Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Co to za typ grafiki?

LSowiec

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry,

ostatnio bardzo spodobał mi się pewien typ grafiki, ale nie bardzo wiem jak czegoś o tym poszukać, bo chciałbym spróbować tworzyć tego typu obrazy, ale nie bardzo wiem jak, gdyby mi ktoś podpowiedział jak nazywa się ta technika, i w jakim programie najprościej by było takie zrobić to będę bardzo bardzo wdzięczny :)

Najważniejsze rzeczy dla mnie, to gruby czarny i płynny kontur(zmieniający grubość) oraz  przejścia światła takie specyficzne poprzez cieniowanie np. trzema odcieniami danego koloru - przykłady:

szarancza1.jpg

11-free-dragonfly-clip-art-l.jpg

22015609-cartoon-illustration-of-sweet-c

Opublikowano

a nie jest to przypadkiem grafika zrobiona w 3D z efektem cel-shading?

http://pl.wikipedia.org/wiki/Cel-shading

to wygląda bardzo podobnie, tylko nie ma tych konturów czarnych takich charakterystycznych. Zastanawiam się czy te Cienie nie są robione właśnie w ten sposób a kontury nakładane osobno... co sądzicie?

Opublikowano

Na 100% nie :) Grafikę vectorową charakteryzuje brak pixeli, co można zauważyć w idealnie gładkich liniach/cieniach itp. W cel-shadingu, jak widać jest to takie lekko "chropowate", "zapixelizowane".

Edit: Tzn, trochę Cię źle naprowadziłam. Bo ogólnie to co widnieje na obrazku jest po prostu rysunkiem. Grafik narysował to używając rysika, myszki lub używając narzędzi programu graficznego, ale wykonał to po prostu w programie vectorowym . Równie dobrze taki efekt możesz uzyskać w programach rastrowych, jak Photoshop, Gimp, czy nawet Paint. Jednak vector rożni się od rastra tym, że nie ma pixeli. Dzięki temu taki obrazek stworzony w tym programie możesz powiększać/zmniejsza dowolnie nawet z 200x200 na 20000000x20000000 px bez utraty jakiejkolwiek jakości.

Edit2. Zobacz sobie:

http://www.shutterstock.com/pic-152949275/stock-vector-cartoon-vector-illustration-of-sweet-candy-clip-art.html

"Cartoon VECTOR Illustration of Sweet Candy Clip Art"

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...