Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Szukam Silnika typu Margonem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeśli te osoby nie będą miały nic za złe to możesz ich się podpytać co i jak (chociaż już tłumaczyły wiele razy). Osoby które się wypowiadają i mają wiedze to można wyliczyć na jednej dłoni:

@3nichilat0 , @FrozenShade , @foxbond` (wymieniam tych których kojarzę z działu www). Ponadto popatrz po dziale "Programowanie Gier"

hcq0.png

Opublikowano

Ja sie nie znam to się wypowiem.

Widzialem kilka silnikow, ktore byly podobne do margonem. Ale te silniki to największy syf jaki może być. Więc nie szukaj czegoś takiego.

Po prostu zainwestuj w grubą książkę i ucz się programowania. Tylko nie PHP, bo w tym gry nie zrobisz.

gamedevmania.com

Opublikowano

Popieram przedmówcę. Jeśli chcesz wydajny serwer pod grę to PHP + coś, co ci obsłuży sockety. Ale... po co łączyć kilka technologii skoro wszystko to można napisać w Javie/C#/C++...

Wszystko sprowadza się do umiejętności programowania, która jest niezależna od języka i platformy. Na gotowych silniczkach nic nie zrobisz... albo zrobisz coś, nad czym się ze szczęścia będziesz trzepał przez dwa tygodnie a przy pierwszych problemach okaże się wielkim gównem.

pasek_4oo_6o.jpg

Aktualny poziom zła: 75 punktów ostrzeżeń.
Achievements:
  • 22 zajebiste posty oznaczone czerwonym kółeczkiem
  • 1 urażony modek - dwa razy! (Istny Diabeł)
  • 4365 userów forum, którym powiedziałem smutną prawdę
Opublikowano

Popieram przedmówcę. Jeśli chcesz wydajny serwer pod grę to PHP + coś, co ci obsłuży sockety. Ale... po co łączyć kilka technologii skoro wszystko to można napisać w Javie/C#/C++...

[...]

Nie żeby coś, sam przeszedłem na c++, bo lubię mieć większą kontrolę nad kodem, ale PHP wspiera sockety natywnie :) Nie potrzeba żadnych dodatków

Opublikowano

Dlaczego. PHP To zły wybór jeśli to ma być 1 język którego zaczynasz się uczyć. Zaczynając od c++ łatwiej przechodzi się na PHP/JS itp.

Poszukuje siilnika gry cos jak Margonem :)

Chce sie pobawic, poedytowac i przy okazji sie czegos nuycze.

dzieki

Pobawić, po edytować? No sorry ale z takim podejściem będziesz kolejną osobą piszącą 10 tematów dziennie z kawałkiem kodu i pytaniem co on robi i jak go zmienić.

Nauka na gotowcu? Od razu ciągasz z tego gotowca wszystko co najgorsze w sobie ma. Błędy/brak optymalizacji/itp. Ato że nie będziesz mógł się odnaleźć w plikach gry to inna bajka.

A więc ucz się i twórz grę od początku.

Opublikowano

Tak jak napisali przedmówcy, z samym PHP ( jeszcze zapewne proceduralnym) nie zrobisz gierki, a tym bardziej jej nie edytujesz. Każdy silnik gry jest albo pisany pod canvas'a ( HTML5 - JS - PHP) albo jest pisany praktycznie cały w JS i tylko małe fragmenty są pisane w PHP ( i to jeszcze obiektowym).

Podsumowując, aby napisać / edytować grę 2d typu margonem musisz:

• Płynnie poruszać się i pisać obiektowo w PHP
  • Znać dobrze składnię JavaScript -> wykorzystując jQuery
  • Znać przynajmniej podstawy Ajax'a
  • Znać składnię HTML5 oraz CSS3
  • Mieć chęci 

to byłoby chyba na tyle.

wE1yDhT.png

Opublikowano

Ja na przykład nie miał bym chęci bo tak jest szkoła , nauka , i dużo pracy w domu , odrobienie zadania i wogulę ja nie mam czasu ani chęci

85048683817315532001.png

Opublikowano

Ja na przykład nie miał bym chęci bo tak jest szkoła , nauka , i dużo pracy w domu , odrobienie zadania i wogulę ja nie mam czasu ani chęci

No i co w związku z tym?

Może pora najpierw dorosnąć?

gamedevmania.com

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...