Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Problem z RAM.

Mlody 1997

Pytanie

Opublikowano

Witam.

Dzisiaj dokupiłem sobie dwie kości RAM'u: DDR2 1GB PC5300 DiMM. W komputerze posiadam DDR2 2GB PC6400 DIMM.

Problem polega na tym że gdy wkładam te dodatkowe kości, komputer nie chce się włączyć. Tzn, jest <pik> jak przy POST, ale nie ma wgl obrazu.

Kiedy zostawiłem tylko te nowe RAM'y i włączyłem komputer był tylko sygnał dźwiękowy: dłuższe <pik> /<pik, pik> i przerwa.

Czyli komputer działa tylko na tej jednej kości RAM'u 2GB.

W czym jest problem?

System Windows 7 64- bit.

Płyta główna: Asus P5VD2-VM

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Płyta, którą podałeś ma tylko 2 sloty na ram. Jak udało ci się włożyć 3?

Zresztą ta płyta nawet nie obsługuje pamięci PC6400.

To jak wytłumaczysz to że cały czas korzystałem z tej pamięci 2GB PC6400 i nie ma problemów. Po prostu gdy wpinam te nowe to nie działają.

Opublikowano

Pobierz program MemTest i wykonaj skany pamięci tych nowych. Znajdziesz w internecie jak używać. 

Ale czy zadziała to jeśli komputer wgl nie chce się bootować? Tzn. gdy włączam na tym "nowym" RAM'ie wszystkie wiatraki się kręcą itp, ale tak jakby nie mógł wczytać biosu, ekran nie działa.

Przy 2 kościach jest tylko sygnał.

Opublikowano

niektóre pamięci mogą z sobą nie współpracować ze względu na rożną budową i ilość banków pamięci

pamięci są może  dobre, kontroler na płycie nie umożliwia pracy w takiej ich konfiguracji. spróbuj aktualizacji biosu

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Przy kości 1gb i 2gb, jest 1 sygnał, tak? Świadczy to o błędzie parzystości ram. Nie można tak łączyć kości, system nie wstanie. A co do dziwnego zachowania przy włożeniu 2x1gb to trzeba sprawwdzić czy ramy nie są uwalone. Program Memtest powinien zbotować. Sprawdź jak go nagrać i używać. Wykluczymy tym błędy ramu. A przy włożeniu 2x1gb to są jakieś sygnały dźwiękowe?

@down

Tylko chyba w tym problem, że nawet jak włoży 1gb nowej pamięci to system nie wstaje.

Opublikowano

Stara pamięć - 1 kość ddr2 2gb

Nowa pamięć - 2x kość ddr2 1gb

1 + 2 = 3. Masz 2 sloty pamięci.

3 > 2.

Gdzie ty wpinasz te ramy? Zamiast czy dodatkowo.

Opublikowano

Płyta, którą podałeś ma tylko 2 sloty na ram. Jak udało ci się włożyć 3?

Zresztą ta płyta nawet nie obsługuje pamięci PC6400.

Opublikowano

Przy kości 1gb i 2gb, jest 1 sygnał, tak? Świadczy to o błędzie parzystości ram. Nie można tak łączyć kości, system nie wstanie. A co do dziwnego zachowania przy włożeniu 2x1gb to trzeba sprawwdzić czy ramy nie są uwalone. Program Memtest powinien zbotować. Sprawdź jak go nagrać i używać. Wykluczymy tym błędy ramu. A przy włożeniu 2x1gb to są jakieś sygnały dźwiękowe?

@down

Tylko chyba w tym problem, że nawet jak włoży 1gb nowej pamięci to system nie wstaje.

Tak jak pisałem. Przy włożeniu kości 2GB i 1GB = 3GB ekran nie działa, słychać tylko <pik> i potem nic. Wszystko się kręci ale system nie bootuje. Przy włożeniu obu kości sa 3 x <pik> przerwa i tak cały czas. Jutro pobiore ten program i spróbuje coś zobaczyć.

Opublikowano

Stara pamięć - 1 kość ddr2 2gb

Nowa pamięć - 2x kość ddr2 1gb

1 + 2 = 3. Masz 2 sloty pamięci.

3 > 2.

Gdzie ty wpinasz te ramy? Zamiast czy dodatkowo.

Może źle się wyraziłem. Ale mniejsza z tym ile mam kości RAM. Pytanie zadałem inne a nie to ile mam RAM'u i ile slotów. Chodzi o to że przy tych kościach 1GB, komputer się nie chce włączać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...