Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Problem z GTA IV... - 3d error shader model 3.0 or higher is required

Hardcore135

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczów...

Tak wiem że, problem ten był opisywany wiele razy ale mimo to nie znalazłem ani jednnego sensownego, jednoznacznego rozwiązania... Mianowicie chodzi o błąd " d3d error shader model 3.0 or higher is required"..

Po przejżeniu chyba kilkudziesięciu forów dowiedziałem się tylko tyle że jest to błąd karty graficznej i że pomóc może aktualizacja sterowników,wklejenie bilbioteki "d3d9.dll" lub reinstall gry... Zaznaczam że żadne z tych rozwiązań nie pomogło..

Hmm co by tu jeszcze, wyczytałem że gra wymaga shader 3.0 a ja moge mieć 2.0 i kicha, ale ponieważ jestem troche zielony w tych sprwach to po 1 nie wiem co to jest ten "shader" a po 2 nie wiem jak sprawdzić jaki ja mam...

Oto mój sprzęt i proszę o jakąś sensowną i szybką pomoc...

aa.. gra orginalna, w wersji 1.0.7.0...

Jest to laptop:

System operacyjny Microsoft Windows XP Professional

Dodatek Service Pack 3

DirectX 4.09.00.0904 (DirectX 9.0c)

Typ procesora Mobile , 1833 MHz (6 x 306)

Nazwa płyty głównej Dell Latitude D620

Karta dźwiękowa Intel 82801GBM ICH7-M - High Definition Audio Controller [A-1]
Karta wideo    Mobile Intel® 945GM Express Chipset Family  (224 MB)

Pomocy..

Opublikowano

Shader jest to nic innego jak program do karty graficznej który opisuje właściwości pikseli oraz wierzchołków itp. 

Jaki masz shader sprawdzisz pobierając program GPU-Z. Ten program wyświetla ci wszystkie informacje o Twojej karcie graficznej.

Krótko mówiąc, tak jak up, Twoja karta nie uciągnie obiektów, grafiki z gta itp. 

tumblr_me3px1cAsX1rll4sdo1_500.gif                                                             

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...