Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

problem z OBDC

gumisioland182

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Chciałem postawić sobie serwer testowy an sowim PC (żeby all poustawiać itd a później dopiero wrzucić go na dedyka i udostępnić graczom) ale mam mały problem.

Mianowicie posiadam Windows 7 64bit i mam problem z ustawieniem ODBC. Dowiedziałem się już ze nie mogę tego zrobić automatycznie przez plik ODBC.reg tylko muszę to zrobić ręcznie w ODBC 64 bitowym o ścieżce "%SystemRoot%\SysWow64\odbcad32.exe" lecz gdy wchodzę tam a później w "Systemowe DNS" i daję "Dodaj" -> SQL server -> zakończ ->wpisuje nazwę -> i teraz mam wybrać serwer SQL lecz nic mi sie tam nie wyświetla (a jak próbuję rozwinąć "okno dialogowe" to czekam chwile po czym nic sie w nim nie wyświetla. 

Mówiąc prościej ODBC nie widzi mi serwera SQL - dlaczego? i jak temu zaradzić?

Opublikowano

Wpisz jako nazwę "localhost", lub włącz SQL Server Managment Studio(nazwa zależna chyba od wersji sql'a), pojawi Ci się przy starcie takie okienko:

sql.jpg

I masz nazwę swojego servera SQL jak na dłoni.

Jeśli nie zadziała, tzn że problem leży w instalacji/uruchomieniu twojego SQL'a. Mówiąc kolokwialnie po prostu nie działa on w tle.

Ultymek.png

Opublikowano

po ręcznym wpisaniu nazwy zadziałało ;)

dzięki za pomoc ;D

ale coś czuję, że moj SQL nie działa poprawnie ponieważ jak wchodzę do Query Analyzer to tam też nie widzi serwera SQL a i po wpisaniu nazwy ręcznie nie rusza ;/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...