Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Poradnik - Europa Universalis III modyfikowanie save'a

cumcietek7

I jak  

1 użytkownik zagłosował

1. 1. Czy podobał sie wam mój poradnik ?

• Tak :)
    • Może być :l
      0
    • Nie:(
      0
    • Tak , kontynuuj to co robisz :D

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zanim będziecie czytać dalej prosiłbym kogoś o wysłanie mi jakiegokolwiek zapisu gry z gry Europa universalis 4 gdyż nie mam pieniędzy na kupno a po ściągnięciu nie działa mi niestety :/ A chciałem wam jeszcze zrobić poradnik do 4 :) tak że byłbym ogromnie wdzięczny :)

Cześć postanowiłem kontynuować moją prace i opisze wam jak zmodyfikować save'a w EU3 , oczywiście postaram się zrobić to jak najjaśniej ale wątpię żebyście mieli jakie kolwiek problemy :) No to zaczynamy :3

1.Po pierwsze żeby zacząć trzeba włączyć save . Znajduje się on (u mnie) w D: EuropaUniversalis3\save games

2.Następnie należy otworzyć zapis w programie do edytowania tekstu (są 2 pliki jeden ma rozmiar 1Kb a drugi ma w dziesiątkach tysięcy otwieramy ten większy) który chcemy edytować. Polecam program Notepad ++ nie zacina można kopiować i wklejać .

3.Po odpaleniu naszego zapisu do góry po lewej stronie (notatnik notepad++ nie wiem czy nie macie jaki innych programów do edytowania) klikamy SZUKAJ i ponownie Szukaj... . Tu wpisujemy     human=yes     bez spacji pomiędzy = gdyż nic nie znajdziecie .

4.No i mamy swoje państwo . Początek linijki wygląda tak :
HAB=
{
    human=yes
w moim wypadku to hab czyli przypuszczam hamsburgowie inaczej Austria ale nie jestem pewien czy takie jest to rozwiniecie ;)

Z góry mówię że ci którzy znają dobrze Angielski to już nie muszą czytać dalej tylko samemu poszperać no chyba że jesteście leniwcami to zapraszam do dalszej lektury ;) .

5.government=feudal_monarchy
        aristocracy_plutocracy=-3
        centralization_decentralization=2
        innovative_narrowminded=1
        mercantilism_freetrade=-3
        offensive_defensive=0
        land_naval=-3
        quality_quantity=0
        serfdom_freesubjects=-3
        primary_culture=austrian
        religion=catholic
        technology_group=western
        capital=134

Spytacie co to jest to są moi kochani suwaki Polityki Wewnętrznej . Pogłębiając się dalej w temacie możecie je regulować lecz nie wiem o ile maksymalnie od środka wysuwa się w jedną stronę , zawsze wydawało się mi ze jest to 10 ale nie jestem pewien . W każdym bądź razie jak będziecie wiedzieć to powiem wam ze np arystokracja vs plutokracja żeby zrobić na maksa w plutokracja trzeba wpisać za równa się 10 czyli :

aristocracy_plutocracy=10 .

I jak jest to maksymalna wartość wychylenia w prawo to plutokracja będzie od teraz górować ;)

6. Wychodząc poza suwaki niżej macie monarchę na samym dole oczywiście ostatni monarcha jest aktualny ;) Można zwiększyć jego np. dyplomację ;)

monarch=
            {
                name="Albrecht IV"
                DIP=4
na np.

monarch=
            {
                name="Albrecht IV"
                DIP=10

7.Zjeżdżając poniżej monarchów znajdziemy taką linijkę
variables=
    {
    }
    capital=134
    national_focus=132
    last_focus_move="1450.8.1"

i tu zwolnijcie , ponieważ niżej jest zmora każdego gracza ;) Mianowicie technologia :3 Bardzo proste do edytowania tak wygląda cała technologia

technology=
    {
        land_tech={17 3692.184}
        naval_tech={17 952.393}
        trade_tech={17 601.100}
        production_tech={17 2491.970}
        government_tech={17 2070.992}
    }

jak chcecie zmienic poziom technologi u mnie nalezy zamiast 17 wpisać maksymalnie 72 ale proponuje wpisać 69 gdyż jak wpiszecie 72 to nie będziecie mieli dział ;) oczywiście po wpisaniu 69 musicie chwile poczekać aż wam technologia się ulepszy to wuala macie działa ;)

8.Kawalątek niżej macie stabilność, prestiż, skarb, inflacje i wszystkie 3 tradycje kultura wojskowość i marynarka . A tak się nazywają : precise_prestige stability treasury inflation army_tradition navy_tradition cultural_tradition
UWAGA !!! w treasury nie wpisujcie wartości powyżej 2 mln gdyż doprowadzi to do odwrotnego działania edycji będziecie mieć na minusie czyli -9mln złota np .

9. Zjeżdżamy niżej mamy napis loan czyli pożyczka co można z tym zrobić nie wiem ale zapewne np zmniejszyć jej wysokość gdyby ktoś chciał się bawić .
Od razu po pożyczkach macie badboya- to chyba wiecie co to jest. papal_influance- wpływ papieski. legitimacy- to też wiecie co to jest :P

jeszcze niżej macie coś takiego :

government=feudal_monarchy
    colonists=5.000
    merchants=5.000
    missionaries=1.351
    spies=5.000
    diplomats=3.000
    officials=5.000
    last_policy_change="1532.1.6"
    centralization_decentralization=0
    aristocracy_plutocracy=-2
    serfdom_freesubjects=-4
    innovative_narrowminded=3
    mercantilism_freetrade=-3
    offensive_defensive=-4
    land_naval=-3
    quality_quantity=0
    modifier=

tu jest ilosc kolonistow handlarzy itd. i zadaje sobie właśnie pytanie czy tu nie zmienia się wartości suwaków hmmmm no cóż musicie pokąbinować z tymi suwakami :P

10.Zjeżdżając niżej macie modifier nie wiem co to ale jak zjedziecie na ich dół to macie manpower=? jest to ilość ludzi czyli ile możecie jednostek wyprodukować oczywiście 1000 to jedna jednostka wiec proponuje wpisać nie więcej niż 1mln bo może wyjść tak że będzie na duży minusie a nie na plusie ;)

11.zjeżdżając jeszcze niżej macie regimenty czyli wasze wojsko a jeszcze niżej macie stosunki dyplomatyczne z innymi państwami
GER={
        value=0
        threat=0.000

jak chcecie polepszyć sobie stosunki dyplomatyczne to należy zmodyfikować linijkę value=0 na value=200 lub w razie tego że chcecie być ich wrogami to value=-200 oczywiście możecie wpisywać liczby od -200 do 200 .

12.A teraz coś co może wam się przydać prowincje aby znaleźć prowincję należy znać jej id , żeby je znać trzeba wejść w folder : D: EU3 / history / provinces

i tu macie około 1800 pozycji możecie oczywiscie jej wyszukac ale muscie znać angielska nazwe np gdańsk jest to 43-danzig i to 43 jest to id (oczywiście nazwy nie są proste producent nie ułatwia wyszukiwania id :D )

Mamy swe ukochane id wchodzimy w save'a klikamy szukaj i zwyczajnie wpisujemy nasze id czyli 43 i szukaj i szukaj i szukaj az nie znajdziecie czegos takie jak to (z góry mówię że wiersze prowincji są na samy początku ) :

43=
{
    flags=
    {
    }
    variables=
    {
    }
    name="Gdańsk"
    owner="HAB"
    controller="HAB"
    core="TEU"
    core="PRU"
    culture=prussian
    religion=catholic
    capital="Danzig"
    citysize=44487.908
    garrison=1000.000
    base_tax=13.000
    manpower=5.000
    trade_goods=grain
    workshop=yes
    fort1=yes
    history=
    {
szybki opisik bo się rozpisałem :P

owner- posiadacz własciciel
controler kto aktualnie okupuje
core rdzeń czyli to jest to ze nie możecie produkować najlepszych swoich jednostek przed upłynięciem 50 lat
(jak chcecie jedno core możecie usunąć)
culture kultura no tu trzeba by w poszukać jaka jest nasza kultura narodowa ;)
religion religia to tez trzeba poszukać bo nigdy się w to nie próbowałem bawić ;)
citysize wielkosc miasta maks tam bodajże jest 1mln bez jednego człeka ^^
fort1=yes poziom fortyfikacji aby go zwiększyć trzeba zamiast 1 wpisać np maks 6 ;)

Zamiast np hab trzeba wpisać skrót własnego państwa załóżmy polska czyli :

owner="POL"
.

To by było chyba na tyle :) jak to wszystko przeczytałeś i zrobiłeś i ci gra nie scrashowala tzn że dobrze czytasz ;)

Zapraszam do czytania mojego drugiego poradnika

EU hearts of iron 3
http://www.mpcforum.pl/topic/1080647-eu-hearts-of-iron-3-modyfikowanie-savea/

Pozdrawiam i życzę miłego dopisywania ;)

• Aive zmienił(a) tytuł na Poradnik - Europa Universalis III modyfikowanie save'a

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...