Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Zmieniająca się data systemu i nie tylko..

Rorschach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie, od kilku dni mam BARDZO irytujący problem. Zaczęła mi się automatycznie zmieniać data systemu na 2002,styczeń, godzina 00;00.(po prawie każdym resecie kompa). Przez to też, gdy wbijam np. na google.pl piszę że połączenie nie jest prywatne, a gdy zmienie date na dzisiejszą to wszystko jest w normie, tylko że ikonki się ustawiają tak : http://scr.hu/1ylz/q23mb i ogólnie komp trochę muli, dopiero gdy zresetuje go kilka razy (bo data się znów tak ustawia itp..) to "zaskoczy" i jest tak jak być powinno. Czytałem że to przez małe napięcie baterii na płycie głównej, lecz to nie możliwe (to nie przez to) bo napięcie wynosi 3,2V czyli jest ok. Co zrobić, na internecie nie znalazłem odpowiedzi.. Za rozwiązanie dam limit nawet przez dwa dni.

2whgg21.png

by @Ziółko.

Opublikowano

Skoro nie zapamiętuje godziny, to winna jest bateryjka biosu. Wymień ją

A jaką masz datę w biosie? Spróbuj może też ustawić ręcznie datę w tym biosie.

Kiedyś również przestawił mi się czas na 01.01.1970 i wtedy większość programów nie chciała zadziałać. Przestawiła się z powodu właśnie tej bateryjki

Od dnia 1.11.2013r. 14:17 zobaczono moje posty licznik-56-90712-stat.png razy ;)

Opublikowano

W dokumentacji płyty głównej znajdziesz informację o zastosowanej baterii.

Możesz też wyciągnąć baterię z płyty - powinny być na niej wygrawerowane informacje. 

ㅈㅈ.

Opublikowano

Nie mam papierów, jedynie na zasilacz :F. A jak taka bateria wygląda mniej więcej ? I koszt około jaki by był ?

Te papiery w wersji elektronicznej znajdziesz na stronie producenta. 

Bateria jest okrągła, najczęściej są to CR2032, da się je kupić za 2 PLN. 

ㅈㅈ.

Opublikowano

wyciąg starą do pokazania najwyżej . kupisz nową  u zegarmistrza, w kiosku, w biedronce czy lidlu czy u fotografa  , model masz podany i nie musi być taka sama, zamienniki też dobre będą

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Windows powinien sam czas ustawić po uruchomieniu systemu

niestety wada tej płyty to żarcie straszne bateryjki, w nowszych wersja usunięto ją zamieniając baterię na akumulator

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...