Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Labor Points - Punkty Pracy - PORADNIK

Isuribi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czym jest Labor ?

Labor Points są wykorzystywane do praktycznie wszystkich akcji w grze, po za biciem mobków i kilkoma innymi drobnymi czynnościami.
Pasek Laboru znajduje sie w lewej, dolnej częśći ekranu i wygląda tak:
181471415198989106064.png

Dla zwykłego użytkownika max to 2000, dla Patronów [konta premium] 5000 Laboru.

Do czego służy ?

Tak jak już wyżej pisałam punkty te odpowiedzialne są za większość akcji w grze.
Przykładowo znaleźliśmy na drodze kwiatek i chcemy go podnieść - kosztuje nas to 1 Laboru
Znaleźlismy drzewo, chcemy je ściąć - 10 Laboru
Ruda Żelaza - 10 laboru i tak dalej...

Za każde zużycie laboru dostajemy odpowiednią ilość expa, która dodtakowo mozemy zwiekszyć używająć potka Vocation Tonic.

Jak widać każda taka interakcja pochłania Labor, jest jednak sposób na zmniejszenie zużycia Laboru do danej czynności. W grze mamy Profesje im lepsi jesteśmy w danej profesji tym mniej Laboru kosztuje Nas dana czynność, pokaże to na swoim przykładzie:

Posiadam Mining [ Górnictwo ] na 50.000 zmniejsza mi to procentowo zużycie Laboru za wykopanie rudy. Tzn obecnie posiadam 80% zużycia Laboru na kopanie, wiec ruda która kosztuje innych 10 Laboru mnie kosztuje 8. Wiąże sie to również z punktami które zdobywam do profesji tzn 1 Labor = 1 punkt profesji, wiec jesli poświęcicie 1.000 Laboru na daną czynność - dostaniecie 1.000 ptk danej profesji. :)

Skąd się bierze Labor ?

Labor Points dostajemy za każde 5 minut zalogowanie w grze. 
Zwykli użytkownicy dostają 5 Labora na 5 min.
Patroni 10 Labora na 5 minut i 5 Labora co 5 minut nie będąc w grze.

490291415198989106064.png

Łatwe sposoby na zbieranie Laboru:

Sposobów na zbieranie Laboru i afk'owanie jest kilka, jedne bardziej skuteczne drugie mniej...

--- 1 ---

Wsiąść na osiołka/ mounta i " kręcić kółka " - wsadzamy 5 zł miedzy " [W] i [A] na klawiaturze dzięki czemu nasza postać jest cały czas w ruchu i nasz mount dostaje level, polecam robić to w miejscach, gdzie raczej jest mało ludzi, poki co za to nie banują, ale mogą zacząć.

Szansa na wywalenie: duża

--- 2 ---

Afkowanie w sądzie - moje ulubione - sąd znajduje sie w Austerze w Solis - idziemy tam siadamy sobie na ławeczce i mozna sobie siedzieć calą noc xD

Szansa na wywalenie: mała

>>> na mapie zaznaczyłam sąd

923621415198990106064.png

--- 3 ---

Bicie kukiełek w miastach, w niektórych miastach ( np. Arcum Iris, Hatora ), podchodzimy klikamy prawym na kukiłkę i bijemy przez całą noc [ polecam wtedy zdjąć broń, żeby się nie zużywała <3 )

Szansa na wywalenie: średnia

--- 4 ---

Worker's Compensation !!! [ Labor Potion ] Dostajemy +1.000 Labora od razu (mozna uzywac raz na 12h na postaci z 15 lv + ), nie wiem jak na innych serwerach, ale u mnie kosztuje 17g - 1 szt.

Szansa na wyalenie: żadna XDD

--- Wiecej sposobów poki co nie wyczaiłam :P ---

by Isuribi aka Jokki [ Melisara ]

3KIpGJ1.gif

Opublikowano

Z tego co pamiętam sposób z bieganiem w kółko ma ten problem, że po ~10 czy 20 min takiego biegania tak czy inaczej pojawiał się status afk i po kolejnych paru minutach wywalało. Przynajmniej tak było przez pewien czas póki jeszcze korzystałem z sposobu blokowania klawiszy (teraz korzystam z programu znajomego do takich rzeczy i mogę biegać w kółko nawet na alt-tabie). Rozwiązaniem problemu u mnie był zwyczajny clicker - żeby klikał na cokolwiek w ekwipunku. W tym momencie nie dość, że levelujemy mounta to jeszcze nie ma prawa nas nic kicknąć jeśli nagle nie stracimy połączenia. Jeśli ot tak biegamy na zewnątrz to jest spora szansa, że ktoś nas zraportuje in-game, a później przypadkiem pojawi się mityczna istota zwana GMem, której nikt nigdy nie widział ale każdy o niej słyszał.

Ogółem dobrym sposobem na afk jest siedzenie w domu kogoś znajomego, który wie co robimy. Ja przez długo biegałem w kółko levelując Black Arrow po domu znajomej - blokada "W" i "D" oraz clicker na Gilda Star w ekwipunku. Obok mnie siedziała dziewczyna w rogu domu z włączonym clickerem i też farmiła LP. Sposób z bieganiem po domu jest zdecydowanie najbezpieczniejszy jeśli biegamy po swoim domu. Jeśli po czyimś to jest ryzyko, że nagle źle wjedziemy w drzwi, które ktoś otworzył - i zaczynamy okręgi na zewnątrz - patrz wyżej o GMie.

Clicker jest o tyle dobry, że można sobie ustawić go zawsze jak gdzieś odchodzimy od komputera i afczymy w dowolnym miejscu. Oczywiście jest spora szansa, że jeśli 18 godzin spędzimy stojąc koło NPCa bez napisu Away to ktoś nas zraportuje - patrz wyżej o GMie. Ale na tydzień gdy z tego korzystałem łącznie zostałem tylko raz zgłoszony, a GMa nie widziałem nigdy.

Z innych rzeczy - nie kojarzę by były kukiełki u Nuian i Elfów, acz sposób z Court Housem też dobry.

Opublikowano

No o sposobie z domkiem slyszałam, w pewnej gildii tak robili i ktoś nowy przyszedł i otworzył drzwi i wszyscy wypełzli na zewnątrz xD

No w sadzie afkowałam codziennie przez 18 dni - 18 dni nie wylaczylam kompa i ani razu mnie nie wywalilo, wiec chyba najbezpieczniej. 

3KIpGJ1.gif

Opublikowano

Labor Points są wykorzystywane do praktycznie wszystkich akcji w grze, po za expem 

Chyba głównie do expa.. Przecież największy exp idzie podczas używania LP. A do tego jeżeli uzbieramy 5k LP to warto zainwestować parę golda w Vocation Tonic który zwiększa exp 100%.

I dopisz że Worker's Compensation można używać raz na 12h na każdej postaci od 15 lvl-u + Jest jeszcze jeden potion który dodaje 200 LP i można go używać bez limitu ale jest drogi.

Opublikowano

piszac exp mialam na mysli zabijanie mobow xD

dopisze o Vocation Tonicu

a ten pot co daje 200 lp jak sie nazywa? Bo szczerze mowiac gram chhyba od poczatku EU i nie spotkalam sie z nim nigdy 

3KIpGJ1.gif

Opublikowano

Aby nie otrzymywac statusu "Away" nalezy wykonywac JAKAS akcje raz na iles tam minut (chyba kolo 5/10), wiec zadne przytrzymanie przycisku nie pomoze.

Jest na necie bardzo fajny programik (zreszta napisalem wlasny dzialajacy w ten sam desen) ktory naciska spacje raz na 30 sekund, a co jest najwazniejsze klika tylko w oknie klasy 'ArcheAge' wiec dziala nawet przy zminimalizowanej grze.

Wystarczy wsiasc na konia i juz nie wyglada to tak podejrzanie, aczkolwiek kilka razy dostalem juz reporty i debuffa "Suspected User" (ale nic wiecej)

Ile mój steam jest warty... :( ---> LINK <---

P.s. Jeb** mnie ile mam postów, chcecie dać warna za "nabijanie postów" ? Lepiej mi zmieniajcie ilosc postow na '0'.

Opublikowano

po stronie NUIA tez sa te kukielki ? czy to jest tylko po stronie kotow ?

" Myślą że są lepsi - Nie Są !

Nie czuj się gorszy,

Kto im dał prawo żeby móc nas osądzić ?

Dosyć ! Spójrz mi w oczy, wiesz przecież

Nikt mi tego nie dał, nikt mi tego nie zabierze ! "

Opublikowano

Super poradnik.

Bardzo ładnie wszystko opisane i fajne sposoby :D

Ja wchodziłem do jakiegoś namiotu i wciskałem W żeby ciągle sobie biegał :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...