Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Zmiana systemu operacyjnego na telefonie

voodoo1216

Pytanie

Opublikowano

Witam.

Zastanawiam się od dłuższego czasu czy istnieje możliwość aby zainstalować system operacyjny android na telefonie który posiada Windows Phone. Jednak jeśli by mi się np nie spodobał android to czy jest możliwie żebym zainstalował z powrotem oryginalny Windows Phone.

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A tak tylko dodam że problemem nie są tu procesory ARM a zablokowane bootloadery ktorych przy Windows Phone odblokowac sie nie da :).

Zbieram jak większość +!

Opublikowano

Testowałem, sprawdzałem i muszę się przyznać do błędu. Wszystkie takie zmiany po przeanalizowaniu były oparte na HTC'kach, które jako jedyne umożliwiają coś takiego. A więc zwracam honor i przepraszam za wprowadzenie w błąd.

Opublikowano

Jedyny sposób to uruchomienie jakiegoś emulatora androida na windows phone (pewnie jakieś są), więc w pewnym sensie da się. Ale w jakim stopniu jest to sensowne rozwiązanie tego już nie umiem odpowiedzieć.

Opublikowano

@theoo no to czekam na zademonstrowanie mi działania androida na dowolnej Lumii, bo z tego co mi wiadomo to jedynym telefonem który obsłużyłby androida zamiast WP jest jakiś HTC. Nie krępuj się i pokaż że nie mam racji.

I mówimy tu, mam nadzieję, o nowych androidach i WP8.0-8.1, bo jeśli chodzi o starsze telefony to znalazłem tylko to:

http://www.howtogeek.com/howto/20703/run-android-on-your-windows-mobile-phone/

846331404756772371599.jpeg
Opublikowano

telefon to telefon, a system to tylko oprogramowanie na nim.

Jak kupisz PC'ta z systemem Windows 8.1 to nie możesz na nim zainstalować Ubuntu? ;)

Telefon czy komputer, jedno i to samo - to ty decydujesz co na nim zrobisz

Opublikowano

@theoo g****o prawda, widać że zupełnie się nie znasz.

Jest jedna podstawowa różnica między komputerem a telefonem - procesor. A dokładniej jego architektura.

Na pecetach typowa jest architektura x86 lub x64, Intel albo AMD - systemy pecetowe są pod to przystosowane.

Na telefonach jest inaczej, bo nie ma tam typowych procków x86/64 intela czy amd, lecz są różne ARM'y czy inne gówna - zupełnie inna architektura, jeśli mówimy o systemach na nią. Na dodatek każdy producent wprowadza jakieśtam swoje modyfikacje do tego procesora, co skutkuje tym że w większości przypadków procesor może operować tylko danym systemem jaki siedzi na urządzeniu, żadnym innym. Czyli jak na czymś siedzi WP, to tylko WP można tam przesadzić, ewentualnie downgrade'ować czy update'ować, ale androida tam nie da się posadzić i tyle.

846331404756772371599.jpeg
Opublikowano

@Phoenix_PL

A więc twierdzisz, że jak telefon ma "fabrycznie" wgranego Windows Phone to nie da się na nim zainstalować androida? No to ciekawe... Niech i tak będzie. A zmiany systemów na telefonach będę robił w swoim świecie bo w Twoim jest to niemożliwe.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...