Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Zmieszanie przed wyborem klasy.

revenge94

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Moja przygoda z Aionem nie była długa, miałem 2 postacie około 30 lvl Inżyniera (Strzelca) i Barda. 

Chciałem chwile pograć znów w tą grę, z czystych nudów i mam dylemat co do postaci którą zagrać.

Chciałbym coś mocnego, a przede wszystkim dobrego na max lvlu :)

Zastanawiam się między:

Czarodziejem :

Kleryk:

Asasynem:

Łowcą:

Jak wygląda gra tymi postaciami? Są trudne? Która jest najlepsza na end game? Która jest przydatna? 

A także chciałbym się dowiedzieć czym różni się Łowca i Asasyn?

Opublikowano

Sorcerer - olbrzymi DPS magiczny ale szybko kończąca się mana dopóki nie zaczniesz ogarniać skilli. Z względu na clothy ma mało defa ale może sleepować przeciwnika jeśli nie zdoła go zburstować. Może solować niektóre instancje gdzie inne klasy nigdy nie dawały rady lub bardzo się musiały męczyć. Duo z clerem robi większość sensownych instancji.

Cleric - główny healer w grze z dobrym DPSem magicznym, paroma dotami, dispellem i oczywiście healem. Korzysta z chainów więc ma trochę defa i msuppa - statystyki odpowiadającej za "obronę magiczną". Dobrze jeśli osoba grająca nim ogarnia healowanie całej grupy bo dzięki temu zawsze by się znalazło miejsce na jakieś instancje. Postać często hejtowana gdy z jakiejś przyczyny dojdzie do faila podczas robienia instancji. W znacznej mierze niesłusznie bo zwykle ludzie myślą, że jak mają clera w grupie to są nieśmiertelni i mogą robić co chcą. Błąd, cler ma ograniczony zasięg heala i nie jest w stanie ogarnąć całej grupy jak się wszyscy rozbiegną. Wielu ludzi jednak czerpie przyjemność z odpowiedzialności bo od nich wiele zależy. Można również grać solo lub w mniejszych grupach po 2-4 osoby i też sobie świetnie radzić. Ogółem polecam stream pewnego gracza: http://www.twitch.tv/xkegi - jedyny sensowny cler, którego miałem okazję zobaczyć w akcji podczas PvP.

Sin - postać opierająca się na szybkich atakach z hide, która powinna wybierać swój cel, zakradać się i starać się zburstować na raz. Sinowie operują 2 swordami/daggerami/1 swordem i 1 daggerem na raz. Korzystają z pancerza leatherowego co daje niewielką ilość defa i msuppa. Postać dobra do gry solo, zwłaszcza na takie PvP. Ma cholernie ciężko przeciwko graczom korzystającym z eq plate (Gladiator i Templar) jednak jeśli ogarnie się podstawy, zakładanie stun locka i będzie się miało szczęście z godstoneami (wejdzie paraliż w odpowiednim momencie) to można błyskawicznie zgasić jakiś target i uciec w hide. Słyszałem parę komentarzy, że Sina trzeba dokładnie poznać i polubić. No i nie da się nim grać jeśli masz wysoki ping bo każdy lag może oznaczać porażkę.

Ranger - coś pokroju Sina i fizycznego Gunnera (Strzelca) w jednym - korzysta z leathera w crit strike ale główną bronią jest łuk. Może chować się w podstawowego hide, ma parę skilli burstujących z średniego zasięgu i może stawiać trapy, które spowalniają/oślepiają/usypiają przeciwnika. DPS ma mniejszy od Sorca, zwłaszca przeciwko graczom w plate - ale jeśli odpowiednio się zakradnie do Sorca, SMa czy Barda to powinien być w stanie zabić/zbić większość HP w ciągu krótkiej chwili, a w razie niepowodzenia uciec w hide. Sama postać nie jest specjalnie trudna jeśli się miało do czynienia z Gunnerem. Podstawy są te same - nie dopuścić przeciwnika do siebie.

Moim zdaniem najbardziej przydatną z w/w klas jest Cleric z względu na heal dla siebie/grupy, następnie Sorcerer z względu na olbrzymi DPS, Ranger z względu na dobry DPS i hide, a na końcu Sin, który jest nastawiony bardziej do biegania solo.

Opublikowano

Nie polecam ci gry sinem... postać opiera się głównie na weavingu. Jak już masz nim grać, to radze ci wbij sobie 65lvl rangerem/sorcem/gunerem, lub inną pożądaną klasą na insty i uzbieraj dużo kinah na enchant stone, masastone, godstone i gp.

Opublikowano

Do sina wystarczy miec pin +- 50. Sin jest postacia swietna a weaving nie jest taki trudny. Ogarniety sin spokojnie przebije nawet sorca na inscie i to bez kozackiego eq.

Opublikowano

Z tych postaci co napisałeś do pvp najlepsi są kleryk i gunner moim zdaniem :-)

" Myślą że są lepsi - Nie Są !

Nie czuj się gorszy,

Kto im dał prawo żeby móc nas osądzić ?

Dosyć ! Spójrz mi w oczy, wiesz przecież

Nikt mi tego nie dał, nikt mi tego nie zabierze ! "

Opublikowano

No jesli interesuje cie napier... glowa o klawiature to wybierz gunnera.Ja tam polecam sina, swietnie sie nim gram, ale fakt jak ktos wyzej napisal trzeba ogarnac weaving i ping dosyc niski i stabilny.Ranger w aionie to gunwo jak juz w ktoryms topicu wspominalem, zostaje jeszcze kwestia sorca i clera.Jednak myslalbym nad wyborem midzy clerem a sinem :D

Nie czaruj.

Opublikowano

Sorcem gram jako mainem i gra sie swietnie. Jedna absorbcja i w pve masz cale hp. Tarcza + ta na 10k obrazen. Sorc dla mnie jest świetnym dps'em i do tego ma bardzo przyjemne dla oka skille. :)

Opublikowano

Jeżeli założysz takie same sety i pójdziesz na instancje sorcem i bardem to tym drugim zrobisz większy do + odnawia mane i życie ;)

" Myślą że są lepsi - Nie Są !

Nie czuj się gorszy,

Kto im dał prawo żeby móc nas osądzić ?

Dosyć ! Spójrz mi w oczy, wiesz przecież

Nikt mi tego nie dał, nikt mi tego nie zabierze ! "

Opublikowano

Szczerze wątpię. ;) a poza tym moze i przywraca mane ale tylko sobie i czasem klerowi bo sam jest tak manożerny że po paru skillach juz many nie ma. :p

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Glad jest dość dobry, w pvp na 65 jak często wchodzi stumble to wygrasz prawie z każdym. Często na instach glad robi za tanka - a to największy błąd jaki mógł popełnić -.-

Polecam ci jakiegoś dystansowca, bo jednak ciężko pierwszą postacią robi się questy na bm w katlam klasą mele.

Opublikowano

A co myślicie o Gladiatorze jak nim się expi i jak spisuje się w PVP i na 65 lvl ogólnie, instancje etc...??

Exp nim jest banalny, przyjemnie sie expi.Jednak sam gralem i szybko mi sie znudzil...Nwm jaka teraz jest mentalnosc/zdanie ludzi co to glada, jednak byl takim easy mode jak sorc niedawno...Teraz sytuacja jest inna, gowniak i AT zastapili tamtych :D.Bez ogarniecia glada raczej ciezko, wiekszosc uwazala, ze wystarczy sie odpalic jak swinia aoe, aoe stun bla bla i typek lezy.W rzeczywistosci troche to inaczej wyglada.Dzis moim altem, sinem (kamanijny secik, tylko s/d BM) a typa glada spotkalem w APkowym secie i widac, ze nei ogarnial bo nie mialem z nim problemu w takim 'syfnym' moim secie.Glad jest brany chetnie na insty ze wzgledu na dps(nie oznacza to, ze jest najlepszym dpsem bo sa od tego tez inne klasy o.O) i jak tanka nie ma to on wypelnai ta role, jednak nie przeszkadza to w dpsowaniu Lol.Sin tez moze spokojnie tankowac :D

Nie czaruj.

Opublikowano

Każda klasa jest dobra takie moje skromne zdanie tylko pod jednym warunkiem -ogar klasy znajomosc skili etc itp ....jak jestes dupa to i glad ci nie pomoże a malo nistety ogarnietych gladow stad i niedoceniona klasa bo traktowana jak dla nowicjuszy do expa a na expie aion sie nie konczy a na pvp zaczyna :) W Aionie kazda klasa ma antyklase wiec jest wyrowanne i na arenkach widac dopiero umiejetnosci ;) Jak chcesz grac miesiac to wybierz co ci pasuje jak zamierzasz dluzej to poczytaj o klasach i się zastanow ja i tak probowalam wszystkie zanim znalazlam swoja ulubiona ;)

61lak2t0uwu1_t.jpg

Opublikowano

Rozumiem, rozumiem :) Gram sporadycznie co kilka dni jak znajdę wolną chwilę. Aktualnie gram Czarodziejem, miło jest nie powiem :) Zobaczymy za ile miesięcy dobiję ten 65 lvl. Niestety nie te lata, nie mogę już sobie pozwolić na przesiadywanie godzin w grach :(

Opublikowano

Jeżeli założysz takie same sety i pójdziesz na instancje sorcem i bardem to tym drugim zrobisz większy do + odnawia mane i życie ;)

Jeśli postawić postaci na tym samym poziomie, z porównywalnym eq sorec na 20+lvl zawsze ma największy DPS. Ma też skilla, którym w ciągu mniej niż sekundy załaduje sobie całe życie. Wbijając szybko alchemię możemy sami robić sobie eliksiry, co rozwiąże nam problem z maną i pozwoli dobrze zarobić.

Sorc jest moim mainem i wiem co mówię.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...