Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jaką książkę wybrać do nauki języka ... ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To tak od razu mówię, że jestem zielony .

Chciałbym się nauczyć najlepiej wszystkich języków :

- Html

- Java/JavaScript

- C++/C

- PHP

Najlepiej to tych podanych . Nie chciałbym siedzieć przed komputerem jak uzależniony człowiek i czytać poradniki, poza tym mam słaby wzrok i nie chce sobie uszkadzać .

Chciałbym, żebyście podali mi nazwy książek naukowych do podanych wcześniej języków .

Z góry dzięki ...

Opublikowano

Nie ma co uczyć się tylu języków na raz (wiem, że nie napisałeś, że na raz chcesz, ale już uprzedzam). Jeżeli chcesz bawić się w tworzenie gier to od razu PHP bym odrzucił. Najlepszym językiem na start jest właśnie C++ bo uczy dobrych nawyków i nie będziesz miał problemów z przejściem na inne języki.

Co do książki to nie jestem taki obeznany, ale Symfonii nie kupuj (jest już dosyć przestarzała). Podobno "Szkoła Programowania" jest dobra (mówię o tej książce: http://helion.pl/ksiazki/jezyk-c-szkola-programowania-wydanie-vi-stephen-prata,cppri6.htm#opis)

Jak wtedy będzie Ci mało to możesz zaopatrzyć się również w Thinking In C++.

@@edit

Tylko nie zapomnij o tym, że musisz też pisać kod a nie czytać go

Opublikowano

- Html

- Java/JavaScript

- C++/C

- PHP

Najlepiej to tych podanych . Nie chciałbym siedzieć przed komputerem jak uzależniony człowiek i czytać poradniki, poza tym mam słaby wzrok i nie chce sobie uszkadzać .

Chciałbym, żebyście podali mi nazwy książek naukowych do podanych wcześniej języków .

Z góry dzięki ...

To chcesz w końcu C++ czy C? Java czy JavaScript?

Jest to duża różnica, więc pierw się zdecyduj co chcesz robić, gry desktopowe czy webowe.

Poza tym nie warto uczyć się wszystkiego na raz i tak nie dasz rady przyswoić tego tam szybko.

Nauka html to parę dni max nawet dla największego nieogara.

8LTfBGw.jpg

Opublikowano

Masz przeczytać i zrozumieć. Czytając piszesz sobie kod, eksperymentujesz, utrwalasz zdobytą wiedzę. Nie ma drogi na skróty, nie ma magicznej pigułki z umiejętnością programowania, te dwa tomy to dopiero początek, ludzie lata poświęcają na naukę. Jeśli będziesz miał problemy z ogarnięciem podstaw c++ (bo to właśnie od tego języka powinieneś zacząć) to nie martw się, jest jeszcze tyle innych rzeczy, które możesz w życiu robić ;)

pasek_4oo_6o.jpg

Aktualny poziom zła: 75 punktów ostrzeżeń.
Achievements:
  • 22 zajebiste posty oznaczone czerwonym kółeczkiem
  • 1 urażony modek - dwa razy! (Istny Diabeł)
  • 4365 userów forum, którym powiedziałem smutną prawdę
Opublikowano

O HTML to mówiłem wole kupić książkę, bo mam słaby wzrok 

A o tym C++ to książka niedostępna . Wcześniej gościu podał i znalazłem sobie na allegro to samo .

@Edit

Jeśli chodzi o mojej pracy w przyszłości to i tak wyjadę do Norwegii na minimum 10lat . Branża Programistyczna wymaga trochę lat na stworzenie gry, a chciałbym posiadać własną firmę i utrzymanie pracowników kosztuje .

Opublikowano

nie zaczynaj od thinking in c++, nie opanujesz materiału skoro jesteś totalnie zielony. Kup szkołę programowania i po niej będziesz wiedzieć czy potrzebujesz więcej (ale nie kupuj książki za książką tylko też pisz kod bo nici z przeczytania jak nie będziesz umiał wykorzystać)

co do książki o html to strata hajsu

Opublikowano

nie zaczynaj od thinking in c++, nie opanujesz materiału skoro jesteś totalnie zielony. Kup szkołę programowania i po niej będziesz wiedzieć czy potrzebujesz więcej (ale nie kupuj książki za książką tylko też pisz kod bo nici z przeczytania jak nie będziesz umiał wykorzystać)

co do książki o html to strata hajsu

Spoko spoko :D

To mówisz, że html to mam kurs w necie zrobić ? A w końcu czemu nie ...

@Edit

To jeśli mówicie o kodowaniu to znacie jakiś dobry program do tego ? Najlepiej darmowy

Opublikowano

Chcesz się uczyć, a wciąż nie odpowiedziałeś (z czego widzę) na najważniejsze pytanie - chcesz tworzyć strony czy programy.

cóż to jest co nie co odpowiedź:

O HTML to mówiłem wole kupić książkę, bo mam słaby wzrok 

A o tym C++ to książka niedostępna . Wcześniej gościu podał i znalazłem sobie na allegro to samo .

@Edit

Jeśli chodzi o mojej pracy w przyszłości to i tak wyjadę do Norwegii na minimum 10lat . Branża Programistyczna wymaga trochę lat na stworzenie gry, a chciałbym posiadać własną firmę i utrzymanie pracowników kosztuje .

no i pisze w działu programowanie gier więc to też trochę może naprowadzić

Opublikowano

No to w takiej sytuacji na jaką cholerę chce się uczyć PHP, js czy html?

- Html

- Java/JavaScript

- C++/C

- PHP

Z góry dzięki ...

@Jaca777

cóż to że ktoś chce robić gry, nie znaczy że nie chce potrafić tworzyć stron, ale ok poczekajmy na odpowiedź

Opublikowano

Na sam początek to lepsza jest chyba przeglądarkowa gra . Mniej pracochłonna,a poza tym trzeba od czegoś zacząć .

Opublikowano

Przeglądarkowa gra:

- kod po stronie serwera w php (skill: umiejetność pisania w php)

- kod po stronie przeglądarki w js (skill: umiejetność pisania w js)

- konieczna znajomość baz danych (skill: relacyjne bazy danych + sql)

- jak przeglądarkowa to pewnie multiplayer (skill: znajomość zagadnień związanych z tworzeniem gier mmo)

- trzeba to jakoś wyświetlić (skill: znajomość html + css)

Myślę, że na początek zacznij od tzw 'hello world' (skill: printowanie tekstu w dowolnym języku)

Potem napisz tetrisa w c++ (skill: umiejetność pisania w c++)

Nie zabieraj się od razu za nie wiadomo co bo i tak ci gówno z tego wyjdzie.

pasek_4oo_6o.jpg

Aktualny poziom zła: 75 punktów ostrzeżeń.
Achievements:
  • 22 zajebiste posty oznaczone czerwonym kółeczkiem
  • 1 urażony modek - dwa razy! (Istny Diabeł)
  • 4365 userów forum, którym powiedziałem smutną prawdę
Opublikowano

Trochę trudno Ci będzie na początku zrobić przeglądarkową grę w php, a potem przerzucić się na tworzenie gier desktopowych w c++. Mało to ma ze sobą wspólnego. Jeśli chcesz naprawdę sprawdzić czy to jest dla Ciebie to najlepiej zacznij od C++ czy Javy - po tym możesz wciąż pójść w tworzenie stron internetowych. (to bardziej w przypadku tego drugiego). PHP nie jest dobrym językiem na początek. A HTML możesz się zawsze szybko nauczyć.

FrozenShade pierwszy... trochę go powtarzam, ale tak to bywa jak się pisze pół godziny posta.

I trochę nie wyobrażam sobie tego jak ty chcesz programować bez siedzenia przy kompie po kilka godzin dziennie.

708121422388637873334.png

Opublikowano

Na sam początek to lepsza jest chyba przeglądarkowa gra . Mniej pracochłonna,a poza tym trzeba od czegoś zacząć .

Zdziwiłbyś się tak mocno, że mógłbyś nawet wzrok całkowicie stracić :p

gamedevmania.com

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...