Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Plugin] CharsAPI - Buduj napisy na swoim serwerze

suchy9145

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

355991417023995705893.png

Jak narazie jest to takie "Demo" pluginu, potrafi cholernie obciążyć serwer gdyż gromadzi dużo informacji np. w celu zabezpieczenia terenu, gdyby napis się nie spodobał, więc odradzałbym tworzenie napisów na np. kilkaset kratków, bo może wywalić serwa a napisy trzeba bd usuwać ręcznie ;d.

Plugin ma służyć do budowania napisów z różnych bloków odwzorywując czcionki systemowe (Możesz równie dobrze wgrać sb do systemu np. czionkę "Minecraft", czy tam jakąkolwiek inną i po włączeniu serwera, bd mógł z niej korzystać w pluginie), robi to za pomocą różnych bloków, oraz może te bloki kolorować, potrafi animować tworzenie napisu, posiada "alternatywne bloki kolorów (np. &g - bedrock)". Podstawowa czcionka pluginowa, (z góry uprzedzam komentarze) wygląda dokładnie tak samo jak na serwerze MINEPLEX.

W następnych wersjach postaram się dodać takie rzeczy jak updateowanie napisów an nie tylko ich tworzenie, oraz dostabilizować działanie oraz budowanie napisów, choć uważam, że już teraz stoi to na w miarę dobrym poziomie ;>

KOMENDY

• ALIASY: [chars, char, ch]

• build <format> - buduje napisy
  • clear <id> - czyści napisy o podanym id
  • clear all - czyści z mapy wszystkie napisy
  • list <numer strony> - wyświetla wykryte czcionki
  • font <wielkosc> <typ - 2,1,0> <nazwa czcionki> - zmienia czcionkę
  • font default - ustawia czcionkę podstawową
  • animations - wyświetla animacje tworzenia napisów
  • updater <subkomenda_updatera> - menager zarządzania samo refreszującymi się napisami

UPDATER

Poszególnych sub komend nie ma sensu opisywać 2 razy gdyż jedno to to, że jest ich troche, a dwa opisane są już w grze poprzez wpisanie komendy /ch updater. Opisze tylko przykłady stosowania komend w praktyce.

Tworzenie Updatera, oraz dodanie napisów i zapisanie go do managera.

<W tym przykładzie otrzymamy 3 zmieniające się napisy co 12 sekund, zapisanie ich do managera da to, iż po restarcie serwera bd one nadal>

<Polecam przy dodawanych napisach stosowanie animacji, przez co przy każdej zmianie wszystkie klocki napisów nie są setowane na raz, ale np. co "kilka" klocków, co daje wiekszą stabilność serwera, i brak zwiech/lagów przy większych napisach> 

/ch u create n_spawn 12
#Przy tworzeniu w managerze targetowany updater ustawia się na ten stworzony przez co w następnych
#komendach nie trzeba za każdym razem podawać jego nazwy
/ch u add @3#c&1Witaj
/ch u add @3#c&2na
/ch u add @3#c&3SPAWNIE&4!
/ch u save 

Usuwanie Updatera z menagera.

/ch u remove n_spawn 

Edycja istniejącego Updatera

<W poniższym przykładzie zmienimy miejsce napisów updatera do tego gdzie my stoimy, oraz zmienimy czas zmieniania się ich na 15 sek>

/ch u select n_spawn
/ch u select n_spawn
#2 raz w celu potwierdzenia wyboru napisów
/ch u stop
#Zatrzymujemy po to aby móc wprowadzić zmiany
/ch u setloc
/ch u settime 15
/ch u save
#Przy zapisywaniu napisy automatycznie się wystartowują ;] (/ch u start) 

Przykłady użycia niektórych komend:

• build &3Witaj na serwerze
  • clear 1
  • list 8
  • font 40 0 Courier New
  • updater create napisy-spawn 9

CZCIONKI

Aby dodać własne czcionki (plik musi by o rozszerzeniu. ttf) trzeba zrobić tak:

• System Operacyjny (U siebie na komputerze)

Wchodzimy w Panel Sterowania > Czcionki i wrzucamy tam, naszą czcionkę.

• Na hostingach

Wchodzimy do folderu pluginu > Fonts i wrzucamy tam, naszą czcionkę.

<FORMAT>

Podstawowym blokiem budowniczym jest Biała Wełna, tak jak na czacie np. białe napisy. Aby to zmienić w formacie tekst określamy dokładnie tak samo.

&(0-9 oraz a-f)

/ch build &4Czerwony

Zuduje napis z Czerwonej wełny.

Możemy również zmienić ten blok na inny, który się da pokolorować za pomocą znaku '#'.

Paramatery:

C (ang.Clay) GLINA

W (ang.Wool) WEŁNA

G (ang.Glass) SZKŁO

P (ang.Glass Pane) PANEL SZKŁA

/ch build #c&1niebieska glina #p&5fioletowe cienkie szkło

Plugin posiada też "alternatywne" bloki pod znakiem '&', narazie jest ich tylko kilka.

&(g-m)

/ch build #cBiała glina &gbedrock

Plugin może też stworzyć napisy z danym efektem(animacją). Określamy to za pomocą znaku '@'.

/ch build @4#c&aZanimowana zielona glina.

API

Tą sekcje postaram się uzupełnić w innym czasie... <:

POBIERALNIA

DOWNLOAD

http://www.spigotmc.org/resources/charsapi.3439/

SKAN

https://www.virustotal.com/pl/url/2cdbe2b693fed08c14dcc2d0217c3aa02d8f64eddf12af3aef2b7ed73deb8efc/analysis/1417023775/
  • Odpowiedzi 61
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Fajny, poradniczek o gólnie spoko API, przyda się do developerów, albo poprostu do fajnych napisów

Łap LIKE :D

N0thing! :: = ;; :.>

Opublikowano

Bardzo dobry plugin, ale dodaj mozliwosc zmieniania czcionki na mniejsza lub wieksza ;-)

LIke !

jest przecież font <wielkosc> <pogrubienie (1-TAK, 0-NIE)> <nazwa czcionki> ;D

Opublikowano

Nie pobieram.Dałeś skan strony a nie pluginu popraw to.

Z*********e dostaje warny za to że napisałem prawdę brawo modzie!

Może mi podałbyś dlaczego dostałem warna bo jakoś powodu nie widzę.

junior.jpg

Opublikowano

Nie pobieram.Dałeś skan strony a nie pluginu popraw to.

to jedno to samo xD

Co do pluginu to jest naprawdę fajny. Już go wcześniej testowałem z kolegą i jest naprawdę super. Czasem lagnie serwer ale to przy naprawdę wielkich napisach bo przy małych to nic :)

Masz ode mnie + za cięszką prace :D

Polecam gorąco pobrać :D

531001454960877632167.png

Opublikowano

Łohoh, widać jakiś odskok w porównaniu USA z Polską. Świetne API, niedługo zaczynam przygodę z javą, może coś napiszę. Pamiętaj o dodaniu nie lagującego matrixa. :D

sygnatura.png

Opublikowano

świetny plugin!!! innowacyjny bez błędów oraz backdoor to się liczy ;). bardzo podobnie działająca manifaktura napisu jak na mineplex wielgachny + odemnie ;), wstaw to na bukkit a jestem pewien ze dostaniesz bardzo dużo dl ;) możesz być dumny!!!

TheMinecraft

#LetsPlayOnceAgain

#TheMinecraft

Śledź nas na FaceBook/TheMinecraftpl!

Opublikowano

WOW w koncu cos oryginalnego na tym forum!

Za oryginalnosc daje 10/10

Fajne dla leniwych :D
Ogolnie jak czcionke wybrac inna niz default?

a27BfZc.jpg

#Typowo_na_MPC

Opublikowano

WOW w koncu cos oryginalnego na tym forum!

Za oryginalnosc daje 10/10

Fajne dla leniwych :D

Ogolnie jak czcionke wybrac inna niz default?

/ch font 20 0 Arial 

;>

Opublikowano

Rozumiem ze czcionki z systemu na ktorym serwer stoi pobiera? 

Troszke slabo, bo na hostingach to dzialac nie bedzie http://scr.hu/1792/0ihia

No niestety z tym troszkę to leży, u kumpla na serwerze testowałem wcześniej i to wynika z tego iż te funkcje odnajdywania czcionek są chyba blokowane na hostingach (powinno to być dostępne biorąc pod uwagę to że Java jest wielosystemowym silnikiem). Myślałem nad tym aby tworzyć w folderze pluginu folder z czcionkami i używać ich wrazie gdyby nieodnalazło normalnie i tam można by też swoje wrzucać, ale niestety nw jak w taki sposób załadować tą czcionkę. Dlatego w takich przypadkach pozostaje jak narazie tylko czcionka pluginowa i tutaj ona jest "jakby" czcionką (nie jest formatu czcionki tylko taki schemacik, dlatego nie można rozmiaru zmieniać itd.). Ale może coś wymyślę :].

Opublikowano

Szczerze mówiąc bardzo bardzo bardzo ciekawy plugin!

Nie widziałem tego na MPCForum, dzięki wielkie ;) na pewno użyje.

Opublikowano
try {
     GraphicsEnvironment ge = 
         GraphicsEnvironment.getLocalGraphicsEnvironment();
     ge.registerFont(Font.createFont(Font.TRUETYPE_FONT, new File("A.ttf"));
} catch (IOException|FontFormatException e) {
     //Handle exception
}

A to nie działa? Kiedyś z tego korzystałem, jak pisałem captcha na mapach i smigało na hostingach.

I5 4690 3.5GHz | GeForce GTX 970 | Crucial Ballistix 8GB 1600MHz | SSD Transcend 370 128GB & HDD Seagate 5.4k 500GB | MSI B85-G43 | Corsair CX 500W | Zalman Z3 PLUS

Opublikowano

Rozumiem ze czcionki z systemu na ktorym serwer stoi pobiera? 

Troszke slabo, bo na hostingach to dzialac nie bedzie http://scr.hu/1792/0ihia

Dobra trochę miałem rację z tym że powinny być czcionki, noi są ale np. na hostingu co testowałem to było ich z 6, ale oczywiście musiałem walnąć małą wtopę w kodzie i gdy było poniżej 20 czcionek to nie wczytywało xddd, drugi problem to to że na hostingach nie dało się wgrywać własnych czcionek no to teraz jest to rozwiązane w sposób taki, że wczytuje czcionki systemowe, oraz te które wrzucisz sb do folderu "Fonts" w folderze pluginu, nowy download jest jbc ;]

@ edit: 

i byłbym zapomniał: Dziena @Karolek :3 za funkcje ;>

Opublikowano

UPDATE ->

Dodano menager updaterów tj. w skrócie można robić napisy ala mineplex (samozmieniające się) opisane w KOMENDY -> UPDATER

Opublikowano

Rozbudowane API, coś czego nie było, wielkie brawa dla Merbia. Rozwijaj dalej - dodaj opcje pingowania serwerów połączonych bungee by można było liczbe graczy pobierać i robić z nich napisy, update'owane ;>

fKJeAI4.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...