Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Klawiatura i inne urzadzenia USB dzialaja tylko w BIOSie

Keesh™

Pytanie

Opublikowano

Siemano, mam maly problem, poniewaz zakupilem dzis nowa mysz, podlaczylem ja i oczywiscie nie dzialala, na drugim dzialala. Wiec znalazlem jakis tam poradnik na stronie microsoftu i mialem wylaczyc porty USB w jakiejs tam zakladce magistrala cos tam w menedzerze urzadzen. Wylaczylem ten port, wszystkie urzadzenia przestaly dzialac wiec uruchomilem komputer ponownie i nie moge sie w ogole zalogowac, poniewaz sa wylaczone porty USB... W BIOSie wszystko normalnie dziala wiec chcialem sie zapytac czy da sie jakos spowrotem wlaczyc te porty w tym BIOSie. Help me please.

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jak zaraz przy starcie nie działa masz w biosie opcje ustawiania USB Legacy , poszukaj sobie takowej albo związanej przynajmniej  z ustawieniami USB i przestaw lub zresetuj na domyślne 

czasem pomaga zmiana portu USB , opcjonalnie tylko zmiana klawiatury widocznie twoje USB daje za mały prąd do zasilania klawiatury. sprawdź po prostu podpinając inną

Te USB Legacy itd. wszystko mam ustawione na enabled. Chyba źle mnie zrozumiałeś, ponieważ to jest tak, że włączam komputer to klawiatura normalnie działa dopóki system się nie załaduje. Gdy pojawi już się wybór konta użytkownika to już siadają wszystkie urządzenia USB. Pisałem już, że korzystałem z (pro) poradnika Microsoftu i miałem wyłączyć porty, a gdy zresetuje komputer same się zainstalują, a potem kazali robić coś innego jak nie mogę komputerem sterować <facepalm>

Opublikowano

No właśnie próbowałem uruchamiać ten tryb awaryjny, ciągle wciskałem F8 przed logo Windowsa, ale i tak się normalnie uruchamia. A moze jest jakiś inny przycisk? Co do tychprogramoe przyspieszajacych to uzywam tylko i wylacznie CCleaner, ale na pewno to nie przez to :/

Opublikowano

sprawdź katalog Windows\System32\DriverStore\FileRepository powinno byc ok 500-1000 katalogów i kilka tysięcy plików w nich

jesli jest pusty to masz uwalone sterowniki w rejestrze albo domyślne  w repozytoriach systemu , można odzyskać kopiując je z płyty instalacyjnej systemu ( trzeba wim rozpakować i wypakować plik ok 2-4 h roboty )

warto po prostu zainstalować od nowa system

Mhm, a ciekawe jak to sprawdzę jak nie dziala mi mysz i klawiatura po zaladowaniu systemu... 

Co do tematu to w biosie ustawilem na default ustawienia i nadal nie dziala. Chetnie bym sprawdxil ten tryb awaryjny ale za cholere nie moge go wlaczyc, napierdzielqm f8 i normalnie sie uruchamia :(

Opublikowano

jak zaraz przy starcie nie działa masz w biosie opcje ustawiania USB Legacy , poszukaj sobie takowej albo związanej przynajmniej  z ustawieniami USB i przestaw lub zresetuj na domyślne 

czasem pomaga zmiana portu USB , opcjonalnie tylko zmiana klawiatury widocznie twoje USB daje za mały prąd do zasilania klawiatury. sprawdź po prostu podpinając inną

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

przecież ci pisałem, zmień klawiaturę na inną na chwilę , najlepsza była by wpinana na PS/2 ale opcjonalnie dowolna na USB powinna działać

jako opcji poszukaj zworki na płycie głównej , powinna być koło gniazda klawiatury i myszki ( PS/2 ) i tam ustaw USB legacy albo inną opcje jaka masz przestawiając tylko zworkę

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

sprawdź katalog Windows\System32\DriverStore\FileRepository powinno byc ok 500-1000 katalogów i kilka tysięcy plików w nich

jesli jest pusty to masz uwalone sterowniki w rejestrze albo domyślne  w repozytoriach systemu , można odzyskać kopiując je z płyty instalacyjnej systemu ( trzeba wim rozpakować i wypakować plik ok 2-4 h roboty )

warto po prostu zainstalować od nowa system

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

to głównie wina użytkownika , który korzysta z programów niby przyspieszających Windows kasując niepotrzebne pliki systemowe, oczywiście Windows przyspiesza ale potem nie instaluje już innych urządzeń poza tymi które były już wcześniej podpięte pod system

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

W instrukcji od płyty głównej masz cmos reset albo bios reset od tego.

Ale najpierw wejdź do biosu zakładka gdzie zapisujesz ustawienia i tam masz deafult settings.

Maksymalnie 5 linii w sygnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...