Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Zielony

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej chcę zrobić grę typu realm of the mad god z misjami i tym podobne ale szukam jakiegoś kreatora znacie takie

Opublikowano

Trzeba zaprogramować.

pasek_4oo_6o.jpg

Aktualny poziom zła: 75 punktów ostrzeżeń.
Achievements:
  • 22 zajebiste posty oznaczone czerwonym kółeczkiem
  • 1 urażony modek - dwa razy! (Istny Diabeł)
  • 4365 userów forum, którym powiedziałem smutną prawdę
Opublikowano

Haha kolejny mądry który by chciał grę nic nie robiąc!

Po pierwsze naucz się języka na początek może c++ 

http://cpp0x.pl/

Do tego biblioteki graficzne 2d/3d do wyboru do koloru a jeśli gra ma być multiplayer to dodatkowa nauka :) 

Do tego znajdź team bo sam mmorpg nie zrobisz!

I cóż jak już to wszystko zrobisz to może uda ci się zrobić grę! 

Cześć...

Opublikowano

Do tworzenia multiplayer nie trzeba sie wiecej uczyc (co najwyzej wielowatkowosc, ale tworzenie watkow w c++11 to banalna sprawa). Z biblioteką taka jak SFML łatwo można wysyłać i odbierać dane, ba nawet tutoriale są jak stworzyć tictactoe multiplayer po polsku

Opublikowano

No tak tylko że jeszcze trzeba pomyśleć o połączeniu z bazą danych by była możliwa rejestracja, logowanie poza tym trzeba było by to jakoś zabezpieczyć. Nwm jak z tym mysql w c++ bo nie bawiłem się tym bardzo tyle co przejrzałem dokumentacje i dałem na razie spokój bo nie miałem większych potrzeb zastosowań tej techniki. No ale jednak jest to jakaś dodatkowa wiedza.

Cześć...

Opublikowano

Do tworzenia multiplayer nie trzeba sie wiecej uczyc (co najwyzej wielowatkowosc, ale tworzenie watkow w c++11 to banalna sprawa). Z biblioteką taka jak SFML łatwo można wysyłać i odbierać dane, ba nawet tutoriale są jak stworzyć tictactoe multiplayer po polsku

Tak, a w Javie i C# wątki robi się jeszcze prościej. Zawsze z radością wyłapuję w kodach, pisanych przez takich optymistów, miejsca potencjalnie zagrożone deadlockiem, wyścigiem lub te, gdzie następuje inwersja priorytetów. Słyszałeś w ogóle o czymś takim? ;D

Wątki, drogie dzieci, to jest ciut wyższa szkoła jazdy. Ktoś mi tu kiedyś na tym śmiesznym forum napisał, że nie wie, jak to jest możliwe, żeby mój soft potrafił pracować miesiącami bez restartu. No jak się nie dba o zasoby i nie umie się poprawnie synchronizować wątków to się nie rozumie ;)

Tego, co napisałeś o multiplayer to mi się nawet nie chce już komentować....

pasek_4oo_6o.jpg

Achievements:
Opublikowano

coś mi się zdaje że

std::mutex

i

std::lock

są w stanie rozwiązać sprawe deadlocków i 'wyścigów' (by było szczerze, nie wiedziałem co to jest, lecz byłem w stanie odpowiedzieć sobie na pytanie po wyszukaniu tego w google).

Co do multiplayer, nie wiem jak to odebrałeś, miałem na myśli, że SFML ma moduł Network co umożliwia łatwą pracę z komunikacją sieciową, nie trzeba uczyć się innych bibliotek.

Opublikowano

Tak, muteksy, eventy, lock czy Javowy synchronized służą właśnie do zapewniania ekskluzywnego dostępu. Ale tu cała bajka dopiero się zaczyna! Wątek A 'wchodzi' w zasób synchronizowany muteksem X, a tam próbuje wejść w kolejna synchronizację, Y. Musi niestety poczekać bo w Y 'siedzi' wątek B który przed wyjściem musi zsynchronizować się z X. Książkowy deadlock, dziękuję, do widzenia. Nie do popełnienia w kodzie mającym 100 linijek, za to przy dużych projektach, gdzie programista nie jest doświadczony i 'nie panuje' nad kodem, może w szybki sposób ostudzić każdego zbyt pewnego siebie.

Wyścig z kolei to błąd polegający na braku synchronizacji tam, gdzie powinna być. Jeszcze groźniejszy bo czasem za c***a nie mozna stwierdzić co się dzieje.

Inwersja priorytetów to zagadnienie najciekawsze ze wszystkich i cholernie trudne do wyłapania, bo skoro program chodzi, to znaczy, ze wszystko jest ok. Tylko potem, w boju okazuje się, że coś się to wszystko wlecze. Powodem inwersji jest źle zaprojektowana synchronizacja i/lub cały program. Wątki czekają na siebie nawzajem zamiast zapierdalać jak samochodziki.

Multiplayer: sądzisz, że jak umiesz gadać na socketach to jest to pełnia szczęścia? Ok, pisz więc mmo.

pasek_4oo_6o.jpg

Achievements:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...