Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

jak poprawić chłodzenie mego komputera i jeszcze coś ;) ?

vgbfdgbdfg12.19

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.Najpierw podam moje podzespoły komputera :

Procesor: Amd fx 6300 Vishera 6 rdzeni 3,5 ghz i bodajże 4,1 w turbo
Karta graficzna: Nvidia gt 630 zotac 128 bit ddr 3 4 gb (planowana zmiana na radeon r9 270x gaming 256 bit ddr 5 2 gb)
Płyta główna: Asus M5A78L-M LX3
Ram: 8 GB ddr 3 Crucial
Zasilacz: ATX 500 W Nitron warty 60 zł jakieś chińskie gów.o (planowana zmiana na jakiegoś Corsaira)
Dysk twardy: 1 TB
Windows 8.1 64 bit

Jak mam poprawić temperaturę panującą w komputerze ? Podczas testowania na 100 % obciążeniu temperatura procesora wynosiła 66 stopni.Teraz wymieniłem pastę i nie testowałem wiec nie wiem jaka temperatura jest aktualnie ale i tak nie zadobra.Radiator to box czyli ten co był dołączony do procesora.Planuje jego wymianę na kulera za 80 zł.Dodam iż mogę podłączyć dwa wiatraki na tył i na boczną ścianę.Pytanie czy to zmniejszy temperaturę procesora i innych podzespołów jeśli tak to o ile ? Tak na marginesie dodam że moja obudowa nie jest zbyt długa ma około 35 cm długości.Pytanie kolejne czy da się podkręcić procesor na tej płycie głównej jeśli tak to o ile ? Planuję również zmianę karty graficznej na radeon r9 270x gaming 2 gb 256 bit ddr 5.Tylko na razie z kartą się wstrzymam bo czekam na gta 5 i nie wiem jakie będzie miało wymagania ;)

Opublikowano

Jaki budżet?

Na początku kup wentylator do obudowy

nowy zasilacz

później kup grafikę

później chłodzenie fera2/fortis2

Do amd'ka poleciłbym coś 550W ja mam fx6300 i hd 7970 i 600W chieftec

Maksymalnie 5 linii w sygnie.

Opublikowano

Budżet ? 700 zł na kartę graficzną około 200 zł na zasilacz 90 na kuler na procesor

a powiedz mi da się tego amd podkręcić ? i do ilu ?

Grafa: http://www.morele.net/karta-graficzna-msi-r9-270x-gaming-2gb-ddr5-pci-e-256bit-2dvi-hdmi-dp-box-r9-270x-gaming-2g-promocja-612659/

Zasilacz: http://www.morele.net/zasilacz-thermaltake-smart-se-modular-530w-sps-530mpcbeu-549804/

Proponowane zestawy komputerowe na bieżący miesiąc:

KLIK!

Pomogłem? Daj lajka! Potrzebujesz mojej pomocy? Oznacz proszę mój nick w poście @Nitex

:)

Opublikowano

Tak też myślę żeby brać tego r9 270x gaming.Zasilacz myślałem nad więcej W.Pytanie czy jak kupie te 2 wiatraki do obudowy i jakiś dobry kuler na procesor to czy temperatury komputera ulegną mocnym zmianom ? bo aktualnie mam niezbyt ciekawe te temperatury.

Opublikowano

Ło jezu. Ty tego kompa ze szrotu brałeś ? Mało tu dadzą wentylatory. Tutaj nawet dobre chłodzenie procesora się nie zmieści. Proponuję kupno tańszych części + obudowy. Przykładowo Zalman Z1 + Corsair VS450 + GTX750Ti/R7 265 + SilentiumPC Fortis. Nie będzie dużej różnicy między tą kartą, a zyskasz dużo na temperaturach.

Opublikowano

jest to chinski zasilacz ale nie wierze by nie uciagnal fx 6300 i gt 630 xD chyba ze na prawde efektywnosc ponizej 50%

komputer mogl sie tez wylaczyc z przegrzania podzespolow

­

Opublikowano

może ktoś linknąć tanią obudowę ?

To jest takie totalne minimum: http://www.morele.net/obudowa-zalman-t4-usb-3-0-czarna-zm-t4-619114/

Lepiej dorzuć do Z1: http://www.morele.net/obudowa-zalman-z1-usb-3-0-czarny-zm-z1-626587/

Proponowane zestawy komputerowe na bieżący miesiąc:

KLIK!

Pomogłem? Daj lajka! Potrzebujesz mojej pomocy? Oznacz proszę mój nick w poście @Nitex

:)

Opublikowano

Dzięki za odpowiedz.Przemyślałem co nie co i doszedłem do wniosku że chyba wymienię obudowę chłodzenie na procesor i dokupię jakieś wentylatory dla poprawnego chłodzenia.Z zasilaczem się powstrzymam komputer i tak mam na gwarancji więc raczej mało mnie obchodzi jak coś się zepsuję.A karty graficznej jednak chyba nie będę kupował bo miałem kupić ze względu na gta 5 żeby jakoś mi to śmigało z sensem ale i tak będę miał xboxa 360 więc w gta 5 sobie zagram.Szkoda szmalu prawdę mówiąc.A odechciało mi się ze względu wymiany obudowy to tak zawsze coś z czymś się wiąże i zniechęca ... Może to i lepiej.

Opublikowano

Proponuję Brutus M23, do tego dodatkowy 1 wentylator na przód oraz 1 lub dwa na górę (polecam tanie SilentiumPC Zephyr, nie ma sensu więcej wydawać, ewentualnie Arctic F12), do tego trzeba by kupić jakieś przejściówki molex->3pin żeby to wszystko podpiąć. A chłodzenie wystarczy nawet SilentiumPC Fera jeśli chcesz oszczędzić, chociaż Fortis/Grandis będzie trochę wydajniejszy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...