Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

C++ Dlugość wyrazu.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, mam taki problem, nie wiem dlaczego nie mogę użyć w aplikacji konsolowej wyraz.lenght(); np.

#include <iostream>
using namespace std;

int main()
{
    string wyraz;
    cout<<"Podaj jakis wyraz: ";
    cin>>wyraz;
    int lenght = wyraz.lenght();
    return 0;
}

Wydaje mi sie że po kropce powinna mi się wyświetlić lista dostępnych opcji które mogę zrobić z stringiem 'wyraz', dopiero się uczę dlatego też mogę nie wiedzieć takich rzeczy.

Błąd:
error: 'std::string' has no member named 'lenght'
Opublikowano

częściej używa się równoznacznej metody

std::string::size()

, bo jest uogólniona także dla innych kontenerów w stlu i łatwiej się pisze `size` niż `length`

Jeśli chcesz zapamiętać takie wyrazy jak strength, length, depth itp to skojarz, że przy wymawianiu ich głoska na końcu to ta sama głoska co w the na początku

Opublikowano

Dobra dzięki ^_^ Napisałem źle słowo length oraz przy pisaniu słowa 'wyraz' wyskoczyły mi dwie opcje, automatycznie tą pierwszą wybierało (złą) potem wybrałem stringa i działa, uczę się z neta i jednego kursu więc wolałbym zapamiętać te metody żeby nie mieszać Sobie w głowie co do czego służy, w przyszłości może tak :) plusiki

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...