Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jaki język programowania na początek?

Misi3g

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam takie pytanie:

jakiego języka programowania uczyć się na początek?

Zamierzam w przyszłości robić jakieś proste aplikacje, może jakieś proste gierki.

ThX.jpg

Opublikowano

Ja ci polecam C :)

jeśli cie nie interesuje jakość graficzna zwykłe pliki wsadowe wystarczą...

do Javy bym się na twoim miejscu nie dotykał... bawiłem się tym z 6 miesięcy...

gówniana sprawa z Javą... wolę C++ :)

jeśli chcesz... napisz do mnie na Skype: PanTobiPL

będę mógł ci podpowiedzieć co nieco :D

Opublikowano

Z doświadczenia na początek polecałbym Javę. Kod dużo bardziej czytelny niż w cpp, a dla początkującego to naprawdę spora różnica. Jest prosta do nauki, a jak już poznasz jeden język, to reszta jest tylko kwestią czasu.

@down

Skoro o to pytasz, to jeszcze długo nic z wymienionych nie napiszesz. ;)

exModerator MapleStory

Opublikowano

Zacznij od C++, ale naucz się go uczciwie. Wtedy zrozumiesz jak to wszystko działa.

Ja rozpoczynałem od C++ pomimo, że mi go odradzano. Nie żałuję.

Opublikowano

No i przede wszystkim, nauka programowania to nie tylko kwestia nauki języka a całe mnóstwo innych rzeczy jak np. algorytmika, znajomość systemów komputerowych, design aplikacji, wgłębienie się w systemy operacyjne i wszystkie inne rzeczy niezbędne do osiągnięcia wybranego celu - zaprogramowania czego się chce jak się chce. No i najważniejsze - programowanie nie jest dla każdego.

YOU MUST DIE

- Ganon, Koridai

Opublikowano

Zależy, jeżeli chcesz od razu pisać gierki to nie tędy droga ...

Do algorytmiki wbrew pozorom najlepszy jest pascal... Wszystkiego nauczysz się i poznasz działanie, brak bibliotek będzie Cię zmuszało do kreatywnego myślenia. Przez co potem za pomocą zwykłego true false i pętli będziesz mógł naprawdę fajne rzeczy zrobić. Jeżeli poznasz mniej więcej "logike programowania" to następnie wybierasz dopiero język, który jest ci potrzebny. Na windowsa to np. C# do okienkowych lub .Net. Do algorytmiki zaawansowanej C++ i biblioteki. Do Androida Java itd. 

Opublikowano

Do algorytmiki wbrew pozorom najlepszy jest pascal...

wtf? Co mu broni pisać w C "za pomocą zwykłego true false i pętli"? Pascal jest językiem uczącym złych nawyków, niepraktycznym. Jeszcze się do niego przywiąże i będzie chciał coś poważniejszego w tym napisać.

Do algorytmiki zaawansowanej C++ i biblioteki

Co to "algorytmika zaawansowana"? Chodzi Ci o gry?

708121422388637873334.png

Opublikowano

Nie do algorytmiki a do nauki algorytmiki pascal zdaje się być tym wygodnym językiem. Łatwo przedstawić w jego składni zarówno pseudo-kod jak i napisać proste implementacje algorytmów. Tak czy siak żaden język nie uczy złych nawyków o ile dobrze pojmuje się zasady programowania. Wszystko zatem sprowadza się do kwestii tego, kto się tego języka uczy i jak sobie z tym radzi niżeli jaki to jest język. A jeśli nawet się przywiąże do pascala to wcale nie jest takie złe. Ba, fpc ma nawet szablony (generic) a embarcadero (czy jakoś tak) rozwja język Delphi i nie wydaje się być jakimś "strsznym potworem, do którego można się przyzwyczaić i się nie ucieknie". Każdy język ma swoje zalety i wady, swoje lata, swoje standardy, itp, itd.

YOU MUST DIE

- Ganon, Koridai

Opublikowano

Co jest w nim prostszego, bardziej czytelnego niż w C? Praktycznie nic. Jak już zacznie pisać w jakimś języku to na pewno będzie miał problemy ze zmianą na inny -  będzie w pewnym stopniu w nim dobry i się do niego przywiąże. A jednocześnie będzie go to strasznie ograniczać. Nie ma powodu, aby miał sobie utrudniać życie.

708121422388637873334.png

Opublikowano

W takim razie nazwijmy sprawę po imieniu: taki człowiek jest po prostu głupi i brakuje mu inteligencji do zrozumienia subtelnych różnic pomiędzy tymi językami a więc na programistę się nie nadaje i nikt takim człowiekiem się nie przejmuje.

PS. @Jaca777 , każdy język jest czytelny jeśli kod jest napisany dobrze i potrafi się zrozumieć jego składnie. W pascalu np. używasz słów bardziej czytelnych dla oka zamiast symboli (z perspektywy początkującego może to być istotna różnica). Zresztą, tak jak już wiele razy wcześniej wspominałem, to jest tylko i wyłącznie kwestia indywidualnego wyboru. Jeśli jest odpowiednio inteligentny i załapał zasadę jednego języka, to nie będzie miał problemu z przejściem na inny (a jeśli tak, patrz wyżej).

YOU MUST DIE

- Ganon, Koridai

Opublikowano

No tak, dla mnie np. czytelny i do zrozumienia jest kod C# i połączony do niego XAML a zacząłem się uczyć języka Javy ale nie zbyt się przydaje ale nie żałuję gdyż jak zobaczyłem kod w XAML'u to jest bardzo podobna do Javy i trochę C# też przypomina jave jak dla mnie xD ale od kilku miesięcy próbuje się nauczyć C++ ale go nie kumam..

Zatem polecam uczyć się na początek Javy a później nieco C# i w C# + XAML da się zrobić proste i stabilne programy z gui :)

Miłej nauki jak i programowania życzę.

Pozdrawiam.

Pomogłem ? klik up to Like ;D ( Lubię to ! ) xD

300 postów-> 10.10.2013 godz. 9:00
400 postów-> 19.10.2013 godz. 9:00

Opublikowano

Co jest w nim prostszego, bardziej czytelnego niż w C? Praktycznie nic. Jak już zacznie pisać w jakimś języku to na pewno będzie miał problemy ze zmianą na inny -  będzie w pewnym stopniu w nim dobry i się do niego przywiąże. A jednocześnie będzie go to strasznie ograniczać. Nie ma powodu, aby miał sobie utrudniać życie.

Grzesiu wracaj do javy.

@OP Jak to początki to za proceduralne nie polecam sie zabierać, przysporzysz sobie sporo problemów na początku. Polecam ci przecisnąć się przez barierę newba jakimś obiektowym typu java/c# bądź skryptowym typu python,java script.

Jeśli osiagniesz cos w stylu, że bd patrzył na prosty kod napisany w innym języku i bd go w rozumiał oraz potrafił przepisać na ten którego wybrałeś się uczyć, znaczy ze podstawy już znasz.

@mirrasq

To może w logo xD? Delphi i pascal to zło! Ale fajne wspomnienia =D

o8HfXuR.png

CAPSLOCK TEAM - LEPIEJ WIDOCZNI WIDOCZNIE LEPSI

Cała prawda o LittleBlack

Opublikowano

@mirrasq

To może w logo xD? Delphi i pascal to zło! Ale fajne wspomnienia =D

Wszystkie języki są złe, to dzieło szatana i innych diabłów! Programiści czczą bożka zwanego "programowanie" i zapominają o kościele, o Bogu i o tym, że świat końców miał już 665.

@OP Jak to początki to za proceduralne nie polecam sie zabierać, przysporzysz sobie sporo problemów na początku. Polecam ci przecisnąć się przez barierę newba jakimś obiektowym typu java/c# bądź skryptowym typu python,java script.

Jeśli osiagniesz cos w stylu, że bd patrzył na prosty kod napisany w innym języku i bd go w rozumiał oraz potrafił przepisać na ten którego wybrałeś się uczyć, znaczy ze podstawy już znasz.

Dobrze prawi, trzeba iść z postępem!

YOU MUST DIE

- Ganon, Koridai

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

polecam C++ lecz ja wole perl'a gdyz stosuje DBI bardzo latwo mozna korzystac z baz danych (MySQL, PostrgreSQL, Oracle, itp) i dziala tez z HTML, XML oraz innymi jezykami opisowymi na dodtek mozna uzywac bibliotek z C/C++ poprzez XS lub SWIG  polecam ucz sie ziomeczku npewno Ci sie przyda .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...