-
👋 Witaj na MPCForum!
Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎
- ✅ Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
- ✅ Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
- ✅ System prywatnych wiadomości
- ✅ Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
- ✅ Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy
👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!
Zarejestruj się teraz
- 0

Pytanie
Cripzore
Cripzore
Siemacie!
Zapewne nigdy bym tu nie napisał gdyby nie fakt że prawie nikt nie jest wstanie zlokalizować źródła tej usterki - i już przechodzę do rzeczy.
Mianowicie od jakiegoś czasu tj. od czasu zmiany podzespołów w PC-cie (ok. 2-3 tygodni) muszę się zmagać z problemem "znikającego RAM-u".
RAM, którego mam 8 GB o podstawowym taktowaniu 1600 Mhz i OC 1866 Mhz można powiedzieć po prostu znika - sam fakt, że komputer jest włączony i np. ma włączone takie programy jak Antywirus, Skype czy przeglądarkę przez powiedzmy ~8 BA! a Nawet po ~5 godzinach (np. dziś w nocy) komputer ma albo zajęte 98% RAM i przy tym stanie wyświętla komnunikat o błędzie pamięci, że jest jej po prostu za mało (i nie ma żadnego procesu który faktycznie by tyle zjadał ani w Menadżerze Zadań ani w Monitorze Zasobów),
albo po prostu komputer się zawiesza (Black Screen) i pomaga mu jedynie Hard Reset.
Moja aktualna specyfikacja:
Karta graficzna Gigabyte GeForce GTX 970
Zasilacz XFX XXX Edition Pro Modularny 80Plus Bronze
Dysk SSD Intel 530 Series 120GB SATA3 540/480MB/s
Płyta główna Gigabyte G1.Sniper Z97
Procesor Intel Core i7-4790K
Pamięć Kingston HyperX Beast 8GB (2x 4GB) 1866MHz DDR3 CL9
Mam również HDD z poprzedniego mojego zestawu (500 GB)
Moja poprzednia specyfikacja kompa przy której nie było żadnych problemów z niczym przez blisko 2 lata:
Gigabyte GeForce GTX 550 Ti
AMD Athlone X4 460 3,4 Ghz
GoodRam 1x4 GB 1333 Mhz
Płyta główna Asus M5A78L LE
Zasilacz Chieftec 550W
Dodam jedynie że wraz z kumplem wpadliśmy na jeden moment gdy RAM nie zawsze, ale działa - normalnie.
Mianowicie w momencie Hard Resetu i ponownym uruchomieniu się komputera RAM działą stosunkowo normalnie - nie zabiera Jej żaden "proces-widmo".
Ale gdy kilka razy ponownie uruchomie komputer itp. RAM'u pożera nieco więcej - być może to wina bardzo szybkiego uruchamiania się czy błędnie ładowanego się procesów systemowych (mam Win 8.1 Pro)
W każdym bądź razie liczę na jakieś pomocne komentarze, ponieważ nie chciałbym by sprzęt za blisko 5K złotych sprawiał mi takie problemy.
5 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.