Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Inne] Studia po liceum ogólnokształcącym.

DelphinVision

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

Witam, jako że jestem na ostatnim roku LO Ogólnokształcącego, a w przyszłości chciałbym pracować w branży związanej z Web design. A w przyszłości może nawet firma(?). Wiem, że zakup sprzętu jest drogi (i7 4770K + 16GB + 2TB + 256GB SSD), lecz dał bym radę. Jako iż jestem pełnoletni, najlepiej było by gdybym zatrudnił się podczas studiów do pracy aby uzyskać cenne doświadczenie.

Słyszałem, że jest tutaj parę osób które studiują/studiowały na wydziale związanym z web design/animacją 2d. Przechodząc do pytań:

1.  By w 100% odnajdywać się w grafice 2d/3d trzeba umieć perfekcyjnie rysunek? Bo jeżeli tak to odpadam :/
  2.  Jak wygląda praca takiego grafika? Web design/ 2d / 3d.
  3.  Jakie tutoriale polecacie na początek?
  4.  W jakim programie warto zacząć
Opublikowano

Ja chyba od siebie jedynie mogę odpowiedzieć na 3 pytania ;) 

1:  Nie trzeba być uzdolnionym manualnie by zostać grafikiem komputerowym, aczkolwiek jest to na pewno duży + w późniejszym etapie. 

3:  Zacząłbym od poradników ogólnych tzn. teoretycznych.

4:  Zacznij od nauki teorii a później weź się za naukę programów, na których na 100 % pracowałbyś na studiach/w pracy. Mowa tu o rodzinie programów Adobe ;)

Resztę o studiach chyba najlepiej opowie Ci moja szanowna koleżanka @Wredna ;) 

1363095337-U286162.png

Opublikowano

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

Witam, jako że jestem na ostatnim roku LO Ogólnokształcącego, a w przyszłości chciałbym pracować w branży związanej z Web design. A w przyszłości może nawet firma(?). Wiem, że zakup sprzętu jest drogi (i7 4770K + 16GB + 2TB + 256GB SSD), lecz dał bym radę. Jako iż jestem pełnoletni, najlepiej było by gdybym zatrudnił się podczas studiów do pracy aby uzyskać cenne doświadczenie.

Słyszałem, że jest tutaj parę osób które studiują/studiowały na wydziale związanym z web design/animacją 2d. Przechodząc do pytań:

1.  By w 100% odnajdywać się w grafice 2d/3d trzeba umieć perfekcyjnie rysunek? Bo jeżeli tak to odpadam :/
  2.  Jak wygląda praca takiego grafika? Web design/ 2d / 3d.
  3.  Jakie tutoriale polecacie na początek?
  4.  W jakim programie warto zacząć

Ja projektuję strony (tworzę layouty) już trzeci rok i jestem nadal młody (15 lat ( w marcu 16)) i  chyba mogę się co do tego tematu wypowiedzieć. 

Z grafiką jest tak, że jeżeli posiadasz wyobraźnię i jesteś pomysłowy to praca z grafiką wypali z biegiem czasu i tego czasu właśnie nie da się przeskoczyć z dnia na dzień. 

Perfekcyjnie rysunku nie trzeba ,,umieć", ale bez umiejętności jakiegokolwiek rysunku choćby w najmniejszym stopniu też przekreśla moim zdaniem przyszłość, bo brak umiejętności tego ,,patrzenia" na świat okiem artysty jest bardzo ważne. Perfekcyjnie rysować też uczą się ludzie całe swoje życie i po długich latach wychodzi dopiero coś ładnego. 

W grafice tak na prawdę to 10% trzeba mieć talentu a pozostałe 90% to cierpliwość, motywacja i zadowolenie z ukończonej pracy w sensie, że to będziesz kochał robić a nie ,,o k***a jakie to chujostwo, nie chcę już tego robić, boże"... 

Praca grafika wygląda tak, że jak tworzysz layout to po kilku/kilkunastu godzinach robienia go chce ci się nim rzygać. Niestety takie są realia, bo jednak jest to męczące. Ja na przykład tak mam, że aby zrobić cały layout to muszę z 25 herbat wypić i oglądnąć telewizor i zawsze coś się znajdzie :D Ale po chwili motywacja znowu przychodzi i znowu się chce to robić. 

Jeżeli chodzi o tutoriale to może i to jest mój błąd, ale ja byłem od początku samoukiem i moja  nauka polegała na tym, że przeglądałem deviantarta i inne trendy internetu i to mnie inspirowało do pracy. Rysowałem sobie układ layoutu na kartce i potem przerysowywałem go tabletem do PS i realizowałem. Teraz jak patrzę na moje prace sprzed 2 miesięcy to chce mi się z nich śmiać, że taki badziew zrobiłem, ale tak już jest że z czasem będziesz nabywał coraz większego doświadczenia. 

Warto zacząć w Photoshopie od razu, NIE SŁUCHAJ IDIOTÓW CO MÓWIĄ ŻEBYŚ ZACZYNAŁ OD GIMPA, bo to jest największy błąd. To strata czasu robienie czegokolwiek w Gimpie. Ucz się środowiska w którym masz zamiar pracować, a nie w środowisku które porzucisz. 

Opublikowano

Ja projektuję strony (tworzę layouty) już trzeci rok i jestem nadal młody (15 lat ( w marcu 16)) i  chyba mogę się co do tego tematu wypowiedzieć. 

Z grafiką jest tak, że jeżeli posiadasz wyobraźnię i jesteś pomysłowy to praca z grafiką wypali z biegiem czasu i tego czasu właśnie nie da się przeskoczyć z dnia na dzień. 

Perfekcyjnie rysunku nie trzeba ,,umieć", ale bez umiejętności jakiegokolwiek rysunku choćby w najmniejszym stopniu też przekreśla moim zdaniem przyszłość, bo brak umiejętności tego ,,patrzenia" na świat okiem artysty jest bardzo ważne. Perfekcyjnie rysować też uczą się ludzie całe swoje życie i po długich latach wychodzi dopiero coś ładnego. 

W grafice tak na prawdę to 10% trzeba mieć talentu a pozostałe 90% to cierpliwość, motywacja i zadowolenie z ukończonej pracy w sensie, że to będziesz kochał robić a nie ,,o k***a jakie to chujostwo, nie chcę już tego robić, boże"... 

Praca grafika wygląda tak, że jak tworzysz layout to po kilku/kilkunastu godzinach robienia go chce ci się nim rzygać. Niestety takie są realia, bo jednak jest to męczące. Ja na przykład tak mam, że aby zrobić cały layout to muszę z 25 herbat wypić i oglądnąć telewizor i zawsze coś się znajdzie :D Ale po chwili motywacja znowu przychodzi i znowu się chce to robić. 

Jeżeli chodzi o tutoriale to może i to jest mój błąd, ale ja byłem od początku samoukiem i moja  nauka polegała na tym, że przeglądałem deviantarta i inne trendy internetu i to mnie inspirowało do pracy. Rysowałem sobie układ layoutu na kartce i potem przerysowywałem go tabletem do PS i realizowałem. Teraz jak patrzę na moje prace sprzed 2 miesięcy to chce mi się z nich śmiać, że taki badziew zrobiłem, ale tak już jest że z czasem będziesz nabywał coraz większego doświadczenia. 

Warto zacząć w Photoshopie od razu, NIE SŁUCHAJ IDIOTÓW CO MÓWIĄ ŻEBYŚ ZACZYNAŁ OD GIMPA, bo to jest największy błąd. To strata czasu robienie czegokolwiek w Gimpie. Ucz się środowiska w którym masz zamiar pracować, a nie w środowisku które porzucisz. 

Taa, a ja muszę po tobie poprawiać te laye xD

Więc tak, jeśli chodzi o studiach. Ja juz studiuje 3 rok Grafikę komputerową i mogę śmiało stwierdzić, że jest to chyba najlepszy i tym samym najłatwiejszy kierunek studiów. Oczywiście dla kogoś, kto sę tym interesuje. Nie trzeba się wcale dużo uczyć, nie ma jakiś sprawdzianów, a całość opiera się na projektach, jakie wykonasz w domu/na zajęciach. Zajęcia prowadzą wybitni graficy, nie jakieś lajki, które 2 lata temu zaczęli się tym zajmować. Dzięki temu poznajesz tą branże od innej strony, nie tylko tej artystycznej. To mimo wszystko jest "brudna" i bardzo stresująca robota. Nawet jeżeli pracujesz dla siebie (masz jednoosobowa firmę). Poza samymi umiejętnościami i wiedza na temat grafiki musisz posiadać jeszcze cholerną cierpliwość i umiejętność pracowania w stresie. Kliencie bywają okrutni, niezrozumiali, chamscy. Dodatkowo nie możesz wymigiwać się brakiem weny, tym, że nic ci nie wychodzi bo masz 40 stopni gorączki, czy że masz słabszy komp i nie wyrabiasz z jakimś zleceniem etc. 

Co do rysunku- przydaje się. Nie tyle samo rysowanie, ile zrozumienie kilku jego zasad. Ja na studiach mam malarstwo i rysunek, jak i grafike warsztatową, gdzie np robimy drzeworyty. To wszystko jest po to, by wzbudzić w studentach wenę, kreatywność, umiejętność zastosowania wielu technik w projekcie. Dla przykładu: Robisz szablon dla sklepu z artykułami dziecięcymi. Na headerze będzie śliczny miś, a w tle jakiś widoczek i ładnie świecące słoneczko. Musisz to zrobić tak, by wyglądało to realistycznie. Rysunek/malarstwo cholernie pomoże Ci zrozumieć chociażby zasady światłocienia. Nie musisz rysować, by się tym zajmować. Teraz nie jest to wymagane. Ale cóż... na pewno potrzebujesz chociażby trochę popracować na tablecie. Będzie Ci potrzeby chociażby do retuszu stocków, jakie będziesz umieszczał na stronie www.

Co do programów wygląda to następująco:

-Webdesigner: Adobe Photoshop (do ogólnego zaprojektowania szablonu) oraz Adobe Illustrator do zaprojektowania ikon na stronę oraz czasami logotypu, co coraz częściej jest wymagane od takich funkcji.

-Animator- Adobe Photoshop, Adobe Flash, Adobe Premiere, Adobe After Effects

To co podałam wyżej jest podstawą. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...