Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[miniTUT] JQuery-Pole textarea z możliwo�ścią� zmiany rozmiaru

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

567401416929260868568.png

[TUT]

JQuery 

Pole textarea z możliwością zmiany rozmiaru

W związku iż uczę się także języka Jquery postanowiłem napisać poradnik po omówionym dziale nauki

Czasem chęć stworzenia użytecznego interfejsu stoi w sprzeczności z potrzebą pięknego i zrównoważonego

projektu graficznego. Dzięki jQuery możemy zająć się również tym problemem i nieco

usprawnić aplikację na polu użyteczności.

Jednym z obszarów, w których forma i funkcjonalność często się ścierają, są formularze HTML.

Jednym z powodów tego stanu rzeczy jest to, że użytkownicy strony WWW mają często odmienne

wymagania. Załóżmy na przykład, że udostępniamy pole tekstowe (textarea) w formularzu opinii

o stronie. Niektórzy użytkownicy nie napiszą nic, inni niewiele, a jeszcze inni napiszą bardzo dużo.

Aby zachować elegancki układ formularza, można nadać niewielkie początkowe wymiary polu tekstowemu

i dać użytkownikowi możliwość powiększenia go w razie potrzeby. Dzięki temu użytkownik,

który lubi dużo pisać, będzie miał wrażenie, że zachęcamy go do wypowiedzi. Oto sposób, w jaki

możemy zrealizować to zadanie za pomocą wtyczki Resizable wchodzącej w skład jQuery UI:

$('textarea').resizable({
grid : [20, 20],
minWidth : 153,
minHeight : 30,
maxHeight : 220,
containment: 'parent'
});

Powyższy kod powoduje, że pola tekstowe textarea pozwalają zmieniać swoje wymiary, tak samo

jak w poprzednim przykładzie nasze akapity.. W celu udoskonalenia

działania efektu oraz zademonstrowania elastyczności wtyczki zastosowaliśmy dodatkowe

parametry. Do dyspozycji mamy mnóstwo opcji konfiguracyjnych, z którymi można się zapoznać

w dokumentacji na stronie jQuery UI14.

.

W opcjach zdefiniowaliśmy między innymi zakres możliwości rozciągania elementu: służą do tego

właściwości minHeight, minWidth i maxHeight. Łatwo zauważyć, że pominęliśmy właściwość

maxWidth, zamiast niej zastosowaliśmy parametr containment: służy on do określenia kontenera, który

będzie ograniczał rozmiary elementu. Jako wartości tej właściwości można użyć selektora jQuery

albo specjalnej wartości parent, która spowoduje automatyczne wybranie rodzica elementu.

T           H           E                 E   N  D     

Opublikowano

Pragnę dodać, że identyczną rzecz można zrobić w samym CSS.

Dalej będziesz nas zasypywał tymi minimalnie przydatnymi poradnikami?

gamedevmania.com

Opublikowano

Ale Ty im w żaden sposób nie pomagasz, czytałem dwa twoje posty/tutoriale i żaden nie jest przydatny.

Bo uczy złych nawyków i nie pomaga robić czegoś krócej i lepiej. 

Opublikowano

każdy poradnik jest przydatny,może i w niskim poziomie ale jest ...

uczy złych nawyków?

Co mam przez to rozumieć?

To że w CSS można to łatwo zrobić to co z tego ? w jquery też można więc przedstawiłem jak to właśnie zrobić ;v

Opublikowano

Ale po co dodawac skrypty js jak to samo mozna zrobic w css :P

Sam napisales ze uczysz sie dopiero a chcesz juz innych uczyc.

Ja tez juz zaczelem ale odrazu poradniki ....... bez przesady :D

Opublikowano

Nie przejmuj sie tymi hejterami, tylko jak dajesz tutorial to dałbyś coś bardziej przydatnego, np. jakąś kręcącą sie interaktywną galerie obrazków

Opublikowano

uczy złych nawyków?

Co mam przez to rozumieć?

Jeśli nie wiesz o co chodzi, to znaczy, że jest jeszcze za wcześnie dla ciebie na pisanie poradników.

Bo ja nie wiem po co się tego uczysz? Żeby pisać śmieciowe poradniki? 

gamedevmania.com

Opublikowano

Nie przejmuj sie tymi hejterami, tylko jak dajesz tutorial to dałbyś coś bardziej przydatnego, np. jakąś kręcącą sie interaktywną galerie obrazków

5786884215_hejty.jpg

dobra cls skoro śmieciowe poco doceniać starania

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...