Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Aion - czy nadal warto?

ganek4

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam o aionie wiem od dawna ale nie wiem czy opłaca się go pobierać szczególnie,że dużo zajmuje. Czy gra ma jakieś sensowne questy?(wiem że o to trudno w takiej grze ale czy odstają chociaż bardziej od takiego metna2 czy 4 story?) Czy system walki jest dobry albo lepszy niż w woltk, bo jak gra nie bedzie zbyt fajna to zostaje przy wyżej wspomnianym wowie. Jaki jest end game?

Opublikowano

• Questy: expienie w Aionie opiera się właśnie na questach, dlatego są rozbudowane i dosyć różnorodne.

Pvp: pojedynki są z pewnością widowiskowe, klasy są w miarę zbalansowane, chociaż przykładowo Gladiator nie ma co startować solo przeciwko SM'owi (Spiritmaster). Najlepsze pvp odbywają się duo lub w grupie - każda klasa ma jakiś atut, którego nie ma inna i to sprawia, że jest potrzebna w grupie.

Zależy, co rozumiesz przez "end game". Do 65 expisz robiąc misje, później zaczynasz składać eq do pvp, w zależności od tego, jaką grasz klasą, zajmie Ci to mniej lub więcej czasu. W trakcie kompletowania eq (i po skompletowaniu) gra opiera się na wypadach na siege (oblężenia twierdz, czyli masa Elyosów vs masa Asmodian), instancjach pve, dredgionach pvp, arenach pvp, craftingu, housingu (kupujesz i dekorujesz swój dom pamiątkami z instancji lub przedmiotami samodzielnie wytworzonymi), itd... W Aionie jest masa rzeczy do robienia na end game - nie można się nudzić! :P

it's not who i am underneath

but what i do that defines me.

Opublikowano

• Questy: expienie w Aionie opiera się właśnie na questach, dlatego są rozbudowane i dosyć różnorodne.
  • Pvp: pojedynki są z pewnością widowiskowe, klasy są w miarę zbalansowane, chociaż przykładowo Gladiator nie ma co startować solo przeciwko SM'owi (Spiritmaster). Najlepsze pvp odbywają się duo lub w grupie - każda klasa ma jakiś atut, którego nie ma inna i to sprawia, że jest potrzebna w grupie.
  • Zależy, co rozumiesz przez "end game". Do 65 expisz robiąc misje, później zaczynasz składać eq do pvp, w zależności od tego, jaką grasz klasą, zajmie Ci to mniej lub więcej czasu. W trakcie kompletowania eq (i po skompletowaniu) gra opiera się na wypadach na siege (oblężenia twierdz, czyli masa Elyosów vs masa Asmodian), instancjach pve, dredgionach pvp, arenach pvp, craftingu, housingu (kupujesz i dekorujesz swój dom pamiątkami z instancji lub przedmiotami samodzielnie wytworzonymi), itd... W Aionie jest masa rzeczy do robienia na end game - nie można się nudzić! :P

dzięki za odpowiedź :D chociaż słyszałem z recenji, że questy opierają się na schemacie pójdź, przynieś, pozamiataj chyba że się coś zmieniło od tamtego czasu.

Opublikowano

Jeszcze jedno pytanie dotyczące aiona. Czy ta gra oferuje coś czego nie mieliśmy w innych grach mmorpg podobnych do wowa?

Na pewno możliwość latania. Skrzydła są motywem przewodnim tej gry. :P

Nie mam zbyt dużego porównania do innych gier, nie grałam w Wowa. Aion ma rozbudowany system pvp - gracze pojedynkują się nie tylko na arenach (które i tak są fajnie zorganizowane, bo masz możliwość walki w różnych grupach albo każdy na każdego), ale ciekawym rozwiązaniem są między innymi siege, czyli oblężenia. Gracze z obu ras walczą w określonych godzinach o fortece, tworzone są sojusze (czyli 4x grupa 6-osobowa) albo nawet ligi (połączone sojusze), kilka osób dowodzi wszystkimi grupami, prowadząc ich w stronę przeciwników i ich fortecy, aby ją podbić lub obronić swoją, co moim zdaniem jest niezwykle klimatyczne. :P

Opublikowano

Nie mam zbyt dużego porównania do innych gier, nie grałam w Wowa. Aion ma rozbudowany system pvp - gracze pojedynkują się nie tylko na arenach (które i tak są fajnie zorganizowane, bo masz możliwość walki w różnych grupach albo każdy na każdego), ale ciekawym rozwiązaniem są między innymi siege, czyli oblężenia. Gracze z obu ras walczą w określonych godzinach o fortece, tworzone są sojusze (czyli 4x grupa 6-osobowa) albo nawet ligi (połączone sojusze), kilka osób dowodzi wszystkimi grupami, prowadząc ich w stronę przeciwników i ich fortecy, aby ją podbić lub obronić swoją, co moim zdaniem jest niezwykle klimatyczne. :P

Ok a jaka sprawa z questami bo jedni mówią, że są ciekawe inni, że nie bardzo bo opierają się na podobnych schematach. Jaka jest twoja opinia?

Opublikowano

Ok a jaka sprawa z questami bo jedni mówią, że są ciekawe inni, że nie bardzo bo opierają się na podobnych schematach. Jaka jest twoja opinia?

Misje są różne. Niektóre są nudne, np. zabij X cętkowany robak, aby wydropić coś tam i nie ukrywam, że jest ich sporo. Ale są też ciekawsze, z rozbudowaną fabułą i dołączonymi filmikami z historyjkami (filmiki lubię najbardziej <3 ).

Oprócz misji "idź i zabij" znajdziesz też na przykład takie, w których trzeba odnaleźć zaginione zwierzę danego mieszkańca wioski i dostarczyć je bezpiecznie do domu, poszukać zgubionego pierścionka zaręczynowego przy plaży, przelecieć w określonym czasie przez tor z obręczami, wycrafcić kamień aktywujący artefakty i aktywować artefakt, odszukać ukrytej wyspy w Otchłani (sporo latania), zmienić się w papugę i przeszukać statek piratów i wiele innych. Wydaje mi się, że dużo zależy od podejścia gracza do tych misji. Ja uważam, że misje w Aionie nie są takie złe, mimo tego, że jest sporo "idź zabij" albo "idź porozmawiaj" - wystarczy się nieco zagłębić w fabułę gry i danej misji.

Trzeba też pamiętać, że nie warto robić wszystkich misji, bo jest to zwyczajnie nieopłacalne. Niektóre questy wymagają od nas wiele czasu i niekiedy nerwów, a nagroda jest marna - dlatego należy je po prostu odrzucić i zająć się tymi, za które jest sporo expa albo jakiś fajny item.

Na end game również są misje, ale daily lub weekly (dzienne, tygodniowe np. na określone przedmioty potrzebne do kupienia setu end game'owego do pvp) i są one niestety bardzo nudne. Ale w update 4.8 zapowiadają się spore zmiany i liczę na to, że end gamowe misje będą mniej żmudne.

Opublikowano

Misje są różne. Niektóre są nudne, np. zabij X cętkowany robak, aby wydropić coś tam i nie ukrywam, że jest ich sporo. Ale są też ciekawsze, z rozbudowaną fabułą i dołączonymi filmikami z historyjkami (filmiki lubię najbardziej <3 ).

Oprócz misji "idź i zabij" znajdziesz też na przykład takie, w których trzeba odnaleźć zaginione zwierzę danego mieszkańca wioski i dostarczyć je bezpiecznie do domu, poszukać zgubionego pierścionka zaręczynowego przy plaży, przelecieć w określonym czasie przez tor z obręczami, wycrafcić kamień aktywujący artefakty i aktywować artefakt, odszukać ukrytej wyspy w Otchłani (sporo latania), zmienić się w papugę i przeszukać statek piratów i wiele innych. Wydaje mi się, że dużo zależy od podejścia gracza do tych misji. Ja uważam, że misje w Aionie nie są takie złe, mimo tego, że jest sporo "idź zabij" albo "idź porozmawiaj" - wystarczy się nieco zagłębić w fabułę gry i danej misji.

Trzeba też pamiętać, że nie warto robić wszystkich misji, bo jest to zwyczajnie nieopłacalne. Niektóre questy wymagają od nas wiele czasu i niekiedy nerwów, a nagroda jest marna - dlatego należy je po prostu odrzucić i zająć się tymi, za które jest sporo expa albo jakiś fajny item.

Na end game również są misje, ale daily lub weekly (dzienne, tygodniowe np. na określone przedmioty potrzebne do kupienia setu end game'owego do pvp) i są one niestety bardzo nudne. Ale w update 4.8 zapowiadają się spore zmiany i liczę na to, że end gamowe misje będą mniej żmudne.

Jeszcze raz dzięki za odpowiedź :D

Opublikowano

Na pewno nie spotkasz sie z expieniem jak 4s lub w metinie. Ja expiąc robię tak " zbieram wszystkie dość łatwe i opłacalne misjie z danego miasta, wykonuje i dostaje lvl. Jeśli ci zabraknie misji to zawsze są questy powtarzalne, które są bardzo popularne przy wbijaniu 60-65lvl. Mnie do aiona zaciągną klimat z lineage 2 oraz naprawdę bardzo rozbudowane skille. Balans w miare jest, ale w pvp liczy się twoja wiedza o postaci ( i przeciwniku ) oraz dobre dobieranie skilli ( jest ich na prawdeędużo )

Opublikowano

W wowie masz bardziej zróżnicowana możliwość latania, w wowie tez są fortece itd. Dla mnie AIon to kupa

Opublikowano

W wowie masz bardziej zróżnicowana możliwość latania, w wowie tez są fortece itd. Dla mnie AIon to kupa

Nie interesuje mnie jakiego słownictwa używasz w domu, ale fajnie byłoby gdybyś na publicznym forum powstrzymywał się od używania takich określeń, a przynajmniej zwracając się bezpośrednio do mnie.

Być może prawdą jest to, co mówisz o lataniu i fortecach - niestety tego nie wiem. Wiem tylko, że nie każdy może sobie pozwolić na regularne opłacanie gry.

Aion jest darmowy, a Złoty Pakiet, który jest niezbędny, można kupić za wirtualną gotówkę w grze.

Opublikowano

Ale,w którym dodatku?, bo jedyny serwer dobry to chyba sunwell,a  jeśli chcemy sobie załatwić komfortową grę na globalu trzeba płacić abonament.

Jeszcze jedno pytanie żeby nie pisać nowego tematu czy pójdzie mi aiona na tym kompie płynnie?

Procesor:AMD Atchlon 64X2 5600, 2,90GHZ

4 gb ramu

Win 7 64 bit

Karta graficzna: nvidia gf 9600 gt. 

Opublikowano

Jeszcze jedno pytanie żeby nie pisać nowego tematu czy pójdzie mi aiona na tym kompie płynnie?

Procesor:AMD Atchlon 64X2 5600, 2,90GHZ

4 gb ramu

Win 7 64 bit

Karta graficzna: nvidia gf 9600 gt. 

Pójdzie, bez większych problemów.

Opublikowano

Dobra mam już ostanie pytanie. Do gry zostałem zachęcony i ją pobieram, ale pisze, że trzeba mieć wolne 30 gb miejsca a na stronie głownej ,że wszystko waży 19. Jeśli nie posiadam tyle miejsca mogą wystąpić jakieś lagi?. I jaką klasę polecacie?

Opublikowano

Dobra mam już ostanie pytanie. Do gry zostałem zachęcony i ją pobieram, ale pisze, że trzeba mieć wolne 30 gb miejsca a na stronie głownej ,że wszystko waży 19. Jeśli nie posiadam tyle miejsca mogą wystąpić jakieś lagi?. I jaką klasę polecacie?

Zapewne gra Ci się nie spatchuje. Będziesz mógł grać, ale wszystko będzie okrojone, np. brak filmików przy misjach albo nawet brak możliwości wejścia na niektóre mapy.

Trzeba mieć minimum 30 GB miejsca na dysku, zwłaszcza, że gra czasem wymaga spatchowania, bo włączają jakiś event albo coś.

Opublikowano

Zapewne gra Ci się nie spatchuje. Będziesz mógł grać, ale wszystko będzie okrojone, np. brak filmików przy misjach albo nawet brak możliwości wejścia na niektóre mapy.

Trzeba mieć minimum 30 GB miejsca na dysku, zwłaszcza, że gra czasem wymaga spatchowania, bo włączają jakiś event albo coś.

Ale gdy gra się pobierze + kolejne 30 gb? czy na grę ma być przeznaczone 30 gb?

Opublikowano

Ale gdy gra się pobierze + kolejne 30 gb? czy na grę ma być przeznaczone 30 gb?

Na całą grę w pełni spatchowaną trzeba mieć przynajmniej 30 GB + ze 1/2 GB zapasu na ewentualne patche.

358441416252730737114.png

Opublikowano

Na całą grę w pełni spatchowaną trzeba mieć przynajmniej 30 GB + ze 1/2 GB zapasu na ewentualne patche.

358441416252730737114.png

Dobra najwyżej usunę coś jeszcze. Oby gra była warta czasu i tego miejsca.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...