Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Tut] Jak Nagrać Film

d'emploi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

W tym poradniku dowiesz się jak zacząć przygodę z nagrywaniem filmów w grach.

Zacząć by trzeba było od zassania programu który umożliwia ów funkcję. Pobieramy więc program (full wersja)

Mirror 1:

>>Ściągnij program Fraps<<

Mirror 2:

Mirror 3:

>>SKAN<<

Instalacja nie powinna sprawiać problemów

Kompedium wiedzy o opcjach programu

Zakładka General czyli opcje ogólne

generalh.png

1. Uruchom Fraps'a zminimalizowanego.

2. Miej Fraps'a zawsze na wierchu.

3. Uruchom Fraps'a przy starcie systemu.

4. Dane rejestracji Fraps'a.

5. Wersja programu.

Zakładka FPS czyli jakość nagrywania

fps2.png

1. Jest to hotkey uruchamiający licznik FPSów. (Change - zmień)

2. Hotkey uruchamiający nagrywanie licznika FPSów.

3. licznik klatek. Licznik klatek na sekundę zlicza nam sumaryczną ilość klatek podczas testu.

4. Ta opcja pozwala nam na włączenie licznika czasu, który później dostaniem na wyjściu, w moim przypadku dostanę 180s w milisekundach, więc liczbę 180000.

5. Jest to opcja dotycząca minimalnej MinMaxAvg, maksymalnej MinMaxAvg i średniej MinMaxAvg (ang.: average - średnia) ilości FPSów podczas testu. To jest jedne z elementów, który dostaniemy po zakończeniu testów.

6. Ta opcja jest bardzo przydatna i jej też używałem. Otóż, jeśli nie chcemy pamiętać, kiedy mamy benchmark wyłączyć, ustawiamy tą opcję. Co ona daje? To, że nie musimy o wyłączeniu pamiętać, wystarczy uruchomić benchmark i zapomnieć, benchmark wyłączy się zam po upływie czasu, który wpisujemy w okienko tej opcji. U mnie 60 sekund.

7. Jest to hotkey uruchamiający licznik FPSów. O co chodzi? O to aby w chwili, gdy już jesteśmy w grze można było taki licznik włączyć i wyłączyć. Ot, wchodzimy do gry i stwierdzamy, że chcemy zobaczyć, ile mamy teraz FPSów, klikamy F12 i licznik się ukazuje.

8. Jak widać można sobie wybrać, w którym rogu ekrany licznik jest widoczny.

9. Tego, szczerze powiedziawszy nie używałem, ale z nazwy wynika, że licznik FPSów jest aktualizowany co sekundę. Normalnie zmienia się dużo szybciej.

Zakładka Movies czyli ustawienia nagrywania

moviesav.png

1. Miejsce zapisu filmików. (change - zmień)

2. Hotkey uruchamiający nagrywanie.

3. Ilość FPSów jaką mamy w filmie. Zaleca się ustawienie jak najwyższej wartości by uzyskać jak najwyższą jakość.

4. Blokuj stałą liczbę FPSów.

5. Wyłącz audio podczas nagrywania.

6. Ukryj Wskaźnik myszy podczas nagrywania.

7. Brak straty jakości SS podczas nagrywania (może nagrywać mniej płynnie)

8. Opcje dot. ustawień audio

Zakładka Screenshots czyli ustawienia zrzutów ekranu

screenshotijd.png

1. Miejsce zapisu Screenshotów. (change - zmień)

2. Hotkey robiący screena.

3. Format zapisu screena.

4. Widoczność FPSów na zrzutach

5. Co ile mają być robione ssy. (Hotkey od ssów nieważny wtedy)

Kompedium wiedzy o konvertowaniu filmu

Jako że kilkominutowe filmiki w Frapsie zajmują do kilku GB postanowiłem dodać poradnik jak skonvertować film aby miał mniejszą wagę.

W tym celu pobieramy program Any DVD Converter: (full wersja PL)

>>Any DVD Converter<<

>>SKAN<<

Opcje programu

dvdyz.jpg

1. Dodawanie wideo.

2. Wybieranie formatu zapisu wideo.

3. Opcje Kodeków, rozdzielczości i bit rate filmu (zaleca się ustawienie ~1024 bit rate; może się dłużej konwertować ale jakość będzie lepsza)

Po tym wszystkim naciskamy "Konvertuj". Długość zależy od naszej maszyny. Waga pliku powinna "zejść" KILKA SET KROTNIE !

Kompedium wiedzy o tworzeniu filmu HD w Windows Movie Maker

Ma być cacy to niech będzie ;]

1. Wbijamy na stronę:

>>KLICK<<

2. WMM in HD > wybieramy interesującą nas rozdzielczość i pobieramy plik.

3. Wklejamy plik dovlokalizacji "C:\Program Files\Movie Maker\Shared\Profiles"

4. Otwieramy WMM z filmem do przerobienia go do rozdzielczości HD.

5. Na końcu dajemy tak jak na gifie poniżej:

28275987.gif

95% poradnika zostało wykonane przeze mnie (korzystałem tylko z linków programów i dokładniejsze opisy funkcji programu Fraps). Wszystkie zdjęcia, gify zostały zrobione przeze mnie. Można kopiować tylko i wyłącznie z linkiem do TEGO tematu.

Prosze moda o podpięcie.

.

Opublikowano

Wszystko ładnie napisane wyraźne i przejrzyste + i 5 ;p

Mi się przyda :D

A i w wysokiej jakości filmiki robi? Czy tak jak HyperCam (lipne xD)

POMOGŁEM DAJ + ALBO 5*

Opublikowano

Daj na inną stronkę bo na tej jest to nie dostępne a jeśli chcę ściągnąć to muszę mieć konto Premium :rolleyes:

Opublikowano

Jeżeli chcesz nagrywać z 25 fps Camtasią a 90 fps frapsem to jest różnica. Camstasia najlepszej sie sparuje przy nagrywaniu obrazu z PULPITU nie z GIER.

Opublikowano

Fraps nie jest dobry wcale nie ma dobrej jakości i trudno go się ustawia, lepszy program xFire albo HyperCam2 super jakość łatwo w obsłudze.

76561198090890807.png

Opublikowano

>>FILM NAGRANY HYPER CAMEM<<

Jak widać różnica jest. Choć na drugim filmiku fps jest +/- 10 to i tak zachowuje dobrą jakość i wydajność. A ten nagrany HC to bieda z nędzą. same ściny. HC, Camtasia i inne tego typu sprawują się dobrze tylko w nagrywaniu pulpitu.

Fraps nie jest dobry wcale nie ma dobrej jakości i trudno go się ustawia, lepszy program xFire albo HyperCam2 super jakość łatwo w obsłudze.

Właśnie to jest najlepszy program do nagrywania akcji z gier.

Trudno wcale sie nie ustawia. A jakby ktoś miał trudności to dlatego powstał ten temat.

Opublikowano

@TOPIC, Działa to wogóle?, Czy jest key czy coś?;p bo dla mnie ctrl+c/v no ale nie wiem.

@OFFTOPIC, proszę mógłby mnie ktoś nauczyc wgle jak obrabiać filmikami Itd, Itp? :) gg: 9910120

cooltext454992920.gif
Opublikowano

Poradnik ładny i przejrzysty, myślę że to nie jest plagiat.

+ za fatygę mi się nie przyda ale innym na pewno

Pamiętajcie jakby co to gwałcę za pieniądze. Dla znajmoch taniej

1342438901-U0.png

jam jest król nobuf.

można mnie spotkać grającego w metina.

Opublikowano

@TOPIC, Działa to wogóle?, Czy jest key czy coś?;p bo dla mnie ctrl+c/v no ale nie wiem.

@OFFTOPIC, proszę mógłby mnie ktoś nauczyc wgle jak obrabiać filmikami Itd, Itp? :) gg: 9910120

Są skany a linki są dobre, sam ich używam. Działa działa nie bój się. 95% napisane przeze mnie. Te 5% to linki do programów (nie skany) i kilka opcji Frapsa. Obrabiać filmiki to w Sony Vegas, a konvertować w Any DVD Converter.

Opublikowano

NIe podoba mi się coś.

Virustotal - Skanowany Plik:

Plik Fraps_3.2.1.zip

Sendspace - Upnięty Plik:

fraps 3.2.1 install.exe

Rozmiar Wersji 3.2.2 Frapsa

1,91 MB

Rozmiar Wersji Twojej 3.2.1 (Upniętej)

2,47 MB

Myślałam ze im nowsza wersja programu tym więcej waży? Huh. Oo

Róznica Wynosi Koło 650kb. Czyli tyle ile średnio ma wygenerowany plik keyloggera

Upnij na speedyshare to się przekonamy o tym wykrywalnosci

0/39

(rozmiar oczywiscie taki sam)

Nie mogę sciągnac z sendspace. Jakies serwery pozamykane czy cośś^^

Jak Dla Mnie keylogger... Czekam tylko na odpowiedz Autora tego tematu.

Oczywscie mogę się mylić, bycmoze wersja demo ma mniej od pełnej?.

no ale sami ocencie. 19 plusów na 8 pobran pliku??

.. Widze jak linki do skanu działają :/

.zip - .exe

cooltext454992920.gif
Opublikowano

Upnąłem samą instalkę zamiast całego pliku zip. Wcześniej miałem jakiś błąd po skanie pliku .zip (coś tam errortime). Musiałem lecieć więc później upnąłem samą instalkę i było wszystko ok

Ten mój Fraps jest zarejestrowany - może dlatego waga pliku jest zła?

>>Tu masz tego samego frapsa .zip<<

>>Tu masz skana do Frapsa .zip<<

Nie wciskaj mi nic o keyloggach, najpierw sprawdź.. Ja nigdy serwerów pozamykanych nie mam. Napisałem że linki nie są moje. Ja tylko dałem do nich skany, ot co.

.

Opublikowano

Hmm chyba mówisz prawdę. :)

Exception
Please report failure as: ErrorTime= "Apr 11 06:45:16"

. Było by miło gdybyś dał reupload na speedyshare w Edycie na pierwszym poscie ;)

@EDIT ja nie podejrzewam cie o keyloggery, tylko chcialam zebys jakos to nam wyjasnil ;) .

Dlatego napisałam ze byc moze key ale zobaczymy co odpowie autor. I chyba mówisz prawdę.

DAJ REUPLOAD NA SPEEDYSHARE w 1szym POSCIE ;)

cooltext454992920.gif
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

po pierwsze faps bardzo zamula kompa lepszy gamecam a co do montowania polecam sony vegas badz ulead video studio :) to by bylo na tyle co do tego tutku

789290350.png

woj.gif

100 [ V ]

200 [ V ]

300 [ V ]

400 [ V ]

500 [ V ]

600 [ V ]

700 [ V ]

800 [ X ]

Opublikowano
Ściągnąłem sobie tego GameCama... I co? I nic? W ogóle nie chciał drań Baldura nagrywać (odpaliłem inną grę to już chciał). Co śmieszniejsze - dźwięku nie nagrywał (niby się o rejestrację sapał, a dolarów wydawać nie zamierzam). Tak więc podziękowałem temu czemuś.

Co do krytykowania frapsa to tylko sa ci narzekający na wage filmu. Ale ANY DVD Converterem z 1gb zeszło na 30 mega i to z jakością nawet lepszą ;]. Ten program czyni cuda !

Pozdrawiam.

Opublikowano

Kurde mam wiste i nie mam takich ustawiem w konwertowaniu jak Ty. Mam do wyboru kodek :xvid, mpeg4, x264. Rozdzielczosc 320x 240, 480x270, 480x320, 480x480. Bitrate 256, 512, 768, 1000, 1500, 2500. FPS 25. Wybieram film, kiedy chce go skonwertowac pisze mi NIeudane.

Co zrobic?

Bedzie +

01338278139314549954.png

Opublikowano

Ludzie... Wiecie co wy teraz robicie? To się nazywa ''Piractwo'' a na forum 'podobno' nie można wstawiać nielegalnych rzeczy... Zastanówcie się 2 razy zanim to pobierzecie bo ja już przez takie gównu zarobiłem tysiak złotych grzywny! Pozdrawiam!

Kto nie da delete.png ten dupek :P

13658647.gif

32442.gif

32266.png

33526.png

Daj delete.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...