Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

100% zużycie dysku przez system + problem z pendrive

D4n100

Pytanie

Opublikowano

Siema ludziska, mam 2 problemy opisane poniżej, za wszelką pomoc z góry dziękuję :)

1. 100% zużycie dysku:

Komputer zakupiłem rok temu, wszystkie części były nowe. Po 2 miesiącach stan dysku był tak zły, że komputer potrafił trafić do serwisu kilka razy w miesiącu (ale zużycie było normalne, dało się korzystać). W końcu wymienili mi płytę główną (coś tam było nie tak z zasilaczem) i wtedy zaczęły się większe problemy. Windows oryginalny został na starej płycie głównej, więc z automatu mam pirata (chociaż system kupiłem). Lagi były coraz większe (zużycie nadal normalne), więc zrobiłem formata, pomyślałem że może system odzyska oryginalność. Podczas instalacji systemu wystąpił jeszcze błąd: 

868561416610199991869.jpg

Po formacie system dalej piracki, ale przy uruchomieniu 100% zużycie dysku. Po załadowaniu wszystkiego zużycie dysku sięgało przy używaniu samego systemu (wszystko co się dało łącznie z antywirami itp było wyłączone) 30-40%. Dobra, spiraciłem se kilka tuneup'ów, coś tam porobiłem i zużycie spadło do 20%. Pewnego dnia wbijam se na kompa, a tu zużycie 70% i nie spada. Wyłączam wszystko - 60%. I tak z dnia na dzień coraz gorzej. Przez ostatni miesiąc już nie schodzi poniżej 80%. Dzisiaj już były takie lagi, że nawet wejście na stronę w necie zajmuje z 2 minuty (ten temat piszę już chyba z pół godziny), filmiki na yt lagują, a zużycie nie spada poniżej 90%. 

653121416610200991869.png

Ratujcie ludzie, co ja mam robić z tym dyskiem?! Nie chcę oddawać kompa do serwisu bo pewnie walną formata, albo wymienią ten dysk, a jak nie to mi powiedzą że dysk sprawny i każą płacić za nieuzasadnione oddanie do naprawy... Da się to jakoś naprawić? Opcje typu zerowanie mi się nie podobają, nawet nwm za bardzo jak to zrobić :/

2. Problem z pendrive

Moja klasa bierze udział w jakimś projekcie unijnym i wszyscy dostali pendrive o pojemności 8 GB. Nie używałem go wgl, bo mam własnego pendrive, który ma 16 GB i mi starczy. Ale w końcu trzeba było zrobić jakąś prezentację multimedialną na polaka i ze swojego pendrive nie chciałem korzystać. Ale wiadomo, szkoła jak to szkoła zawsze mogą coś ukraść więc zrobiłem coś głupiego - zabezpieczyłem pendrive hasłem za pomocą jakiegoś programu. Dokładniej mówiąc, ten program zmniejszył pojemność pendrive: 

560941416610200991869.png

zostawiając miejsce tylko na własny pliczek .exe i swoje pliki konfiguracyjne. Sprawdziłem - wpisałem wcześniej ustawione hasło i ładnie otworzyła mi się pojemność pendrive. Ale postanowiłem zrobić coś bardzo głupiego. Chciałem sprawdzić jak dobry jest ten program. Zaznaczyłem pliki programu i myśląc że otrzymam komunikat "odmowa dostępu" kliknąłem shift+delete. Wszystkie pliki zniknęły, a pojemność pendrive razem z nimi. Próbowałem już format, przywrócenie ustawień domyślnych, ale nie pomogło. Jakieś pomysły jak odzyskać pełną pojemność?

Z powodu licznych hejtów w moją stronę, nie będę korzystał więcej z tego konta (prawdopodobnie z forum też). Haters gonna hate...

0 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Nie udzielono jeszcze odpowiedzi na to pytanie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...