V-Spot -> Anyvape VMW SubOhm -> Smok VCT -> Mutation xv2 -> Evic VTC Mini -> UD Hunter -> Goblin Mini RTA -> Cuboid 200w -> Limitless RDTA

Opublikowano

Nie chodzi mi o serwer ts3, serwer mam już długo postawiony. Zero problemów. Chodzi mi oto żeby klient mógł się łączyć z serwerem w terminalu debiana bez interfejsu graficznego

@Phoenix_PL nie chcę instalować środowiska graficznego ponieważ za dużo zasobów zużywa

@Lord King™ nie wiem co tu jest ukradzione, a po drugie nie potrzebuje poradnika jak postawić serwer bo to ja już umiem

Opublikowano

Dla chcącego nic trudnego.

Odpalasz przez terminal wchodząc do folderu z clientem i wklepujesz komende :

./teamspeak3_runscript.sh

Nie pamiętam dokładnej nazwy ale coś takiego tam masz a dalej to musisz popytać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...