Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Proszę pomóżcie rozwiązać to jedno zadanie :P najlepiej od początku do końca i opisać znaki których użyliście potrzebuję pilnie :)

OTO ONO

(√3+√5 + √3-√5)^2

ten pierwszy pierwiastek co jest nad 3 jest również nad pierwiastkiem z 5 i tak samo po + to "^2" jest do potęgi 2 tu najprawdopodobniej trzeba zastosować wzór skróconego mnożenia

wracam do tych pierwiastków jest to jeden duży pierwiastek (oczywiście tylko ta część przed tym drugim znakiem +) to znaczy że pod nim jest 3 + pierwiastek z 5 (taki pierwiastek pod pierwiastkiem) i kolejna część tak samo tyle że nie 3+ pierwiastek z 5 a 3- pierwiastek z 5 i to wszystko jest w nawiasie który jest do potegi 2

za pomoc strasznie dziękuję i będzie 5 :) pzdr.

Opublikowano

(√(3+√5) + √(3-√5))^2

(√(3+2,236*) + √(3-2,236*))^2

(√5,236 + √0,764)^2

(2,288 + 0,874)^2

3,162^2

9,998244 ? :P

Skróciłem liczby z pierwiastków bo były zbyt duże, podejrzewam że gdybym tego nie zrobił wyszłoby równiutkie 10.

Moi drodzy, bo najważniejsze w kochaniu zwłok jest to, że nie marudzą.

Opublikowano

Ja jak robiłem to znacznie inaczej mi wyszło mój wynik to 12 - pierwiastek z 5 i tam powinno zastosować się wzór skróconego mnożenia tzn (a+B)^2 = a^2 + 2ab + b^2 wiec nie wiem czy to aby na pewno tak jak ty zrobiłeś powinno być i jakoś nie bardzo z miejscami po przecinku mi się widzi wolałbym do najprostszej postaci ale dzięki za chęci :)

* tam w nawiasie wpierdoli* się emotkikon tam jest ( a + B )

Opublikowano

Ja jak robiłem to znacznie inaczej mi wyszło mój wynik to 12 - pierwiastek z 5 i tam powinno zastosować się wzór skróconego mnożenia tzn (a+B)^2 = a^2 + 2ab + b^2 wiec nie wiem czy to aby na pewno tak jak ty zrobiłeś powinno być i jakoś nie bardzo z miejscami po przecinku mi się widzi wolałbym do najprostszej postaci ale dzięki za chęci :)

Opublikowano

No to

(√(3+√5) + √(3-√5))^2

(√(3+2,236*) + √(3-2,236*))^2

(√5,236 + √0,764)^2

(2,288 + 0,874)^2

2,288^2 + 2 * 2,288 * 0,874 + 0,874^2

5,234944 (5,2) + 3,999424 (4) + 0,763876 (0,8)

9,998244 (10)

Nie wiem po co sobie utrudniać życie takimi wzorami

Moi drodzy, bo najważniejsze w kochaniu zwłok jest to, że nie marudzą.

Opublikowano

A nie dało by rady może bez zamieniania tylko pierwiastkami i na koniec wynik razem z pierwiastkiem ??? sorki ze tak maltretuje ale bardzo potrzebuje tego xD

• Dodaj nową pozycję...