Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Tworzenie GUI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W czym najlepiej napisać GUI w C++?

Próbowałem z GTK i z użyciem programu GLADE, ale biblioteka nie chciala zadziałać.

Proszę o inne propozycję + dlaczego powinnienem je wybrać, może być też przykładowy kod :P

Byle nie WinApi ;(

TuByłaSygnatura.png

Opublikowano

qt creator możesz sobie wygooglowac.

Jak korzystać z tego Qt creator? Zrobiłem sobie gui, jak odpalam to gui w programie to spoko działa. Buduje go tym młotkiem w programie robi mi się folder i tam jest plik exe z gui, odpalam go i piszę, że nie ma Qtcored.dll. Znajduje plik moc_mainwindow.cpp kopiuje go do codeblock i mam sporo błedów typu undefined referance.

TuByłaSygnatura.png

Opublikowano

Przeżuć qtcored.dll i inne biblioteki, jakie wymaga aplikacja, do folderu z programem. Poszukaj ich tam, gdzie zainstalowałeś qt.

Pomagam w projektach dotyczących programowania (C++/C/Java/C#/inne). Jak masz jakiś problem, napisz do mnie, wspólnie poszukamy rozwiązania ;).

Opublikowano

A coś innego niż QT?

Bo zrobić z niego czysty kod C++, nie jest łatwo, trzeba ze źródłami się bawić.

A pisać w nim też mi nie pasuje.

TuByłaSygnatura.png

Opublikowano

A coś innego niż QT?

mózg
Opublikowano

A coś innego niż QT?

Możesz się pobawić winapi, ale nie polecam, bo będziesz się męczył strasznie. Możesz próbować wxwidgets pod codeblocks, ale tam też nie jest łatwo tak jak myślisz (kompilacja headerów, ustawianie projektu itp). Jak chcesz iść na kompletną łatwiznę to zrób sobie program w visualu w c#, jeśli program ma być pod windowsa oczywiście.

Pomagam w projektach dotyczących programowania (C++/C/Java/C#/inne). Jak masz jakiś problem, napisz do mnie, wspólnie poszukamy rozwiązania ;).

Opublikowano

Co jest 'nieszystego' w kodzie generowanym przez Qt (tak, Qt nie QT) creatora?

Z jakimi źródłami się bawić? Co ty gadasz.

Jak nie poradzisz sobie z Qt to sorry, prostszej chyba nie ma.

Opublikowano

Co jest 'nieszystego' w kodzie generowanym przez Qt (tak, Qt nie QT) creatora?

Z jakimi źródłami się bawić? Co ty gadasz.

Jak nie poradzisz sobie z Qt to sorry, prostszej chyba nie ma.

Z Qt mi się coś psuje... Gdy daje build i sprawdzam folder z exe, to ten exe mi nie działa, bo cały czas, że brakuje DLL.

A jak dam wszystkie o które się pluje to nadal nie działa...

Chociaż w Qt creatorze jak go uruchomie to działa jak należy.

TuByłaSygnatura.png

Opublikowano

Prawdopodobnie kopiujesz nie te dll'ki. Uruchom appke spod Qt i zobacz w Process Explorer skąd bierze dllki.

O! Dzięki, złe dllki musiałem kopiować. Jeszcze mam pytanie, czy da radę te kilka plików dll zmniejszyć do 1-2?

TuByłaSygnatura.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...