Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

System zżera 100% dysku, zamulanie

Król Kokorka

Pytanie

Opublikowano

Witam, od dłuższego czasu mam problem z "zamulaniem" wszystkiego (wchodzenie do Mój Komputer zajmuje troche czasu, a FPS w grach spadły o sporą ilość). Po dłuższych obserwacjach winowajcą prawdopodobnie jest dysk twardy. System jaki posiadam to Windows 8 64bit.

Parametry:

Procesor Intel Core i5-3210M (niepodkręcany) 2.50 GHz

Karty graficzne:

Zintegrowana: Intel HD Graphics 4000

Zwykła: AMD Radeon HD 7600M Series

4GB Ramu

Dysk: WDC WD3200BEVT-22A23 poj. 320GB, poniżej macie benchmark, a sam dysk nie jest uszkodzony.

• Chipset

Intel HM76

Dodam też, że komputer jest wyczyszczony (niestety nie od środka bo to laptop a boję sam go czyścić, jeszcze coś zniszczę.).

Jeżeli brakuje wam czegoś do diagnozy (logi, itp.) to piszcie.

Laptop (dysk wymieniany): Samsung NP350V5C-S08PL (Series 3)

post-939232-0-11963400-1416043802.jpg

post-939232-0-46263200-1416043849_thumb.jpg

post-939232-0-02257300-1416044656.png

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

01 jest ok.

BF - to czujnik, który czasem jest nadmiernie czuły, jednak nie wiesz co się działo z tym dyskiem wcześniej, bo już go kupiłeś

Z tym C1 jest gorzej, ponieważ takie wartości są już kiepskie.

Zgraj na wszelki wypadek ważne dane na inny nośnik jakby ten nie wytrzymał i poszedł w zaświaty.

Dysk chodzi lepiej tzn. nadal jest użycie 100% czy nie? Zawiesza się, długo odpala? Sprecyzuj.

Spróbuj dać jeszcze ss z programu Victoria 4.46b z zakładki SMART. Odczytujesz go przez kliknięcie GET SMART w prawym górnym rogu.

Opublikowano

^Od srodka nie czyscilem, laptop.

post-939232-0-87997100-1416647896.png <----spoczynek

post-939232-0-03113200-1416647898.jpg <----- średnie obciążenie (Granie przez ~~15 min w Herosy Online, niskie detale)

post-939232-0-99714900-1416647898.jpg <------ duże obciążenie (Granie przez ~~30 min w Neverwinter, full detale)

Opublikowano

BF i C1 chociaż w tym wypadku tragiczne nie są krytycznymi wartościami dla dysku. Teoretycznie nie powinno się nic szczególnego dziać, a jak już to stawiam, że powinny wystąpić straszne zwiechy i freezy, a nie 100% użycie dysku.

Te parametry mogą być spowodowane przez bardzo duże, ciągłe zużycie dysku.

Spróbuj najpierw wyłączyć plik stronnicowy, automatyczną defragmentację, indeksowanie plików i sprawdź czy pomoże.

Jak nie to wejdź w tryb awaryjny i sprawdź zużycie dysku.

Opublikowano

^Wyłączyłem, jutro podam czy jest lepiej.

Rozważam kupno podkładki chłodzącej, pomoże coś?

Aha, dysk był wcześniej UŻYWANY (nie miałem kasy i byłem zmuszony kupić używany dysk).

Opublikowano

Edytowałem ten post wyżej wczoraj, ale coś nie załapało..

BF - świadczy o upadkach dysku. Są to odczyty sensora

C1 - parkowanie głowic - chociaż niekrytyczny to powyżej 300.000 dysk nadaje się na śmietnik.

Opublikowano

Używasz podkładki chłodzącej? Temperatury dla dysku bardzo wysokie, procesor to ujdzie gdyż to laptop. Mam ten sam procek i czasem miewałem po 90C+ ;p

Na dysku masz błędy przy odczycie - 2. Jeśli laptop na gwarancji to oddawaj czym prędzej

Nie dziwię się, że wszystko tak laguje; Jeśli parametr C1 pokazuję prawdę, to Twój dysk zaparkował głowicę już nieco ponad milion razy. Dla porównania mój, który przepracował 43681 godzin zaparkował zaledwie 6127 razy. Producenci deklarują ilość parkowań na maksymalnie 200000 razy

Zacznij już robić backup ważnych danych

Od dnia 1.11.2013r. 14:17 zobaczono moje posty licznik-56-90712-stat.png razy ;)

Opublikowano

Ja tam bym zwrócił uwagę jeszcze na 01, ostatnio wymienili mi dysk na nowy z tego powodu

Dysk używaj póki działa ale nie polecam trzymania na nim ważnych danych. Ja zignorowałem to i miałem niemiłą sytuację; Uszkodziła się partycja, dzięki czemu przez ok. 2 tygodnie odzyskiwałem pliki. Na szczęście wszystko odzyskałem w nienaruszonym stanie

Od dnia 1.11.2013r. 14:17 zobaczono moje posty licznik-56-90712-stat.png razy ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...