Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Okno logowania | PSD | - od kml14

MeTroSS

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, zrobiłem coś takiego w ramach ćwiczeń.

Jest to tylko sama grafika, ale ktoś na pewno będzie wiedział co z tym zrobić :P

SS:

90829141494299679707.jpg

PSD:

http://www.mediafire.com/download/9newdmrirh2d45s/Metin2+Login+screen+By+kml14+dla+mpcforum.pl(2).psd
Skan:

Mam nadzieję, że taki wystarczy:

59061141492596379707.png

Chętnie wysłucham waszych rad :]

Peace!

@ Poprawiłem wygląd środkowej skały:

ge4qUsI.png

deiP7o2.png
Opublikowano

Dosyć ładne okno logowanie.

To twój pierwszy raz?

Możliwe że sobie zakoduję i zobaczymy jak to wygląda w praktyce.

Opublikowano

Jeśli to rzeczywisty rozmiar to może być problem, jeśli ktoś gra na pełnym ekranie, z monitorem o dużej rozdzielczości :D

Niemniej jednak wygląda całkiem przyjemnie, ładnie jak w ramach ćwiczeń :)

727881401622271220780.jpeg
Opublikowano

do takich prac to lepiej dać większą rozdzielczość np 1920x1080  żeby później można sobie było na  2 lub 3 różne przedziały rozdzielczości zakodować bo inaczej to  brzydko będzie wyglądać na większej rozdziałce,

i mi tu nie gadać że wam  szkoda 3mb w kliencie na grafiki do logowania ;3

Opublikowano

do takich prac to lepiej dać większą rozdzielczość np 1920x1080  żeby później można sobie było na  2 lub 3 różne przedziały rozdzielczości zakodować bo inaczej to  brzydko będzie wyglądać na większej rozdziałce,

i mi tu nie gadać że wam  szkoda 3mb w kliencie na grafiki do logowania ;3

No tak, nie myślałem o tym :D Ja zwykle grałem w oknie, wygodniej było przy 3 odpalonych kontach, ale na pewno są tacy którzy grają na full screenie :D

Będę pamiętać o tym następnym razem.

deiP7o2.png
Opublikowano

Te środkowe skały mógłbyś bardziej dopracować.
Nałożenie wyciętego czarnego tła na kryciu, nie da dokładnego efektu dziury w tej skale. 
Powinieneś pobawić się jeszcze cieniem w tych okolicach. Nie wygląda to naturalnie, sam kształt "wycięcia" mógłby być bardziej naturalny. 

EGIwb5Q.png

Opublikowano

Te środkowe skały mógłbyś bardziej dopracować.

Nałożenie wyciętego czarnego tła na kryciu, nie da dokładnego efektu dziury w tej skale. 

Powinieneś pobawić się jeszcze cieniem w tych okolicach. Nie wygląda to naturalnie, sam kształt "wycięcia" mógłby być bardziej naturalny. 

5848614149418701118302.png

Masz rację :D

Pobawiłem się troszkę i uzyskałem taki efekt:

3AVNypK.jpg

deiP7o2.png
Opublikowano

Tak patrze na te psd i widzę, że jest fatalnie przygotowane, absolutnie grafika nie nadaje się do zakodowania. No chyba, że ponad 80% jej scalimy i zrobimy z tego tło, a inputy/buttony itp będą jedynymi osobnymi grafikami. Ale tym samym granie na rożnych rozdzielczościach popsuje całkowicie efekt.

Tak to powinno zostać pocięte i przygotowane przez grafika:

http://screenshooter.net/100251773/upmctka

Czerwony: Tło  pod logowanie osobno, inputy osobno, buttony osobno

Zielony: tło pod konto i napisy osobno (każdy z 4 osobno), buttony osobno

Zołty: To samo, co w przypadku fragmentów "zielonych".

Niebieski: Samo tło.

Dodatkowo pododawałeś tam flary, nie scaliłeś warstw itp. Ktoś, to nie jest grafikiem lub nie ogarnia na tyle dobrze photoshopa nie poradzi sobie z tym.Pamiętaj

, że ta grafika ma być dla kodera, który ja zakoduje i potrzebuje konkretów, a nie dla grafika.

Opublikowano

LUDZIE K***A TO JEST METIN A NIE POKEMONY !

gdzie tu widzisz czlowieku jakiekolwiek pokemony? 

a co do samego projektu, zly nie jest

Opublikowano

Tak patrze na te psd i widzę, że jest fatalnie przygotowane, absolutnie grafika nie nadaje się do zakodowania. No chyba, że ponad 80% jej scalimy i zrobimy z tego tło, a inputy/buttony itp będą jedynymi osobnymi grafikami. Ale tym samym granie na rożnych rozdzielczościach popsuje całkowicie efekt.

Dodatkowo pododawałeś tam flary, nie scaliłeś warstw itp. Ktoś, to nie jest grafikiem lub nie ogarnia na tyle dobrze photoshopa nie poradzi sobie z tym.Pamiętaj

, że ta grafika ma być dla kodera, który ja zakoduje i potrzebuje konkretów, a nie dla grafika.

Jeśli już faktycznie chcesz ułatwić kodowanie to grupy powinny wyglądać trochę inaczej:

1. Tło - w wysokiej rozdzielczości. Tworzymy 2 wersje w rozmiarze 4:3 oraz 16:9, które podczas kodowania sobie odpowiednio wczytujemy.

2. Tło pod centralny motyw wraz z inputami i wszystkim co jest "martwe". Rozmiar ma być prostokąta w którym znajdować się będą wszystkie elementy z pkt 3.

3. Buttony - najlepiej każdy w oddzielnej podgrupie.

Tak przygotowany psd koduje się do 5-10 minut. Nie ma potrzeby wyodrębniania inputów śmiecąc przy tym clienta oraz kod, bo one i tak są tylko tłem. Elementy z pkt 2 i 3 po zakodowaniu będą jednym elementem zawsze wyśrodkowanym, wiec inputy będą zawsze w tym samym miejscu.

Co do grafiki to tło, które w tak niskiej rozdzielczości jest pozbawione ostrości będzie zupełnie fatalnie wyglądać po skalowaniu do 1080p.

//Edit. Nie zmienia to jednak faktu, że programista przy tym interface dłużej będzie zapisywał elementy z psd niż to później kodował.

Opublikowano

Jeśli już faktycznie chcesz ułatwić kodowanie to grupy powinny wyglądać trochę inaczej:

1. Tło - w wysokiej rozdzielczości. Tworzymy 2 wersje w rozmiarze 4:3 oraz 16:9, które podczas kodowania sobie odpowiednio wczytujemy.

2. Tło pod centralny motyw wraz z inputami i wszystkim co jest "martwe". Rozmiar ma być prostokąta w którym znajdować się będą wszystkie elementy z pkt 3.

b

Tak przygotowany psd koduje się do 5-10 minut. Nie ma potrzeby wyodrębniania inputów śmiecąc przy tym clienta oraz kod, bo one i tak są tylko tłem. Elementy z pkt 2 i 3 po zakodowaniu będą jednym elementem zawsze wyśrodkowanym, wiec inputy będą zawsze w tym samym miejscu.

Co do grafiki to tło, które w tak niskiej rozdzielczości jest pozbawione ostrości będzie zupełnie fatalnie wyglądać po skalowaniu do 1080p.

//Edit. Nie zmienia to jednak faktu, że programista przy tym interface dłużej będzie zapisywał elementy z psd niż to później kodował.

Już nie chciałam wchodzić w szczegóły tylko opisać ogólny zarys. Zwłaszcza patrząc na te psd, z którym za wiele się nie zrobi. Nie jestem pewna, ale chyba uniemożliwia ten interface normalnego wyglądu przy najmniejszym oknie, zakładając, że tło dopasowuje się do rozdzielczości.

Opublikowano

@Wredna

@Inkscape

A więc,

Uporządkowałem to troszke i pociąłem według rad Inkscape'a

I mam tak:

Wszystko co martwe:

VtC1Erw.png

Buttony:

04hPeCy.png

Tła troszkę bardziej rozmazane niz bylo zakładane, ale to wiadomo z jakich przyczyn ;]

16:9 - 1920x1080

http://i.imgur.com/Aq5Aq6G.jpg
4:3 - 1280x1024

http://i.imgur.com/Ssn8H88.jpg
Jeżeli teraz jest poprawnie to udostępnie psd ;]

Dzięki za przydatne rady:)

deiP7o2.png
Opublikowano

@Wredna

@Inkscape

A więc,

Uporządkowałem to troszke i pociąłem według rad Inkscape'a

I mam tak:

Wszystko co martwe:

72911141499647479707.png

Buttony:

33811141499647479707.png

Tła troszkę bardziej rozmazane niz bylo zakładane, ale to wiadomo z jakich przyczyn ;]

16:9 - 1920x1080

http://i.imgur.com/Aq5Aq6G.jpg
4:3 - 1280x1024

http://i.imgur.com/Ssn8H88.jpg
Jeżeli teraz jest poprawnie to udostępnie psd ;]

Dzięki za przydatne rady:)

No, o wiele lepiej :) A i na przyszłość pamiętaj, że buttony przeważnie występują w trzech formach lub przynajmniej dwóch.

-normalny

-widok po najechaniu

-wciśnięty

:)

Opublikowano

No, o wiele lepiej :) A i na przyszłość pamiętaj, że buttony przeważnie występują w trzech formach lub przynajmniej dwóch.

-normalny

-widok po najechaniu

-wciśnięty

:)

Może być nawet w 4 - nieaktywny, który się przydaje do przycisków wyboru CH jeśli jest full lub off. :)

• 2 tygodnie później...
Specjalista
Opublikowano

Cały ten panel jest ładny podoba mi się :

72911141499647479707.png

Lecz już tło psuje mi caly efekt pracy,jakby to poprawić będzie naprawdę ładne okno logowania.

Pozdrawiam.

Pomogłeś,pomogę kiedy tylko brachu mogę!

graphic.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...