Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Ahri - krótki poradnik

Nitex

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, wjeżdżam z kolejnym krótkim poradnikiem! Po jego przeczytaniu  poznacie podstawowe runy, masterki i build, oraz dowiecie się co powinniście robić w danej fazie gry. Zapraszam do lektury!

Zacznijmy od plusów i minusów naszej Ahri.

Plusy

- Łatwy harras

- Po 6 nie do zgankowania

- Aoe true dmg z 'q'

- Wbudowane dfg z 'e'

- Silne ganki na inne linie

- Darmowy sustain

- Potencjał do kite'owania dzięki ultowi i przedmiotom

Minusy

- Łatwo do zgankowania i mało mobilna bez ulta

- Ciężko trafić 'e' jeśli przeciwnik jest mobilny

- Zależna od drużyny

- Polega na czasem ciężkim do trafienia 'e'

- Wszelkie stuny, snear'y itp. wyłączają ją z teamfightów

- Kłopoty z maną jeśli nierozważnie używamy umiejętności na lini

Runy

616571415554560945009.png

Runy jeśli gramy na Ap lanera

941191415554560945009.png

Runy jeśli gramy na Ad lanera

Masterki

146131415554560945009.png

Build

Zaczynamy z:  1056.png i 2x 2003.png

Pierwszy powrót to: kolejny 1056.png  i 1001.png oraz staramy kupić się jakąś część 3128.png nie zapomnijcie o 2044.png

Potem ulepszamy buty do 3020.png i kupujemy 3089.png

Nasz pełen build wygląda tak:3128.png3020.png3089.png3135.png3157.png3116.png

Jeśli gramy na laner'a Ad warto sobie zakupić wcześniej 3191.png

Umiejętności

843891415555175945009.png

Fazy gry

Early

Gramy bezpiecznie, gdyż do 6 poziomu jesteśmy narażeni na ganki. Staramy się jak najwięcej obijać naszego przeciwnika z 'q' aby na 6 wlecieć na niego z ultem i zgarnąć kill'a.

Mid game

Powinniśmy już mieć dfg, zawsze kiedy mamy ulta staramy schodzić na inne linie, Ahri ma ogromny potencjał do gankowania, więc wykorzystajmy to.

Late game

Tutaj jesteśmy już naprawdę silni. Zdejmujemy przeciwnego adc/apc na kombo, łatwo kogoś dogonić, łatwo uciec. Nie powinniśmy mieć problemów z tankami z racj naszego true dmg z 'q'

Co robić w teamfight'cie?

Staramy się zdjąć na kombo przeciwnego adc lub apc, da nam to sytuację 4vs5. Po wykonaniu komba staramy się zadać jak najwięcej obrażeń z naszego 'q'. Uważamy na cc które nas wykluczy z walki.

Synergie i Kontry

Synergie

Lubimy kogoś kto przytrzyma nam przeciwnika w miejscu. Dobrym wyborem będzie tu np. Vi/Warwick/Amumu w jungli, Leona i Morgana na supporcie. Całkiem fajnie działamy z ultem Malphite'a

Kontry

Czego nie lubimy? Czegoś co nas przytrzyma w miejscu, czyl wszelki Vi, Warwicki, Leony itp. i nie jesteśmy w stanie nic zrobić w trakcie walki. Na midzie sprawiać może problemy Kayle i Yasuo. Ciężko mi się też gra na Lulu. Nie lubimy Także exhausta i wszelkich postaci które mogą nas silencować w trakcie teamfightów.

To tyle ode mnie, poradnik przeznaczony jest raczej dla początkujących. Mam nadzieję, że komuś się on przyda. Dzięki za poświęcenie chwili i przeczytanie!  :)

Proponowane zestawy komputerowe na bieżący miesiąc:

KLIK!

Pomogłem? Daj lajka! Potrzebujesz mojej pomocy? Oznacz proszę mój nick w poście @Nitex

:)

Opublikowano

Zależna od drużyny? Przecież to Ahri carruje mecze, jak ktoś nie ma pingu 150 i zeza to każdy gank kończy się dwoma killami na koncie naszego teamu.

Opublikowano

Do minusów bym dodał, ze jak spali combo to łatwo ją zabić, bo nie ma już nic do roboty. Np. jak jst jeszcze bez flasha i ulta to 100% kill

XrgAYyk.png

Opublikowano

Dobry poradnik do tego skrypt od Marcola i jest miazga :D

No nie wiem czy dobry. Nic prawie się z niego nie dowiedziałem, wszystko mozna znaleźć na probuilds, albo samemu zauwazyć.  Dobry jest pewnie dla osob, ktore nigdy ahri nie graly lub przeciwko ahri

XrgAYyk.png

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

do kontr dodałbym Talona i Akali (na tego 1 rush Zhonya bo inaczej nie ugracie)

graphic.png

RANK - THE GLOBAL ELITE - 1028H

PROFIL STEAM → CLICK

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...