Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Problem z zadaniem.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam napisać program wyznaczajacy ilosc liczb podzielnych przez 3 z dowolnego ciagu zakonczonego zerem. Otóż zrobiłem wszystko niby jak trzeba, ale nie wiem dlaczego nie chce mi wyświetlić wyniku.. może jest błąd logiczny gdzieś lub źle zrobiłem coś, jakbyście mogli looknąć i pomóc mi byłbym bardzo wdzięczny :>

#include<iostream>
#include<iomanip>
int main()
       {
        using namespace std;

cout<<"\n  Program wyznaczajacy ilosc liczb podzielnych przez 3 z dowolnego ciagu zakonczonego ZEREM\n\n\n";

int liczba, suma;

cout<<"  Wpisz ciag liczb zakonczony zerem : "; cin>>liczba;

cout<<setw(10)<<"  \n\n\nSuma liczb podzielnych przez 3 = ";

suma=0;

while(liczba!=0)      
        {
        if(liczba % 3 == 0)        
        suma+=liczba;
        cin>>suma;
        cin>>liczba;  
}

cout<<suma; 

cout<<endl<<endl<<endl<<endl;
        system("Pause");
        }         

21191.jpg

metallicafan.jpg

Opublikowano

po kiego wczytujesz "suma"? debugger w dłoń i jazda. zakomentuj to i sprawdź jak działa. jak dalej nie będziesz wiedział dlaczego po każdym nie wczytuje Ci to debugger w dłoń i jazda.

Opublikowano

z tym wczytywaniem sumy to poprawione i nadal mi nie działa, sumy nie wyświetla mi.  Jestem newbie w c++ i dopiero się uczę i jak mam korzystać z debugger'a bo nigdy go nie używałem, pracuję Dev-C++ 5.6.0 

21191.jpg

metallicafan.jpg

Opublikowano

podaj jaki ciąg liczbowy wczytujesz. Jeżeli wczytasz 0 w pierwszym ciągu to jest git, a jeżeli nie to musisz w kolejnym (tzn gdy wyświetla się "Suma liczb...") bo inaczej nie wyjdzie z pętli.

zmień dev cpp na coś lepszego

Opublikowano

Z wielką chęcią bym zmienił, ale to jest odgórny rozkaz moje kochanego profesora od informatyki... i faktycznie zajebałem się i zapominałem wpisywać 0 na końcu :I no i znowu się zajebałem bo źle zrobiłem bo program miał pokazywać ilość liczb podzielnych przez 3 a nie ich sumę więc zamieniłem 'suma+=liczba;' na 'suma++;' żeby zwiększało sume o 1 jak warunek if zostanie spełniony i znowu coś mi nie chce wyświetlać i znów nie wiem dlaczego ;/

21191.jpg

metallicafan.jpg

Opublikowano

Z wielką chęcią bym zmienił, ale to jest odgórny rozkaz moje kochanego profesora od informatyki... i faktycznie zajebałem się i zapominałem wpisywać 0 na końcu :I no i znowu się zajebałem bo źle zrobiłem bo program miał pokazywać ilość liczb podzielnych przez 3 a nie ich sumę więc zamieniłem 'suma+=liczba;' na 'suma++;' żeby zwiększało sume o 1 jak warunek if zostanie spełniony i znowu coś mi nie chce wyświetlać i znów nie wiem dlaczego ;/

idź na forum wróżbitów hehe.

a tak na serio to podaj kod

Opublikowano

Dobra, udało się, wielkie dzięki xD a tu kod jak nadal chcesz zobaczyć 

#include<iostream>
#include<iomanip>
int main()
       {
        using namespace std;

cout<<"\n  Program wyznaczajacy ilosc liczb podzielnych przez 3 z dowolnego ciagu zakonczonego ZEREM\n\n\n";

int liczba, ilosc;

cout<<"  Wpisz ciag liczb zakonczony zerem : "; cin>>liczba;

cout<<setw(10)<<"  \n\n\n  Ilosc liczb podzielnych przez 3 = ";

ilosc=0;

while(liczba!=0)      
        {
        if(liczba % 3 == 0)        
        ilosc++;
        cin>>liczba;     		
		}

cout<<ilosc;  

cout<<endl<<endl<<endl<<endl;
        system("Pause");
        }         

21191.jpg

metallicafan.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...