Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Kilka pytań odnośnie raidowania w WoW

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Siemanko :)

Chciałbym się zapytać coś na temat raidowania w WOW 3.3.5a.

Otóż chce założyć własną drużynę do raidowania (10) i wypróbować sił jako lider.

Ależ potrzebuje informacji lub wskazówek na temat dobierania klas postaci do drużyny

Np. 

ile mele DPS(I jakie klasy najlepiej)

ile Rdps (i jakie klasy)

oraz jacy najlepsi są tankowi oraz healowie i ilu ich potrzeba :)

Oraz Poproszę informacje pomocne w organizacji oraz w przebiegu raidu :))) 

Edytowane przez Jesionek
Opublikowano (edytowane)

Chodzi Ci chyba o gildie :P

Nie da się dosłownie powiedzieć ile ludzi i jak grać bo to zależy od raidu i poziomu/gearu ludzi, ale postaram się napisać tak ogólnie. 

Jeżeli chodzi o raidy 10-cio osobowe jak dobrze pamiętam będziesz potrzebował:

1-2 tanków(najlepiej paladyni)

2 heali(najlepiej dudu lub shaman ew. priest). Jeżeli chodzi o holy paladyna to jest dobry na 1 targeta czyli np przez cały raid leczy tylko tanka.

6-7 dps'ów(tutaj nie ma jakiegoś konkretnego "wyboru" dobierasz sobie dps'ow wedle uznania, ale nie może być np. 7 melasów bo było by to bez sensu. Staraj się dobierać tak ludzi żebyś miał wszystkie najpotrzebniejsze klasy czyli np. hunter żeby wbijał agro tankowi , shaman żebyście mieli hero itp.)

Co do 25 to to samo tylko 17-18 dps , 2-3 tanków i 5 heali.  

Co do organizacji raidu :

1. Nie "wymądrzaj się" że jesteś liderem i że jesteś najlepszy a jak ktoś Ci się postawi to kick z gildii, ale też nie pozwalaj sobie na jakiś syf w gildii(jeżeli ktoś będzie niemiły i agresywny od razu kickuj :P). MIŁA ATMOSFERA to najważniejsza rzecz w gildii i raidowaniu.

2. Staraj się być przygotowanym do raidu, czytaj rotacje żebyś miał pojęcie o danym bossie i wytłumaczył ekipie na chacie/ts/(czy czego tam będziesz używał) co i jak. 

3. Nie zawsze stawiaj na itemki danej osoby , gear jest ważny, ale na prawdę nie jest to najważniejsza rzecz ani nie daje skilla , nie raz widziałem sytuacje w której jakiś gracz miał zielony gear i kręcił wiecej dps'u oraz bardziej ogarniał rotacje od gracza w full hc.

4. Nie rozdawaj itemków kolegom, albo samemu sobie jest to najgorsza rzecz jaka może być. Jeżeli zakładasz gildie to Ci którzy dołączą jako pierwsi i będziecie cisnęli raidy niech od razu każdy ma możliwość rolla. Dopiero jak się rozwiniecie to wtedy nowym ludziom dawaj jakieś rangi testa którzy będą musieli się wykazać przed możliwością rolla . 

To na tyle z mojej strony , pisane na szybko także proszę o ewentualne poprawki od innych.

Wydaję mi się że mogłem pomóc :) jeżeli będziesz miał jakieś wątpliwości, pytaj dalej.

Edytowane przez Krejzu

t5Wjng.png

Opublikowano

Wydaje mi się że trzymanie się sztywno taktyk rajdowych nie jest dobrym pomysłem. Jako że to priv nie każdy boss musi być oskryptowany jak na globalu. Nie każdy musi działać czy mieć sprawnego DPSa. Znać taktykę na rajd jak najbardziej, ale musisz być spostrzegawczy i wyłapywać pewne rzeczy. Do tego musisz być cholernie cierpliwy. Jako lider nie możesz tracić zimnej krwi.

2sbu2dv.png

Opublikowano

Chodzi Ci chyba o gildie :P

Nie da się dosłownie powiedzieć ile ludzi i jak grać bo to zależy od raidu i poziomu/gearu ludzi, ale postaram się napisać tak ogólnie. 

Jeżeli chodzi o raidy 10-cio osobowe jak dobrze pamiętam będziesz potrzebował:

1-2 tanków(najlepiej paladyni)

2 heali(najlepiej dudu lub shaman ew. priest). Jeżeli chodzi o holy paladyna to jest dobry na 1 targeta czyli np przez cały raid leczy tylko tanka.

6-7 dps'ów(tutaj nie ma jakiegoś konkretnego "wyboru" dobierasz sobie dps'ow wedle uznania, ale nie może być np. 7 melasów bo było by to bez sensu. Staraj się dobierać tak ludzi żebyś miał wszystkie najpotrzebniejsze klasy czyli np. hunter żeby wbijał agro tankowi , shaman żebyście mieli hero itp.)

Co do 25 to to samo tylko 17-18 dps , 2-3 tanków i 5 heali.  

Co do organizacji raidu :

1. Nie "wymądrzaj się" że jesteś liderem i że jesteś najlepszy a jak ktoś Ci się postawi to kick z gildii, ale też nie pozwalaj sobie na jakiś syf w gildii(jeżeli ktoś będzie niemiły i agresywny od razu kickuj :P). MIŁA ATMOSFERA to najważniejsza rzecz w gildii i raidowaniu.

2. Staraj się być przygotowanym do raidu, czytaj rotacje żebyś miał pojęcie o danym bossie i wytłumaczył ekipie na chacie/ts/(czy czego tam będziesz używał) co i jak. 

3. Nie zawsze stawiaj na itemki danej osoby , gear jest ważny, ale na prawdę nie jest to najważniejsza rzecz ani nie daje skilla , nie raz widziałem sytuacje w której jakiś gracz miał zielony gear i kręcił wiecej dps'u oraz bardziej ogarniał rotacje od gracza w full hc.

4. Nie rozdawaj itemków kolegom, albo samemu sobie jest to najgorsza rzecz jaka może być. Jeżeli zakładasz gildie to Ci którzy dołączą jako pierwsi i będziecie cisnęli raidy niech od razu każdy ma możliwość rolla. Dopiero jak się rozwiniecie to wtedy nowym ludziom dawaj jakieś rangi testa którzy będą musieli się wykazać przed możliwością rolla . 

To na tyle z mojej strony , pisane na szybko także proszę o ewentualne poprawki od innych.

Wydaję mi się że mogłem pomóc :) jeżeli będziesz miał jakieś wątpliwości, pytaj dalej.

Co do składu raidu zależne jest od sytuacji bo np. Taki Heigan The Unclean by wymagał jednego tanka do biegania z nim, ewentualnie off tanka jeśli main tank by padł. Mówię zależne od sytuacji.