Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Jak ulepszyć PC żeby jeszcze trochę potrzymał?.

Tarize

Pytanie

Opublikowano

PC już trochę ma ale nie chce kupować nowego, więc co dokupić żeby jeszcze trochę pożył?.Chłodzenie na procesorze ma fabryczne ale na karcie graficznej radiator fabryczny a dwa wentylatory zrobione prowizorycznie czyli jeden na wierzchu a drugi pod spodem przytwierdzony opaskami zaciskowymi.Do 50 zł jest możliwość dokupienia czegoś co by podtrzymało go trochę?.

Stan spoczynkuXq1cdKC.png

Stan podczas gry (Continent of Ninth Seal) : btGnHaZ.png

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ou. Byłem pewien, że odpisałem. Karta graficzna DDR3 jest o wiele mniej wydajna niż ten sam model grafiki z DDR5. W dzisiejszych czasach pakowanie się w DDR3 jest bez sensu, ponieważ to już jest stare technologicznie i gorzej się sprawuje.

Do 200zł dałoby radę wyrwać HD5850, a to już jest bardzo wydajna karta jak na taki budżet. Tylko pytanie czy uciągnie zasilacz, a na to już nie odpowiem.

@Tarize

Właśnie napisałem, że nie wiem. HD5850 to prądożerny potwór. Może być problem.

Opublikowano

Ou. Byłem pewien, że odpisałem. Karta graficzna DDR3 jest o wiele mniej wydajna niż ten sam model grafiki z DDR5. W dzisiejszych czasach pakowanie się w DDR3 jest bez sensu, ponieważ to już jest stare technologicznie i gorzej się sprawuje.

Do 200zł dałoby radę wyrwać HD5850, a to już jest bardzo wydajna karta jak na taki budżet. Tylko pytanie czy uciągnie zasilacz, a na to już nie odpowiem.

Chieftec GPA-400S8, uciągnie?.Bo ten mam w pc.

Opublikowano

Zależy jaki masz budżet. 4850 to tylko bierz z 1gb ddr5, a to kwota ~120zł. 4870 podobna cena, tylko, że zżera więcej prądu. Trochę bardziej wydajna, ale na podobnym poziomie. Potrzebuje 2x pcie, ale z przejściówką molex nie byłoby problemu jak nie masz podłączonego napędu. Tylko nie wiem czy by uciągnęła.

Opublikowano

Takie powinien to wiesz co tym mogę zrobić.Potrzebuje konkretnej odpowiedzi.

Zaraz pewnie padnie odpowiedź, że mam zmierzyć napięcie miernikiem.

Opublikowano

To z tą nic nie zrobisz. Mógłbyś próbować OC, ale temperatury i tak są już wysokie. Musisz dozbierać kilka zł i kupić nową kartę graficzną i będzie całkiem dobry sprzęt.

Opublikowano

No dobra ale jeśli mam zasilacz do tego wszystkiego Chieftec GPA-400S8 to nie będzie trzeba dokupywać z większą mocą?.Do całego składu wchodzi Gigabyte GA-G31M-S2L stacja dysków odpięta, dyskietek nie mam :D, i to tyle.

Opublikowano

Co ty chcesz? System -54'c, to ta płyta musi mieć chłodzenie ciekłym azotem. A tak serio to uwalony czujnik.

Za 50zł nic nie zmienisz. No ale Core 2 quad powinien wystarczać. Tę grafikę mógłbyś zmienić, bo trochę starsza. Za 200zł wyrwałbyś jakąś fajną. Temperatury są w miare ok.

#up

HD3800 series. Nie ma dokładnego modelu, ale i tak ta seria to cud techniki już nie jest.

Opublikowano

Zależy jaką kartę graficzną chciałbyś kupić. A to już zależy od budżetu. 400 powinna uciągnąć. Odpięta stacja dysków zmniejsza obciążenie. Nie wiele, ale trochę tak.

Opublikowano

No pewnie bym polował na radeona bo nie zżerają  z tego co wiem tyle prądu co geforce, tylko jakiego bo na forum wyczytałem, że 4870 lub 4850

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...