Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Kilka pytań od początkującego

kd44

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Gram w gw2 już z 3 dni, ale powoli się gubie we wszystkim. Przeczytałem na tej stronie wszystkie tematy i nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytania. Jeśli ktoś miałby chwile na odpowiedź to bardzo dziękuję :)

1. Są jakieś stanowiska, ( np. jak w aionie ) gdzie mogę wytwarzać eq poprzez crafting? Jak mogę sprawdzić jaki lvl mam w zbieraniu, odzyskiwaniu lub kowalstwie? Czy system craftingu działa tak jak w grze wymienionej wyżej, czy jakoś inaczej?

2. Skończyłem eksplorować początkową mape i chciałbym dostać się na inna. Gdzie znajdę jakieś teleporty do innych krain?

3. Mam 18vl i mogę wejść na wvwvw, tylko że kompletnie nie wiem o co tam chodzi... niby mam 80lvl. Jest pełno jakiś sklepów z przedmiotami których znaczenia nie rozumiem, pełno jakiś map itp. Kompletnie nie wiem o co chodzi w tym trybie. Niby miało być tak prosto, że wejdę na wvwvw, w jakimś pokoju ustawie bulid ( nawet nie wiem co to bulid ) i tylko będę robił pvp...

4. Jak zdobyć eq exotic? Żeby zrobić eq legendarne, muszę mieć wszystkie crafty na najwyższym lvl?

5. Czy jest jakieś główne miasto, gdzie przesiadują gracze z wszystkich ras? Gdzie mogę odebrać itemy kupione licytatora? ( nie wiem jak to się nazywa w tej grze )

Opublikowano

Po 3 dniach masz prawo się gubić, więc spokojnie - każde nowe MMO wymaga trochę czasu na przyswojenie ;)

1. Stanowiska do Craftingu są we wszystkich głównych miasatch:

Asura - Rata Sum

Human - Divinity's Reach

Sylvari - The Grove

Norn - Hoelbreak

Charr - Black Citadel

Oraz główne miasto - Lions Arch, które po ostatnich patchach i living story jest zniszone, a gdzie jest aktualnie główna siedziba nie wiem, bo nie gram od kilku miesięcy.

Stanowiska Craftingu masz oznaczone takimi ikonami :

Zbroja :
- Armorsmith_tango_icon_20px.png - Armorsmith

- Leatherworker_tango_icon_20px.png - Letherworker

- Tailor_tango_icon_20px.png - Tailor

Broń :

- Weaponsmith_tango_icon_20px.png - Weaponsmith

- Huntsman_tango_icon_20px.png - Huntsman

- Artificer_tango_icon_20px.png - Artificer

Dodatki :

- Jeweler_tango_icon_20px.png - Jeweler

- Chef_tango_icon_20px.png - Chef

Nie kojarzę na jakiej zasadzie działał crafting, w Aionie, ale z tego co mi się zdaje będą się one różnić.
Lvl craftingu - Gdzieś pod H

2. Teleporty na inne mapy są na granicy z nimi, tzn szukaj przy brzegach mapy, na której aktualnie jesteś.

3. WvWvW - to żadne pvp, to masowe walki między serwerami, na których najlepiej przebywać na jakimś Teamspeaku i komunikować się gdzie aktualnie jest jakaś walka, informować gdzie jest przeciwnik itd.

Build - to twoje przedmioty i ich statystyki oraz traity, które w normalnym PvE odblokowujesz aktualnie dopiero od 30 poziomu (według mnie głupota ze strony ANet). Prawda jest taka, że bez 80 i full exo ekwipunku nic na WvW              ciekawego nie zrobisz, bo będziesz padał jak muszka.

4. Masz kilka opcji, aczkolwiek exo na 18 Cię interesować nie powinno, bo to eq dopiero od 62 poziomu - na którym jest mega rzadkie.

• Kupujesz na Trading Post,
  • Dropisz z mobów, chestów,
  • Kupujesz za tokeny z dunegonów.

Jeśli chodzi o Legendy, to jest to rzecz wymagająca bardzo dużo czasu - codziennie robisz serię całych dungów, to może przez 2 miesiące uzbierasz golda. Wydropienie samemu wszystkich itemów jest prawie niemożliwe, a kupno przedmiotów na TP to jakieś ~1500G aktualnie, z czego za sam prekursor z 700G.
Ceny mogą się różnić, raczej w stronę wyższą, ze względu na to, że dawno w grze mnie nie było i strzelam o ile wzrosły.

5. Główne miasto to Lions Arch, do którego dostajesz się z jednego z 5ciu miast rasowych.

"The only person you should try to be better than is the person you were yesterday."

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź :) Zastanawiają mnie jeszcze punkty umiejętności, które odblokowuję na wszystkich mapach. W sumie jest ich ok. 200. Czy eksplorując cały świat, starczy mi tych punktów, na podniesienie wszystkich skilli pod 6,7,8? Są też jakieś przedmioty za te punkty, ale nie wiem co one dają. Jeszcze mam pytanko odnośnie plecaków. Gdzie mogę zdobyć plecaki po np. 40 miejsc? Aktualnie mam po 4, więc jest problem ;/

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź :) Zastanawiają mnie jeszcze punkty umiejętności, które odblokowuję na wszystkich mapach. W sumie jest ich ok. 200. Czy eksplorując cały świat, starczy mi tych punktów, na podniesienie wszystkich skilli pod 6,7,8? Są też jakieś przedmioty za te punkty, ale nie wiem co one dają. Jeszcze mam pytanko odnośnie plecaków. Gdzie mogę zdobyć plecaki po np. 40 miejsc? Aktualnie mam po 4, więc jest problem ;/

Punkty umiejętności są tak naprawdę nie ograniczone, na mapach jest ich umieszczonych ok. 200 do zdobycia ale po 80lvl nadal możesz ''zdobywać'' poziomy (choć nadal będziesz miał 80), za każdy zdobyty poziom dostajesz 1 punk umiejętności. W dodatku z PvP można zdobyć scrolle, które dają po 1 punkcie. Ja zdobyłem już ich ok. 150. Przedmioty za te punkty służą do craftingu, głównie Legendarnych borni. 

Plecaki mają max 20 miejsc, możesz je sam zrobić w zależności od wybranej profesji Craftingu bądź kupić od innych graczy w Trading Post.

Opublikowano

Dzięki, ale do do tego craftu to mam jeszcze pytanie. Skąd wezmę receptury ( np. na broń ) i skąd będę wiedział, gdzie wydropić składniki na dany przedmiot. Czy tylko broń jest legendarna, czy eq również?

Denerwuje mnie jeszcze odkrywanie nowych map. Przykładowo mapa jest dla 25-35lvl i żeby znaleźć serduszka na takiej mapie ( na 25 lvl ), muszę przechodzić całą mapę i padać x50 razy od agresywnych mobków. Da się jakoś to obejść?

Opublikowano

Dzięki, ale do do tego craftu to mam jeszcze pytanie. Skąd wezmę receptury ( np. na broń ) i skąd będę wiedział, gdzie wydropić składniki na dany przedmiot. Czy tylko broń jest legendarna, czy eq również?

Denerwuje mnie jeszcze odkrywanie nowych map. Przykładowo mapa jest dla 25-35lvl i żeby znaleźć serduszka na takiej mapie ( na 25 lvl ), muszę przechodzić całą mapę i padać x50 razy od agresywnych mobków. Da się jakoś to obejść?

Receptury (wybierasz swoją profesje i jej ''poziom''):

http://wiki.guildwars2.com/wiki/Recipe

Co do składników: w linku, którym ci podałem są wypisane składniki jak na nie klikniesz to wyświetli ci się gdzie można je zdobyć.

Co do broni: tylko bronie są legendarne. 

Serduszka: Rozmawiaj z Scout'ami, jak z nimi porozmawiasz wyświetli ci się na mapie serduszka do, których powinieneś się udać, jak skończysz serduszka idziesz do następnego scouta itd.

Opublikowano

Co do składników, to myślałem że pojawi się jakieś oznaczenia na mapie, lub z jakich mobów dropi, a tu tylko pokazuje ile kosztuje na Trading post

Opublikowano

Hmmm. Nie wiem czemu ale zawsze każdy składnik na Wiki Guild Wars 2 miał wszystkie potrzebne informacje i było zawsze napisane z czego dropie, a teraz tego nie ma. Szkoda. 

Opublikowano

Dropienie itemów jest nieopłacalne, za dużo czasu zajmuje, nawet na starych buildach full magic find.
Najlepiej rano kupować na TP - ceny są wtedy najniższe. Wieczorami idą w górę.

"The only person you should try to be better than is the person you were yesterday."

Opublikowano

Dropienie itemów jest nieopłacalne, za dużo czasu zajmuje, nawet na starych buildach full magic find.

Najlepiej rano kupować na TP - ceny są wtedy najniższe. Wieczorami idą w górę.

Potwierdzam.

76561198124753200.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...