Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jakie programy na początek?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie, aktualnie jestem w trakcie nauki C# i potrzebuję waszej pomocy. Otóż chciałbym podskillować się w pisaniu programów.

A jak wiadomo praktyka czyni mistrza. Chciałbym, żebyście dali mi coś w rodzaju challenge'a co powinienem napisać, żeby trochę ogarnąć. Chodzi mi o jakieś proste programiki konsolowe, do których użyje mojej wiedzy (podstawy) i będę musiał sobie pogoglować trochę nowych funkcjonalności. Na przykład ja piszę sobie teraz kółko i krzyżyk.

I jeszcze pytanko. Czy jeżeli napisałem kółko i krzyżyk na 600 linijek to nie jest za dużo? Jest tam w sumie tylko opcja wybrania znaku i normalna gra z tak zwanym "komputerem".

Opublikowano

Za dużo o jakieś 550 linijek.

Spróbój ogarnąć algorytmy typu sortowanie bąbelkowe lub quicksort(cięższy).

Później jakies szyfrowanie typu cezara, atBash

8LTfBGw.jpg

Opublikowano

Hehe, dzięki za rady. Ale i tak jakoś nie widzę dobrej gry w kółko i krzyżyk na 50 linijek kodu. No chyba, że inaczej sobie wyobrażamy tą grę w konsoli.

Opublikowano

Nie chcę się spieszyć. A chciałbym poznać całą składnie C# i jej możliwości zaczynając od konsoli.

Całą składnie? Ciekawe czy starczy Ci życia.

50 linijek, nie rozumiem po co 600 wersów? pokaż kod, zgaduję, że użyłeś 12124 if'ów i myślisz, że tak jest najlepiej.

8LTfBGw.jpg

Opublikowano

Całą składnie? Ciekawe czy starczy Ci życia.

50 linijek, nie rozumiem po co 600 wersów? pokaż kod, zgaduję, że użyłeś 12124 if'ów i myślisz, że tak jest najlepiej.

Po co te wszystkie złośliwości z Twojej strony? Nie żyw do mnie urazy, ale nie przepadam za współpracą z takimi ludźmi, więc nie dam Ci tego kodu. Niemniej jednak miło, że dałeś mi w Twoim pierwszym poście kilka rad. Proponuję zakończyć na tym tę rozmowę zanim zrobi się nieprzyjemnie ;)

Opublikowano

Nie żywię do Ciebie urazy, po prostu widzę taki sam temat n-ty raz. Chciałem kod by sprawdzić go pod względem obiektywności jak i poprawności kodu.

W konsoli możesz zrobić jeszcze kilka projektów (nie polecam w konsoli serio, jednak nie słuchaj się pana @miejscowy bo ta cała technologia micro$hitu WPF jest strasznie wolna, lepiej zainteresuj się na start okienkami windowsowymi [win forms'y], gdyż są o wiele szybsze, jednak z wyglądu mogą już niektórych brać na odruchy wymiotne :P) takich jak:

Snake

Tetris

Gra w bank i hakowanie, coś a'la hackerexprience.com tyle, że w uprostszonej wersji.

8LTfBGw.jpg

Opublikowano

kółko i krzyżyk na 600 linijek ?...

ja ci na jakieś 300 napiszę na pliku wsadowym...

jak się postaram to nawet na 200...

ale spoko loko foko... uczysz się dopiero...

w sumie tak jak ja się można powiedzieć dopiero uczę...

ale siedzę w tym już z 3 lata... mimo wszystko tyle WSZYSTKIEGO zostało

do ogarnięcia... 3 lata... nawet 10 lat i dalej będzie miliony ciekawych

rzeczy do ogarnięcia.... jeśli chcesz mogę ci pomóc :)

lubię pomagać :D

jakby co :)

a co do czalendrzera ? który mam ci wymyślić ?...

stwórz grę na podstawie milionerów...

tzn. 20 pytań losowanych z pliku txt

1000 zł 40.000 zł i chyba 500.000 zł to czek pointy ( gupio byłoby stracić 500k grając o 1kk xD )

system zliczający która to już gra... ile użytkownik wygrał / przegrał

spis wyników gry ( na jakim pytaniu gość padł , która to była gra z kolei )

ustawienia pozwalające wybrać nazwę użytkownika trudność pytań oraz zmodyfikować

ilość otrzymywanych pieniędzy za poprawną odpowiedź w grze

i jeśli chcesz to napisać w konsoli ( co mi całkowicie nie przeszkadza ) a nawet odpowiada

bo się uczysz a nie robisz program dla bogatego dziecka to przynajmniej poustawiaj ciekawie

tekst aby nie był on... no wiesz... walnięty jakkolwiek...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...