Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TuT] Ruby on Rails - wprowadzenie/instalacja #Lekcja 1

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

/\

|

|

R

E

K

L

A

M

A

|

|

\/

279681414689265358170.pngRuby on Rails - wprowadzenie/instalacja

#Lekcja 1

Ruby on Rails jest to framework open source służący do budowania aplikacji internetowy, powstał on na podstawie języka Ruby oparty o kontroler MVC.

953081414837569358170.png

• Model – jest pewną reprezentacją problemu bądź logiki aplikacji.
  • Widok – opisuje, jak wyświetlić pewną część modelu w ramach interfejsu użytkownika. Może składać się z podwidoków odpowiedzialnych za mniejsze części interfejsu.
  • Kontroler – przyjmuje dane wejściowe od użytkownika i reaguje na jego poczynania, zarządzając aktualizacje modelu oraz odświeżenie widoków.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Model-View-Controller

Razem z instalcją RoR dostajemy dużo wbudowanych generatorów i innych dodatków które ułatwiają pracę takie jak np. klient serwera i bazę danych SQLite. W tym języku powstały takie strony jak: Twitter, GitHub, BaseCamp, ShopIfy. Tak jak już wspomniałem, język ten jest w 100% darmowy, jest również dostępny na platformy Windows, Linux oraz Mac os x.

#Instalacja

Ja używam wersji rubiego 200, ponieważ nowsze nie chciały mi działać.

Pierwsze co będziemy potrzebować to pliki:

W tym linku znajdziemy ruby installer oraz poniżej na stronie, DevKit

http://rubyinstaller.org/downloads/

Ruby Mine jest edytorem niestety płatnym, ale można go zastąpić zwykłym edytorem tekstu takim jak np notepad++

https://www.jetbrains.com/ruby/

385981414837762358170.png

Na początek tworzymy folder ror na dysku C

655331414837764358170.png

I teraz zaczynamy instalację, najpierw instalujemy ruby200, zaznaczając przy tym 3 chcekbox oraz zmienimy ścieżkę na C:\ror\Ruby200

703381414837572358170.png

Dalej instalujemy DevKit, również zmieniając ścieżkę

720831414837765358170.png

W tym momencie zalecane jest ponowne uruchomienie komputera !

Na koniec nasz edytor, w moim przypadku RubyMine. Kiedy to już wszystko zrobimy przechodzimy do katalogu C:\ror\devkit i w nim otwieramy wiersz poleceń (Lewy shift + Prawy klik myszki -> otwórz okno poleceń tutaj)

295861414837574358170.png

232731414837575358170.png

I teraz instalacja rails która może potrwać !! kilka minut !!

394661414837577358170.png

Jeżeli nie dostaliście erroru podczas instalacji to na wszelki wypadek uruchomcie ponownie komputer i wszystko powinno działać

Sprawdzicie poprawność zainstalowania RoR po wpisaniu w CMD:

rails -v
ruby -v
gem -v 

po tym zabiegu powinno wam zwrócić wersję programów, w przeciwnym wypadku odinstalujcie wszystko, ponowne uruchomienie komputera i jeszcze raz wykonajcie instalację oraz stosujcie te same wersje plików które ja podałem.

stopka.webp

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Railsy na windowsie to nieporozumienie. Takie środowisko nie nadaje się do komercyjnego programowania. Do poważniejszej pracy z rorem nadają się tylko systemy POSIXowe, najlepiej mac lub linux.

mjut.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...