Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Co zrobić aby "Minecraft z forge" zaczął nam działać? - Nic prostr

Degistive

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich bardzo serdecznie w moim nowym poradniku!

Co zrobić kiedy zainstalujemy forge z modami (albo samo forge) i gra nie chce nam się odpalić? Wiem że pewnie każdy z was jest tym poirytowany, tyle prób instalowania modów, forge i nadal nic nie działa? Sam miałem tak samo ale są sposoby aby to naprawić. Zapraszam!

Wielu z was pewnie próbowało grać na modach forge i po instalacji wyskakiwały nam błędy typu: 

• Description: Unexpected error
  • Loading tweak class name cpw.mods.fml.common.launcher.FMLTweaker
  • Minecraft nie chce się odpalić, ale nie ma crashloga, po prostu się nie włącza

Taki błąd może się pojawiać na wielu launcherach ale najczęściej są to: 

• Minecraft by zyczu
  • KeiNett launcher
  • Magic Launcher
  • A nawet zwykły/oryginalny launcher  
  • Crystal Launcher 

Nazw błędów/errorów jest o wiele więcej i występują one przy odpalaniu "NOWEGO" minecrafta na którym chcieliśmy zainstalować dany dodatek, aby gra stała się trochę ciekawsza i lepsza. Jest to bardzo irytujące kiedy chcemy grać na ciekawych ulepszaniach ale nie możemy bo taki błąd blokuje nam całą rozgrywkę. Otrzymywałem wiadomości że błąd wyskakiwał po zainstalowaniu "Forge, Modów, Shaderów" i kiedy próbowaliśmy go odpalić i tym podobnych. 

A teraz co zrobić aby to naprawić: 

Pierwsze co musimy zrobić to sprawdzić jaką Javę mamy zainstalowaną na naszym komputerze i czy na pewno jest ona dopasowana do naszego systemu. Aby to wykonać wchodzimy w (Panel sterowania > Programy > Odinstaluj programy > I tutaj szukamy naszej Javy )

Kiedy już ją znaleźliśmy sprawdzamy czy jest ona dopasowana do naszego systemu. Jeżeli mamy system 64/32 bity to Java musi być dopasowana pod to.

Potem sprawdzamy czy na 100% mamy zainstalowane najnowsze sterowniki do karty graficznej. Obojętnie czy będzie to Intel, Nvidia, Radeon czy Sapphire. 

Sterowniki ściągamy ze strony producenta:

Intel: https://downloadcenter.intel.com/SearchResult.aspx?lang=eng&keyword=drivers

Nvidia: http://www.nvidia.pl/Download/index.aspx?lang=pl

Radeon: http://www.amd.com/pl-pl

Sapphire: http://www.sapphiretech.com/presentation/downloads/download_index.aspx?psn=0006&lid=1

Przed zainstalowaniem nowych sterowników, pamiętajcie aby usunąć stare. Jak już będziecie mieli nowe, uruchomcie ponownie komputer.

Jak już zrobiliśmy te 2 czynności, przechodzimy do kolejnej. Jeżeli chcemy grać na tych dodatkach to musimy mieć zainstalowaną odpowiednią Javę! 

A mianowicie jest to "Java 7 update 67". Jest to jedyna Java która jest kompatybilna z Forge i różnymi dodatkami, nie wiem dlaczego tak jest ale to naprawdę działa.

Niektórzy mówią że Java 8 również jest kompatybilna, ale to nie prawda. Testowałem na własny komputerze i okazało się że wyskakują takie same błędy.

Pamiętajcie że Javy 8 i wyżej musimy mieć odinstalowane przed instalacją nowej, jest to bardzo ważne!

Skąd mogę pobrać odpowiednią Javę?

http://www.oracle.com/technetwork/java/javase/downloads/java-archive-downloads-javase7-521261.html

http://www.oracle.com/technetwork/java/javase/downloads/jre7-downloads-1880261.html

Wchodzimy na tą stronę i pobieramy "Java SE Development 7u67 i Java SE Runtime Enviroment 7u67" po ściągnięciu instalujemy. Pamiętajcie o tym co pisałem wyżej!

Ps. Aby pobrać Javę z tej strony, wyświetli nam się komunikat aby założyć konto "Oracle", nie jest to problem i zajmie na to chwilkę. Potem będziemy mogli spokojnie pobrać.

Kiedy wykonacie te wszystkie czynności, uruchomcie ponownie komputer i spróbujcie odpalić minecrafta! Mam nadzieje że tym poradnikiem pomogę wielu użytkownikom i że będzie wam wszystko ładnie działało. W taki sposób właśnie naprawiamy ten błąd!

Ps. Proszę nie pisać komentarzy typu "Po co jest ten poradnik i dla kogo" wystarczy zobaczyć główny dział i poszukać tam tematów o forge i zobaczyć ile ludzi ma ten problem.

Pozdrawiam Degistive  <3 

Poradnik napisałem własnoręcznie i surowo zabraniam

kopiowania go na inne fora bez zgody

Kappa.

Opublikowano

Witam wszystkich bardzo serdecznie w moim nowym poradniku!

Co zrobić kiedy zainstalujemy forge z modami (albo samo forge) i gra nie chce nam się odpalić? Wiem że pewnie każdy z was jest tym poirytowany, tyle prób instalowania modów, forge i nadal nic nie działa? Sam miałem tak samo ale są sposoby aby to naprawić. Zapraszam!

Wielu z was pewnie próbowało grać na modach forge i po instalacji wyskakiwały nam błędy typu: 

• Description: Unexpected error
  • Loading tweak class name cpw.mods.fml.common.launcher.FMLTweaker
  • Minecraft nie chce się odpalić, ale nie ma crashloga, po prostu się nie włącza

Taki błąd może się pojawiać na wielu launcherach ale najczęściej są to: 

• Minecraft by zyczu
  • KeiNett launcher
  • Magic Launcher
  • A nawet zwykły/oryginalny launcher  

Nazw błędów/errorów jest o wiele więcej i występują one przy odpalaniu "NOWEGO" minecrafta na którym chcieliśmy zainstalować dany dodatek, aby gra stała się trochę ciekawsza i lepsza. Jest to bardzo irytujące kiedy chcemy grać na ciekawych ulepszaniach ale nie możemy bo taki błąd blokuje nam całą rozgrywkę. Otrzymywałem wiadomości że błąd wyskakiwał po zainstalowaniu "Forge, Modów, Shaderów" i kiedy próbowaliśmy go odpalić i tym podobnych. 

A teraz co zrobić aby to naprawić: 

Pierwsze co musimy zrobić to sprawdzić jaką Javę mamy zainstalowaną na naszym komputerze i czy na pewno jest ona dopasowana do naszego systemu. Aby to wykonać wchodzimy w (Panel sterowania > Programy > Odinstaluj programy > I tutaj szukamy naszej Javy )

Kiedy już ją znaleźliśmy sprawdzamy czy jest ona dopasowana do naszego systemu. Jeżeli mamy system 64/32 bity to Java musi być dopasowana pod to.

Potem sprawdzamy czy na 100% mamy zainstalowane najnowsze sterowniki do karty graficznej. Obojętnie czy będzie to Intel, Nvidia, Radeon

Sterowniki ściągamy ze strony producenta:

Intel: https://downloadcenter.intel.com/SearchResult.aspx?lang=eng&keyword=drivers

Nvidia: http://www.nvidia.pl/Download/index.aspx?lang=pl

Radeon: http://www.amd.com/pl-pl

Przed zainstalowaniem nowych sterowników, pamiętajcie aby usunąć stare. Jak już będziecie mieli nowe, uruchomcie ponownie komputer.

Jak już zrobiliśmy te 2 czynności, przechodzimy do kolejnej. Jeżeli chcemy grać na tych dodatkach to musimy mieć zainstalowaną odpowiednią Javę! 

A mianowicie jest to "Java 7 update 67". Jest to jedyna Java która jest kompatybilna z Forge i różnymi dodatkami, nie wiem dlaczego tak jest ale to naprawdę działa.

Niektórzy mówią że Java 8 również jest kompatybilna, ale to nie prawda. Testowałem na własny komputerze i okazało się że wyskakują takie same błędy.

Pamiętajcie że Javy 8 i wyżej musimy mieć odinstalowane przed instalacją nowej, jest to bardzo ważne!

Skąd mogę pobrać odpowiednią Javę?

http://www.oracle.com/technetwork/java/javase/downloads/java-archive-downloads-javase7-521261.html

Wchodzimy na tą stronę i pobieramy "Java SE Development 7u67 i Java SE Runtime Enviroment 7u67" po ściągnięciu instalujemy. Pamiętajcie o tym co pisałem wyżej!

Ps. Aby pobrać Javę z tej strony, wyświetli nam się komunikat aby założyć konto "Oracle", nie jest to problem i zajmie na to chwilkę. Potem będziemy mogli spokojnie pobrać.

Kiedy wykonacie te wszystkie czynności, uruchomcie ponownie komputer i spróbujcie odpalić minecrafta! Mam nadzieje że tym poradnikiem pomogę wielu użytkownikom i że będzie wam wszystko ładnie działało. W taki sposób właśnie naprawiamy ten błąd!

Pozdrawiam Degistive  <3 

Poradnik napisałem własnoręcznie i surowo zabraniam

kopiowania go na inne fora bez zgody

Pierwsze pytanie jakie się narzuca to dla kogo ten poradnik? Jeżeli dla dzieci to powinieneś to bardziej szczegółowo opisać, a jeżeli dla ludzi ogarniających to mógłbyś to napisać w kilku zdaniach. Dla przykładu człowiek ogarniający wie skąd pobrać sterowniki i jak to zrobić, więc wystarczy, że mu napiszesz: "Zaktualizuj sterowniki.". Dzieci natomiast tego nie umieją i trzeba im krok po kroku na SS pokazać jak to zrobić.

Kolejna sprawa jest taka, że można mieć wiele wersji Javy. Można mieć zainstalowane Java 6, Java 7 i Java 8 na raz, a nawet kilka ich wersji. Ponad to można grać na 32 bitowej mając 64 bitowy system, ale ogranicza nam to możliwość wykorzystania RAMu. Zasadnicza kwestia jest taka, którą wersją Javy uruchamiasz grę. Co do samej Javy 7, o której wspomniałeś to faktycznie najlepszy wybór, nie tylko dla Forge, ale ogólnie dla Minecraft'a. Aczkolwiek nie trzeba pobierać jej z archiwum, najnowsza wersja Java 7 jest bardziej zalecana, ponieważ z każdą aktualizacją przybywa przede wszystkim łatek bezpieczeństwa. Nie mówię, że tak musi być, ale twórcy launcherów mogą próbować wykorzystać wszelkie dziury w Javie.

Ostatnią sprawą jest to, że mógłbyś ten poradnik szerzej rozpisać, czyli napisać ogólnie o rozwiązywaniu typowych problemów z Forge.

Opublikowano

@Warwarin Dziękuje za twój komentarz. 

Pierwsze pytanie jakie się narzuca to dla kogo ten poradnik? Jeżeli dla dzieci to powinieneś to bardziej szczegółowo opisać, a jeżeli dla ludzi ogarniających to mógłbyś to napisać w kilku zdaniach. Dla przykładu człowiek ogarniający wie skąd pobrać sterowniki i jak to zrobić, więc wystarczy, że mu napiszesz: "Zaktualizuj sterowniki.". Dzieci natomiast tego nie umieją i trzeba im krok po kroku na SS pokazać jak to zrobić.

Tutaj odpowiedziałeś sobie sam... Wiesz dlaczego robię takie poradniki? Dużo jest użytkowników którzy na prawdę nie wiedzą jak te podstawowe rzeczy robić, uwierz mi, wiem to z doświadczenia. Trzeba im tłumaczyć wszystko krok po kroku. Wiem że każdy ogarnięty człowiek by to zrobił, ale na prawdę uważasz że każdy jest taki? Ci co posiadają mniejszą wiedzę na ten temat, nie mają zielonego pojęcia jak to zrobić. Poradnik starałem pisać dla wszystkich obojętnie na jakim poziomie inteligencji. W pełni szanuje twoje zdanie i akceptuję twoją krytykę.

Napisałem to jak najlepiej potrafiłem, nie mam doszczętnej wiedzy na temat forgę i dlatego opisałem to w ten sposób. Dziękuję jeszcze raz za opinie.  

Ps. Uważam że jest to szczegółowo opisane i każde dziecko to zrozumie.. :) Pozdrawiam.

Kappa.

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Załosne...
1. producentami gpu są:

intel

nVidia
AMD
i kiedyś były jeszcze matrox i inne małe firmy.
Sapphire jest tylko producentem PCB i chłodzenia idioto...
tak samo jak EVGA, Club3d, ASUS, Gigabyte, XFX i wieeeele innych

2. Znam prostszy sposób :)
-odpal minecrafta czystego
-wcisnij w nim wyjdz z gry
-powtorz to
-zainstaluj forge
-.-
zresztą kto normalny korzysta z zyczu? hahahah...

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Bo ja mam pytanie! Chcę zainstalować Shadery 1.7.2!  robię wszystko tak samo jak na filmiku Roxmb i jak odpalam minecafta to wgl się nie włącza!

Mam komp. 64 bit i java 64 bit. Luncher to SkyLand 

• 3 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...