Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Grafika komputerowa

Irracjonalny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć i czołem!
Od zawsze interesowałem się komputerami, a od niedawna (czyt. dzisiaj) zacząłem również i grafiką komputerową. Jak tylko widziałem jakieś ładne fanarty, sygnaturki, czy nawet strony internetowe ogarniała mnie zazdrość i myśl, że również chciałbym takie tworzyć, jednak nigdy nie próbowałem (nie licząc kilku razy, kiedy bawiłem się sygnaturami). I właśnie dziś przyszła do mnie myśl, że może bym tak zaczął naukę, a w przyszłości może i na tym zarabiał. Nie brak mi chęci i zapału. Problem leży gdzie indziej: jestem artystycznym debilem. Tutaj zaczynają się moje pytania: czy jako beztalencie mam szanse by tworzyć na komputerze piękne obrazy i tego typu rzeczy? Jeśli tak, to od czego zacząć? Wiem, że grafika komputerowa dzieli się na wiele działów, ale ja ich nawet w większości nie znam. Jak mam wybrać coś dla siebie? Gdzie się uczyć? Trzeba do tego kupować te wszystkie tablety?
Jak na razie to chyba wszystko. Będę pewnie cały czas zasypywał was pytaniami w tym temacie, więc bardzo proszę: wybaczcie mi :p
Jeśli to ma jakieś znaczenie to mam 15 lat i chodzę do 3 gimnazjum.

Jeszcze coś: gdyby ktoś z was miał swoje stare prace, to mógłby mi je pokazać razem z tymi nowymi? Bardzo proszę :)

Opublikowano

Tablety graficzne są do sygnetów i ogólnie do rysowania, ale także możesz rysować w AI.
Jeżeli byś robił Layout to liczy się pomysł i wykonanie, nie musisz być nwm jakim artystą...
W logo najważniejszy jest pomysł a potem wykonanie. ;)

mój znak rozpoznawczy to jego brak

Opublikowano

Nie musisz kupować żadnych tabletów... Nawet jak jesteś "beztalenciem" (w co nie wierze) to na pewno dasz się wyuczyć, ważne są regularne ćwiczenia. Najlepszym programem do grafiki komputerowej jest PhotoShop. Ja używam PhotoShop'a CC. Gdy już posiądziesz taki program, pobieraj pliki psd różnych prac, które Ci się podobają zobaczysz jak są tworzone i w jaki sposób. Uczyć się samemu jest najlepiej według mnie, bo przecież sam siebie najlepiej rozumiesz. Dużo osób z tego forum tworzących cokolwiek jest samoukami. Wiek tutaj nie gra istotnej roli, nawet 10 latek może zacząć tworzyć pracę na wysokim poziomie. Ważne, że masz pasję i chęci do pracy. Pisałeś, że zżera Cię zazdrość jak patrzysz na pracę innych (np. layouty stron) - otóż, nie podchodź tak do sprawy, to jest zły tok myślenia. Owszem, zawsze staraj się być lepszy w tym co robisz, wzoruj się na pracach lepszych, dużo lepszych od siebie. Powodzenia życzę. ;-)

Opublikowano

No Cześć!

Jeżeli pytasz czy "artystyczny debil" może zostać grafikiem w większym lub mniejszym stopniu, to odpowiem Ci tak - jestem tego żywym przykładem! :D
Sam dopiero się uczę, lecz jestem zadowolony z progresu, który osiągam. Powiem Ci, że sam uczę się... ho, no będzie z 7 miesięcy, nie dużo. 
Tablet oczywiście jest przydatny, taki ja również musi się w niego zaopatrzyć, dzięki niemu możesz bazgrać tam jakieś rzeczy i nie raz uratuje Ci d*** przy wykonywaniu projektu. 

Z wybraniem działu dla siebie jest ciężej, ja do dziś nie wiem co bym chciał robić, dlatego staram się robić wszystko! :D 

Tu masz historie mojego avataru od pierwszej zabawy z grafiką do dziś:
7310914156392741036599.png

Jeszcze Ci podam listę programów w czym były robione poszczególne:

By nie było, 1 -gimp, 2- gimp, 3-cinema 4d, 4- cinema 4d, 5- cinema 4d, 6-cinema 4d, 7-cinema 4d, 8 cinema 4d... i reszta do końca w photoshop CS6.

Opublikowano

Tablety graficzne są do sygnetów i ogólnie do rysowania, ale także możesz rysować w AI.

Jeżeli byś robił Layout to liczy się pomysł i wykonanie, nie musisz być nwm jakim artystą...

W logo najważniejszy jest pomysł a potem wykonanie. ;)

Co to jest AI?

Z tego co wyczytałem na forum jesteś webdesignerem, prawda? Miałbyś jakieś poradniki/porady do tworzenia layoutów? Bo jeśli do nich nie trzeba talentu tylko pracy i pomysłu, to bym się pisał :p

I jak z tymi logo? Jak to się tak właściwie robi? Na czym to polega?

Nie musisz kupować żadnych tabletów... Nawet jak jesteś "beztalenciem" (w co nie wierze) to na pewno dasz się wyuczyć, ważne są regularne ćwiczenia. Najlepszym programem do grafiki komputerowej jest PhotoShop. Ja używam PhotoShop'a CC. Gdy już posiądziesz taki program, pobieraj pliki psd różnych prac, które Ci się podobają zobaczysz jak są tworzone i w jaki sposób. Uczyć się samemu jest najlepiej według mnie, bo przecież sam siebie najlepiej rozumiesz. Dużo osób z tego forum tworzących cokolwiek jest samoukami. Wiek tutaj nie gra istotnej roli, nawet 10 latek może zacząć tworzyć pracę na wysokim poziomie. Ważne, że masz pasję i chęci do pracy. Pisałeś, że zżera Cię zazdrość jak patrzysz na pracę innych (np. layouty stron) - otóż, nie podchodź tak do sprawy, to jest zły tok myślenia. Owszem, zawsze staraj się być lepszy w tym co robisz, wzoruj się na pracach lepszych, dużo lepszych od siebie. Powodzenia życzę. ;-)

No, może nie ,,zżera zazdrość" :p Po prostu jak widzę takie rzeczy to mnie korci, żeby samemu spróbować.

Dzięki :P

No Cześć!

Jeżeli pytasz czy "artystyczny debil" może zostać grafikiem w większym lub mniejszym stopniu, to odpowiem Ci tak - jestem tego żywym przykładem! :D

Sam dopiero się uczę, lecz jestem zadowolony z progresu, który osiągam. Powiem Ci, że sam uczę się... ho, no będzie z 7 miesięcy, nie dużo. 

Tablet oczywiście jest przydatny, taki ja również musi się w niego zaopatrzyć, dzięki niemu możesz bazgrać tam jakieś rzeczy i nie raz uratuje Ci d*** przy wykonywaniu projektu. 

Z wybraniem działu dla siebie jest ciężej, ja do dziś nie wiem co bym chciał robić, dlatego staram się robić wszystko! :D 

Tu masz historie mojego avataru od pierwszej zabawy z grafiką do dziś:

7310914156392741036599.png

Jeszcze Ci podam listę programów w czym były robione poszczególne:

By nie było, 1 -gimp, 2- gimp, 3-cinema 4d, 4- cinema 4d, 5- cinema 4d, 6-cinema 4d, 7-cinema 4d, 8 cinema 4d... i reszta do końca w photoshop CS6.

A z tym tabletem, to wyrobię się z w miarę dobrym w okolicach 100 złotych? Ostatecznie 200?

Rzeczywiście widać postęp :D Jak długo ćwiczyłeś? Tzn. ile godzin dziennie?

Okej. To żeście mnie zachęcili ;) Dzięki wam wszystkim za odpowiedzi i zamęczam dalej :P

Opublikowano

AI to skrót od: Adobe Illustrator - program do tworzenia grafiki wektorowej, tzn. bez pikseli. Możesz zawsze powiększyć obraz bez utraty jakości... Sam zastanawiam się nad zakupem tabletu graficznego. Z tego co widziałem to cena zależy od rozdzielczości. Im większa rozdzielczość, tym większa cena. Najtańszy jaki widziałem to ok. 250zł. Ja do nie dawna miałem zaślepione oczy w grafice... Po prostu tworzyłem jakieś kompletne badziewie! Naprawiłem ten błąd i uczę się zupełnie inaczej na nowo. To trochę potrwa, ale z chęcią i pomysłami na pewno uda mi się.

d2oLM0M.png

Opublikowano

z tym tabletem, to wyrobię się z w miarę dobrym w okolicach 100 złotych? Ostatecznie 200?

Uh, nie za bardzo :unsure:

Najtańszy jaki widziałem to ok. 250zł.

No najtańszy to pewnie nie (W biedrze za 50 zł ostatnio B)) ale z tańszych pewnie taki na którym już da się coś robić.

Do tabletu dziwnie się przyzwyczaić, kupiłem z tydzień temu i na razie leży xD Na początku polecałbym Ci nie kupować, tablet nie jest wymagany. Dopiero jak już ogarniesz więcej rzeczy to możesz sobie zakupić taki ze średniej półki cenowej by zobaczyć czy Ci się spodoba, jeżeli tak to za jakiś czas możesz kupić jakiś pro elo profesjonal ;)  

3t6EGVz.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...