Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Hałasująca karta graficzna podczas gry

Kokoszka.

Pytanie

Opublikowano

Cześć. Zauważyłem, że po włączeniu (2-5 minut) Fify 14 moja karta graficzna zaczyna hałasować - wiatraki chodzą dosyć głośno. Moje GPU to NVIDIA GeForce GTS 250. Kartę kupiłem w wakacje, była ona używana, a jeden wiatrak nie działał. Zapłaciłem parę złoty za ich wymianę i podłączenie. Nie są one markowe, tylko z jakiegoś innego procesora; informatyk mówił, że nie będą one aż tak wydajne. W Fifie zmniejszyłem ustawienia na najmniejsze, ale dalej to samo, a temperatura sięga aż 77 stopni Celsjusza.

http://prntscr.com/55ddn2

Jakieś rady?

Odpowiedź - 2 lajki

Normalna temperatura karty to ok. 50 stopni. 

­

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wysoka, średnia temp karty powinna mieć 25-30C w idle a max. 70-75C w stressie. Chłodzenie do zmiany, ew. sama pasta możliwe że starczy ale sukcesu nie gwarantuje.

To temperatura 69-75 jest "podgorączkowa"? Karta może się uszkodzić? 

­

Opublikowano

50C w idle to o blisko 20 za dużo, to oznaka że chłodzenie już nie daje rady i męczy się. (skracasz żywotność).

80C nie zabije samej karty od razu (po czasie jak najbardziej) ale chłodzenie jak najbardziej. Przykladowo grając w bf3 na ultra podczas ostrej zadymy karta potrafi się rozkręcić do ~80C ale wiatraki chodzą na 1200obr/min czyli 40%. Dzięki czemu jest cicho.

Jeśli chcesz żeby karta przetrwała - wymień chlodzenie, jak Ci nie zależy zostaw.

graphic.png
Opublikowano

50C w idle to o blisko 20 za dużo, to oznaka że chłodzenie już nie daje rady i męczy się. (skracasz żywotność).

80C nie zabije samej karty od razu (po czasie jak najbardziej) ale chłodzenie jak najbardziej. Przykladowo grając w bf3 na ultra podczas ostrej zadymy karta potrafi się rozkręcić do ~80C ale wiatraki chodzą na 1200obr/min czyli 40%. Dzięki czemu jest cicho.

Jeśli chcesz żeby karta przetrwała - wymień chlodzenie, jak Ci nie zależy zostaw.

Tak,lepiej kup lepsze chłodzenie do karty graficznej.Hałasuje ona dlatego że się zbyt przegrzewa.

A jakieś chłodzenie możecie polecić? 

­

Opublikowano

Do jakiej sumy?

Nie wiem ile takie coś może kosztować. Nie chodzi mi o górną półkę, tylko o to, by tak nie hałasowała. 50 PLN?

P.S. w obecnej chwili karta posiada dwa wiatraki, coś to zmienia?

@Rocki star12

­

Opublikowano

Może źle nałożyli pastę termoprzewodzącą lub jakąś słabą dali. Rozbierz to, wyczyść dokładnie, nałóż nową pastę np. Arctic MX2, MX4 i złóż. Pasty jak najmniej nakładasz.

Opublikowano

Może źle nałożyli pastę termoprzewodzącą lub jakąś słabą dali. Rozbierz to, wyczyść dokładnie, nałóż nową pastę np. Arctic MX2, MX4 i złóż. Pasty jak najmniej nakładasz.

Pastę nakładałem sam. Never mind, dzięki wszystkim za pomoc. Na święta wymienię chłodzenie. Zamykam. 

­

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...