Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Pomoc z MySQL+BSD

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć!

Mam pewien problem postawiłem serwer na plikach by Terenzo.

Mam problem z bazą danych chce aby do zatrutego miecza dodać średnie i um.

http://i.imgur.com/ZcnweTX.png

Wpisuje w ostatniej rubryce -1. Nastepnie w bsd wpisuje reboot i startuje z serwerem. Jednak na serwerze nie ma nadal tych sr i um. Co wiecej po ponownym uruchomieniu navicata to -1 co wczesniej wpisalem i zapisalem zmienia sie spowrotem na 0. Ktos mi moze powiedziec co robie zle?

Mam tez drugi problem. Nie chce mi edytowac zadnych kont przez baze danych. A baza danych jest polaczona z BSD z tego wzgledu gdy zaloze jakies konto w navicacie to moge sie zalogowac ale juz postaci zalozyc w navicacie nie moge.

Trzeci problem. O ile ja moge sie laczyc z serwerem wszystko pieknie to inni juz nie. Zrobilem rooty na moje ip serverinfo na ip z hamachi i odpalam przez launcher 2010 v2 (ta surka) i wyskakuje blad. Moze mi ktosp omoc bede bardzo wdzieczny

Specjalista
Opublikowano

Wgraj te zapytania do player:

- Problem ze stworzeniem nowego konta?
Tabela account wymaga uzupełnienia każdej kolumny, ale niestety nie wszędzie są ustawione wartości domyślne (które pobierane są, gdy wartość nie jest podana w zapytaniu). Serwer mysql bez wartości domyślnej nie wykona poprawnie zapytania i rekord nie zostanie dodany do tabeli.

ALTER TABLE `account`
MODIFY COLUMN `last_play` datetime NULL AFTER `money_drop_rate_expire`,
MODIFY COLUMN `web_ip` varchar(15) CHARACTER SET ascii COLLATE ascii_general_ci NULL AFTER `web_admin`,
MODIFY COLUMN `web_confirm` varchar(32) CHARACTER SET ascii COLLATE ascii_general_ci NULL AFTER `web_ip`;

- Zmiany wprowadzane w tabelach item_proto i mob_proto w navicacie nic nie wnoszą do gry?
Dzieje się tak, ponieważ item_proto i mob_proto znajduje się w plikach tekstowych, które znajdują się w mt2/db/*

- Itemy, które powinny mieć średnie obrażenia i średnie umiejętności nie mają ich?
Wykonujemy poniższe zapytania w bazie player, konwertujemy do plików tekstowych i przenosimy do mt2/db/*

UPDATE item_proto SET addon_type=-1 WHERE vnum>=180 AND vnum<=189;
UPDATE item_proto SET addon_type=-1 WHERE vnum>=190 AND vnum<=199;
UPDATE item_proto SET addon_type=-1 WHERE vnum>=290 AND vnum<=299;
UPDATE item_proto SET addon_type=-1 WHERE vnum>=1130 AND vnum<=1139;
UPDATE item_proto SET addon_type=-1 WHERE vnum>=1170 AND vnum<=1179;
UPDATE item_proto SET addon_type=-1 WHERE vnum>=2150 AND vnum<=2159;
UPDATE item_proto SET addon_type=-1 WHERE vnum>=2170 AND vnum<=2179;
UPDATE item_proto SET addon_type=-1 WHERE vnum>=3160 AND vnum<=3169;
UPDATE item_proto SET addon_type=-1 WHERE vnum>=3210 AND vnum<=3219;
UPDATE item_proto SET addon_type=-1 WHERE vnum>=5110 AND vnum<=5119;
UPDATE item_proto SET addon_type=-1 WHERE vnum>=5120 AND vnum<=5129;
UPDATE item_proto SET addon_type=-1 WHERE vnum>=7160 AND vnum<=7169;

- Itemy nie mają odpowiedniej ilości slotów i nie mają iskierek na +7/8/9?
Wykonujemy poniższe zapytania w bazie player, konwertujemy do plików tekstowych i przenosimy do mt2/db/*

UPDATE item_proto SET socket_pct=0;
UPDATE item_proto SET socket_pct=1 WHERE (type=1 or (type=2 and subtype=0)) and limittype0=1 and limitvalue0>= 0 and limitvalue0<= 24;
UPDATE item_proto SET socket_pct=2 WHERE (type=1 or (type=2 and subtype=0)) and limittype0=1 and limitvalue0>=25 and limitvalue0<= 44;
UPDATE item_proto SET socket_pct=3 WHERE (type=1 or (type=2 and subtype=0)) and limittype0=1 and limitvalue0>=45 and limitvalue0<=255;

Następnie konwertujesz item_proto do .txt i podmieniasz w:

/usr/home/mt2/db

Nie zapomnij nadać później chmoda 777!

Pomogłeś,pomogę kiedy tylko brachu mogę!

graphic.png

Opublikowano

Wgraj te zapytania do player:

Następnie konwertujesz item_proto do .txt i podmieniasz w:

/usr/home/mt2/db

Nie zapomnij nadać później chmoda 777!

Ten chmod to znaczy ze mam wpisac komende w BSD taką?

chmod -R 777 /usr/home/mt2/db         

? Wstydze sie troche pytac bo mnie wysmiejecie ale wole sie upewnic :P. 

Aha i po wprowadzeniu zapytania zmienilo mi ladnie wszystkie zapisalem jako txt i podmienilem w /db. Odpalilem teraz od nowa i znowu mi zmienilo na 0 ;/.

A i jeszcze jedno czy te pliki serwerowe (tam gdzie item proto itp) to ja mam je gdzies wrzucic bo nie przypominam sobie zebym gdzies dawal sciezke do tych plikow a ja jem am na pulpicie w osobnym folderze, a mysql sie laczylem z bsd i juz mialem cala baze?

Opublikowano

Od game34k prpto jest czytane z plików txt a nie z sql. Po odpaleniu db wartości z txt nadpisuja te w sql. Proste rozwiązanie - zmień wartość addon_type w pliku tekstowym, a nie w sql.

Opublikowano

Od game34k prpto jest czytane z plików txt a nie z sql. Po odpaleniu db wartości z txt nadpisuja te w sql. Proste rozwiązanie - zmień wartość addon_type w pliku tekstowym, a nie w sql.

http://prntscr.com/598fle

Tak tez zrobilem ale po odpaleniu mysql wartosc powraca do 0 a w pliku tekstowym zostaje -1. Cos musi zle czytac. Na zdjeciu odpalilem tez drugie item_proto ktore znajduje sie w folderze /var/db/mysql/log i to czasami z tego item_proto nie wprowadza do bazy danych? item_proto.txt wrzucilem do /usr/home/mt2/db czy cos trzeba wpisac w konsoli zeby nowe item_proto zatwierdzilo? Naprawde nie wiem czemu mi nie wczytuje -1

jak ja robie:

podmienilem liki item_proto i nadalem prawa ch 777 w Filezilli

wpisuje cd /usr/home/mt2

sh stop.sh

sh start.sh (nie mam restartu)

wpisuje na gmie /reload

I nie mam średnich :( co robie zle

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...