-
👋 Witaj na MPCForum!
Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎
- ✅ Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
- ✅ Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
- ✅ System prywatnych wiadomości
- ✅ Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
- ✅ Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy
👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!
Zarejestruj się teraz
- 0

Pytanie
tls01
tls01
Witajcie! o/
Mam mały-duży problem z CPU, a mianowicie - chciałem sprawdzić, czy wyłączając HT w moim i3 zyskam nieco na wydajności w grze (StarCraft 2; podobno lepiej działa na 2 rdzeniach). Wyłączyłem tę opcję w BIOSie i już po tym miałem mały problem, komputer nie chciał wystartować (wyłączał się przed beepem z głośnika na płycie głównej); udało mi się go włączyć za trzecim razem.
Później uruchomiłem grę i zacząłem testowanie, wszystko było pięknie przez ok. 10 minut - później komputer się zawiesił (był obraz na monitorach, ale nie mogłem nic zrobić; dźwięk z głośników się zapętlił), po restarcie wszystko było w normie, ale sytuacja ta powtórzyła się jeszcze kilka razy. Dopiero po włączeniu HT wszystko wróciło do normy.
Identyczny problem miałem kilka miesięcy temu - kiedy nie powiadałem zewnętrznej karty graficznej i korzystałem z integry. Po włożeniu GPU do PCIe problem zniknął.
Sprawdziłem jeszcze, jak procesor radzi sobie pod obciążeniem (z włączonym HT), odpaliłem OCCT na 1h - komputer się nie zawiesił, a maks. temperatura CPU wynosiła 64*C.
CPU: Intel Core i3 530
M/B: Gigabyte GA-H55M-UD2H
RAM: 3x Hynix HMT125U6BFR8C-H9
GPU: Msi GeForce GTX 750 Twin Frozr 1GD5/OC
HDD: Samsung HD103SI, WDC WD1600JS, WDC WD5000BEVT
PSU: Corsair VS650
ㅈㅈ.
1 odpowiedź na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.