Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Skladanie kompa i blad

Mateusz-

Pytanie

Opublikowano

Witam wlasnie pierwszy raz zlozylem komputer, wcześniej sobie nagralem na dysk windowsa. Teraz komputer mi sie wlacza ale przy ekranie windowsa resetuje sie i pokazuje mi uruchom komputer normalnie lub naprawa, to i to nie ma znaczenia, bo dalej sie nie odpalić. Co moglem zle podlączyc?

23 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dobra sprobowalem inaczej i nie dzialal w ogole. Dalem spowrotem, jak mialem i dziala. Ale dalej resetuje sie przy odpaleniu windowsa.

Edit;

Podlaczylem monitor pod plyte to brak obrazu, a przez karte graf. jest obraz.

Opublikowano

Speaker dobrze podłączyłeś?.Jeśli windows ci nie działa to po prostu zainstaluj go na nowo tylko z płyty/pendrivea nie od razu na dysk.

Opublikowano

Witam wlasnie pierwszy raz zlozylem komputer, wcześniej sobie nagralem na dysk windowsa. Teraz komputer mi sie wlacza ale przy ekranie windowsa resetuje sie i pokazuje mi uruchom komputer normalnie lub naprawa, to i to nie ma znaczenia, bo dalej sie nie odpalić. Co moglem zle podlączyc?

Jesli robisz nowy system (nie moge sobie przypomniec dokladnej nazwy) defragnentujesz dysk na ktorym jest windows. Nastepnie pozwalasz na zainstalowanie systemu oraz jego skladnikow i czekasz az sie zainstaluje. Zazwyczaj po instalacji komputer sie uruchamia ponownie i wchodzisz do pulpitu gdzie instalujesz sterowniki i kofigurujesz karte graficzna pod parametry monitora/laptopa. Wtedy instalujesz reszte sterownikow jesli masz cracka. Oszywiscie zalezy jaki windows.

dodam ,ze brak pikniecia jest przy starcie

Pikniecie przy starcie systemu oznacza blad/problem/nieprawidlowosc.

Zdefragmenuj partycje( pozwol na usuniecie wszystkich skladnikow windowsa z dysku np. C) a nastepnie zainstaluj ponownie system. Reszte jesli masz cracka musisz sam doinstalowac.

Opublikowano

Brak uruchomienia systemu moze oznaczać zle podlączone kabelki od obudowy. Posiadam obudowe zalman z3 plus i plyte ASrock H81M moglby ktoś zaznaczyc gdzie te wszystkie kable podlaczyc, bo w tym najbardziej jestem nie pewny/

@1361622928-U485574.pngKoleszkowiec

Dysk jest nowy dziś dostalem komputer to na starym go pierw podlaczylem i zainstalowalem windowsa.

Opublikowano

Dobra sprobowalem inaczej i nie dzialal w ogole. Dalem spowrotem, jak mialem i dziala. Ale dalej resetuje sie przy odpaleniu windowsa.

Edit;

No skoro masz grafę dedykowaną to normalne, że z integry nie ma obrazu...

Sformatuj dysk i wykonaj świeżą instalację Windowsa, nie wiem co @1361622928-U485574.pngKoleszkowiec pierdzieli o jakiś defragmentacjach, crackach, kablach od dysku...

Proponowane zestawy komputerowe na bieżący miesiąc:

KLIK!

Pomogłem? Daj lajka! Potrzebujesz mojej pomocy? Oznacz proszę mój nick w poście @Nitex

:)

Opublikowano

Brak uruchomienia systemu moze oznaczać zle podlączone kabelki od obudowy. Posiadam obudowe zalman z3 plus i plyte ASrock H81M moglby ktoś zaznaczyc gdzie te wszystkie kable podlaczyc, bo w tym najbardziej jestem nie pewny/

@1361622928-U485574.pngKoleszkowiec

Dysk jest nowy dziś dostalem komputer to na starym go pierw podlaczylem i zainstalowalem windowsa.

Sam skladaleskomputer?

Jak dostales komputer to instaluje sie windowsa na tym komputerze. Na starym kompie dysk z windowsem mogles miec jako dysk C a na nowym jesli nie ustaliles partycji bedzie to dysk Y i nie bedzie odczytywac danych. Sam tak raz zrobilem na stacjonarce. Domyslnie na nowym kompie byl dysk H(systemowy) a ja na starym kompie wgralem system na partycje C i nic sie nie zgadzalo.

Opublikowano

Własnie dostalem informacje na innym forum, że przez to może nie odpalać system, bo byl instalowany na starym pc. A co do pikniecia jakieś rozwiazanie?

Opublikowano

Edit;

Windowsa musisz instalować na tym kompie na którym będziesz go używał w przeciwnym razie ci nie wystartuje.

Także jeśli złożyłeś nowego kompa instalujesz windows z płyty/pendrive uruchamia ci się on na standard sterownikach i potem ściągasz sterowniki pod odpowiednie komponenty

Własnie dostalem informacje na innym forum, że przez to może nie odpalać system, bo byl instalowany na starym pc. A co do pikniecia jakieś rozwiazanie?

Piknięcie jest zależne od biosu. Jeśli nie ma piknięcia oznacza to że wszystko działa.

Opublikowano

Jakie ty chcesz rozwiązanie do "piknięcia"?, już ci pisałem wcześniej abyś zobaczył czy dobrze podpiąłeś taki malutki głośniczek do płyty głównej, podpina się go obok kabli które prowadzą do przycisku od włączania komputera.W ogóle jeśli go nie podepniesz nic się nie stanie nic ci nie wybuchnie ^^.

Opublikowano

HDAUDIO1 wejscie blisko wejscia od karty integry. Kabel idzie od obudowy. Kabel bodajze podobnie sie nazwa i ma rozne kolory. Teraz nie sprawdze jego nazwy, bo instaluje pc. On ma wejscia 5 - 4 i jedno wolne

Opublikowano

Nie nie nie, HDAUDIO1 jest to wejście na mikrofon/słuchawki na froncie obudowy.Tutaj chodzi o mały głośniczek który dostałeś w białym pudełeczku (mały woreczek) w paczce z obudową.

Opublikowano

Tak, ale mozna powiedzieć, ze drugi raz. Obawiam sie ze zle podlaczylem przyciski od obudowy.

Przyciski obudowy do dysku nie maja znaczenia. Znaczenie ma podlaczenie kabli do dysku

Opublikowano

Aha dobra to ja mam go dalej tam, zastanawialem sie po co to. Kurde stary masz u mnie browara, ale gdzie go podlączyc?

Opublikowano

Czteropak kubusia i jesteśmy kwita :D.

To nabijasz na bolce obok kabli do załączania komputera, tam masz napis -SPEAK+ i po prostu podłączasz według + i -.

Opublikowano

Jeśli tak bardzo jesteś za tymi kablami to sprawdź czy masz tak:

-RES+ > Reset SW

+HD- > HDD LED

+PW- >Power SW

+MSG- > Power LED

Zwróć uwagę gdzie podpinasz + a gdzie -

Opublikowano

Dobra windows smiga po 10 wyśle Ci :D Dziękuje wszystki za bardzo szybką pomoc. limit sie skonczyl, ale rozdam jeszcze. :))

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...