Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

kornelo00

Pytanie

Opublikowano

Witam. Dzisiaj chciałem zmienić ilość pamięci dedykowanej w mojej karcie graficznej. Ponieważ jest zintegrowana a większość producentów blokuje możliwość zwiększenia minimalnego zasobu. Potrzebny mi jest plik BIOS którego nie mogę znaleźć. Edycji zamierzam dokonać za pomocą AMIBCP. Może ktoś z was wie gdzie mogę go pobrać?

Wersja BIOS: SECCSD - 2 Phoenix SecureCore-Tiano NB Version 2.1 03QA

Model Laptopa: samsung np300e5a-s07pl

P.S. Tak jest to możliwe.

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

i tak i nie, niektóre płyty maja np 4 pola pod układ pamięci a obsadzone sa tylko 2 , wystarczy domontować resztę i uzupełnić o brakujące części, kilka rezystorów ewentualnie kondensatory itp

pobawić się można i sprawdzić, ale najlepiej jak się ma serwisowe schematy

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

ty chyba czegoś nie zrozumiałeś 

masz dwie karty :

- wbudowaną intela w procesor ( o niej właśnie piszesz , to gówniana karta tylko do pulpitu i zwiększenie ram w niczym nic nie polepszy bo i tak system przyznaje sobie dynamicznie ilość RAM  ) 

- druga dedykowana Nvidia na pokładzie z OKREŚLONĄ ILOŚCIĄ SWOJEJ PAMIĘCI której nigdy nie zmienisz bo nie masz nawet możliwości takiej

zresztą za zmianę ilości RAM i konfigurację karty graficznych odpowiedzialny jest BIOS GRAFIKI a nie płyty głównej, to oddzielne dwa układy

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

przecież ci wyraźnie napisałem że może mieć dwie

karta DEDYKOWANA NVIDIA® GeForce® GT 520MX jest wlutowana w płytę z wlutowanym RAM gDDR3 w osobnych kościach 2x 512 Mb

za cholerę nie będziesz mógł poszerzyć jej pamięci bo to NIEMOŻLIWE

jeśli ma drugą kartę to karta ZINTEGROWANA z procesorem głownie intel HD 3000 używająca pamięci systemowej którą sobie zajmuje w zależności od tego ile potrzebuje i żadne edycje przy niej nie zmienią jej właściwości

w większości modeli druga zintegrowana jest wyłączona i nie używana mimo że jest możliwość podpięcia się do niej po otwarciu laptopa

zresztą napisałem ci wcześniej , nie edytuje się biosu komputera tylko edytuje się bios karty

co do pamięci dostępnej pod systemem to jest pamięć SHARE i ze zwykłą pamięcią nie ma nic wspólnego , służy tylko jako cache dla bitmap a nie RAM grafiki i dynamicznie system sobie nią zarządza bez twojej pomocy

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

jeśli bios posiada opcję to sobie sam ustawisz ile z RAM ma karta uzywać jako cache z share memory

ale co do powiększenia VRAM to większej głupoty nigdy nie słyszałem bo jak można zwiększyć ilość pamięci DEDYKOWANEJ która jest już zamontowana ! 

odpuść sobie i się nie ośmieszaj

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

nie wyjaśnię jak podpiąć bo ty nawet nie masz możliwości i sprzętu by lutować układ BGA, sam to zrobisz jak będziesz miał schemat serwisowy tego modelu tylko podpiąć cztery kabelki

czy ty nadal nie rozumiesz ze karta dedykowana ma WŁASNĄ KOŚĆ PAMIĘCI wlutowaną w płytę główną na stałe , niezależną od RAM. jaki jest sens w ogolę kombinować przy tym w celu zmniejszania ??

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

zrozum nie mam tylko intela

A ja podałem dobry model laptopa tylko ty nie umiesz czytać o tym modelu. Jag byś zauważył ten model może mieć 2 karty albo i nie. Może mieć i5 lub i3.

p.s. ja proszę o plik a nie o twoją filozofię.

Opublikowano

no to jak ty wyobrażasz sobie dodanie pamięci do karty DEDYKOWANEJ NVIDIA® GeForce® GT 520MX z wbudowanym 1Gb  gDDR3 ?   z kosmosu sobie dolepisz ?

no chyba że nawet właściwie nie potrafisz podać modelu laptopa :/

jak by nie było nie ma i nie istnieje nawet sposób na powiększenie RAM karty graficznej dedykowanej

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

Teraz lepiej?

Dostępna pamięć wynosi u mnie 1696 MB, Dedykowana 64 więc mogę ustawić na 512 co jest optymalne przy ilości posiadanego prze zemnie RAM.

Opublikowano

@RobeM

Tak czysto teoretycznie, czy posiadając odpowiedni sprzęt oraz umiejętności można wymienić RAM w karcie graficznej i włożyć kość (lub kości) o większej pojemności? 

ㅈㅈ.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...