Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

CLion

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

CLion_logo.png

Witam, chciałbym troszku zareklamować a i zapytać o wasze opinie na temat 'nowego' modułu IDE od jetbrains tym razem opracowanym dla samego króla języków czyli C/C++.

System zarządzania projektem aktualnie opiera się na CMake oraz Make_(software)
Mechanizmy te są cross platformowe i wybór ich pasuje idealnie do działań na każdej maszynie. Nie oznacza to zarówno, że system będzie tylko bazowany na cmake, projekt jest młody i deweloperzy na pewno dodadzą poboczne systemy konfiguracji projektu.
Same narzędzia są już wbudowane w samo IDE ale można oczywiście podać ścieżkę do swoich, np do debugera GDB 7.8+ który jest już wbudowany, ale chcemy np użyć innej wersji.

W temacie kompilatorów jesteśmy niestety/stety zmobilizowani do korzystania z toolchain-ów od GNU tzn gcc i clang na linuchu oraz mingw/mingw 64 czy cygwin x64 na windowsie.
Ale jak już wspomniałem wszystko jest w trakcie realizacji więc możliwości przybędzie ;=D

Samo kodzenie przebiega w posób bardzo miły i intuicyjny już w tym momencie. Jeśli ktoś jest przyzwyczajony bądź używa na co dzień produktów JetBrains ide nie przysporzy mu żadnych problemów, skróty są te same stylizacja ustawień również praktycznie ta sama.
Funkcje refaktoryzacji kodu nie są jeszcze w pełni gotowe i wielu z nich brakuje ale podstawowe typu przenoszenie funkcji, zmiana ich nazw, ekstrakcja zmiennej do parametru bądź zmiennej globalnej działa aż miło.

IDE jak już wspomniałem jest nowym modułem mam na myśli przez to, że sam core IDE jest ten sam co ich innych produktów (Intellij, PyCharm etc) a co za tym idzie pluginy typu VCS (git,mercurial), czy też wsparcia dla innych języków typu HTML, JS są dostępne w każdym momencie.

To by było na tyle tak słowem małego wstępu do CLion, myślę że warto wypróbować i podzielić się swoimi opiniami na jego temat ;)

Zbiór TODO dla 1.0 można zobaczyć : http://confluence.jetbrains.com/display/CLION/Roadmap+for+CLion+1.0
Czy też inne informacje : http://confluence.jetbrains.com/display/CLION/Welcome

IDE można pobrać za darmo w ramach wczesnego dostępu : http://confluence.jetbrains.com/display/CLION/Early+Access+Program

o8HfXuR.png

CAPSLOCK TEAM - LEPIEJ WIDOCZNI WIDOCZNIE LEPSI

Cała prawda o LittleBlack

Opublikowano

Po 5min stwierdzam, że:

1. "IntelliSense" nawala, nie widzi funkcji z bibliotek.

2. Nie skompilowało testowego projektu, więc nie mogę nic skompilować.

3. IDE mniej intuicyjne od Visuala.

Trzeba poczekać kilka miesięcy.

Nie pomagam na PW, od tego macie forum!!!

#PHP-things

08FMpDu.png

Opublikowano

Po 5min stwierdzam, że:

1. "IntelliSense" nawala, nie widzi funkcji z bibliotek.

2. Nie skompilowało testowego projektu, więc nie mogę nic skompilować.

3. IDE mniej intuicyjne od Visuala.

Trzeba poczekać kilka miesięcy.

Hmm, może czegoś nie skonfigurowałeś?

Mi normalnie wyszukuje funkcje.

odrzuca mnie troche to ich gui, no i oczywiscie trzeba poczekac, teraz to niech sobie testuja linuxiarze, ja mam vs xD

xD Co w nim takiego odrzucającego :C Dracula jest z*******a <3

o8HfXuR.png

CAPSLOCK TEAM - LEPIEJ WIDOCZNI WIDOCZNIE LEPSI

Cała prawda o LittleBlack

Opublikowano

Och xD Tamtego pana chyba nie stać na monitor, na wiekszej rozdzielczosci jest lepiej =D

E tam na 15 calach jest najlepiej

Korzystalem z phpstorm i intellij idea wiec to tez sb pobiore :D

Brakowalo mi jakiegos fajnego ide do c++ dlatego nie bralem sie za ten jezyk

Opublikowano

E tam na 15 calach jest najlepiej

Korzystalem z phpstorm i intellij idea wiec to tez sb pobiore :D

Brakowalo mi jakiegos fajnego ide do c++ dlatego nie bralem sie za ten jezyk

pls, visual studio?

Opublikowano

Pytanie: IDE będzie za darmo tylko w ramach wczesnego dostępu?

BTW Właśnie pobieram i chcę zobaczyć, jak mniej więcej to wygląda, może wymienię za mojego przestarzałego codeblocksa :).

Pomagam w projektach dotyczących programowania (C++/C/Java/C#/inne). Jak masz jakiś problem, napisz do mnie, wspólnie poszukamy rozwiązania ;).

• 5 miesięcy temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...